Изисквания към фосфора и хранителни източници

Фосфорът е основен минерал, който трябва да извлечете от храната, която ядете. Повечето от фосфора в тялото ви се съхраняват в костите ви и по-малки количества се намират в зъбите, ДНК и в клетъчните мембрани в тялото ви.

Фосфорът е необходим за извършването на много биохимични реакции, като превръщането на храните, които ядете в енергия. Също така е от съществено значение за нормалното свиване на мускулите, нервната проводимост и здравословната бъбречна функция, плюс това помага за изграждането на силни кости.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината са определили диетата за прием на фосфор. Тя се основава на ежедневните хранителни нужди на средно здрави лица и се различава по възраст.

Диетични референтни количества

1 до 3 години: 460 милиграма на ден
4 до 8 години: 500 милиграма на ден
9 до 18 години: 1250 милиграма на ден
19+ години: 700 милиграма на ден
Бременни и кърмещи жени: 700 милиграма на ден

Диетичните източници на фосфор включват храни, които също са с високо съдържание на протеини, като месо, ядки, семена, бобови растения и млечни продукти, а в по-малка степен и плодове и зеленчуци. Цели зърна съдържат и фосфор, но това е трудно за организма да се смила.

Тъй като фосфорът се намира в толкова много храни, при нормални обстоятелства не се наблюдава недостиг на фосфор. Въпреки това, ниски нива на кръвта могат да се появят при употребата на някои лекарства, добавки с калциев карбонат или някои антиациди.

Ако това е проблем, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги. Недостигът на фосфор може да причини загуба на апетит, анемия, мускулна болка и слабост и може да доведе до остеопороза.

Фосфорната токсичност също е рядка, но хората, които имат тежко бъбречно заболяване или големи проблеми с регулирането на калция, могат да развият високи нива на фосфор в кръвта си.

Източници:

Олигон държавен университет Линус Паулинг Институт Микронутриентски информационен център. "Фосфор". Актуализирано през юни 2014 г. http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/phosphorus.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." http://www.nationalacademies.org/hmd/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx.