Бадемово масло Nutrition Факти

Това здравословно разпространение е с високо съдържание на калории

Бадемовото масло е направено от бадеми, така че съдържа здравословни мазнини , протеини и минерали и лесно може да бъде част от здравословното хранене. Но бадемовото масло също е с високо съдържание на калории, така че ако наблюдавате теглото си , ще трябва да вземете предвид размера на обслужването. В действителност, бадемовото масло е много калорично-гъста, с 98 калории на супена лъжица, най-вече поради 9 грама мазнини в тази супена лъжица.

Това може да е лошо за диета за отслабване, ако ядете повече от сервиране и не отчитате всички допълнителни калории.

Бадемово масло Nutrition Факти
Размери за сервиране 1 Сервиране (100 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 98
Калории от мазнините 81
Общо мазнини 9g 14%
Наситена мазнина 0.7 г 4%
Полиненаситена мазнина 2.2g
Мононенаситена мазнина 5g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 36 mg 2%
Калий 120 мг 3%
Въглехидрати 3g 1%
Диетични фибри 1.6гр 6%
Захар 0.7g
Протеин 3.4g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 1% · Желязо 3%
* Въз основа на диета с 2000 калории

От положителна гледна точка, бадемовото масло е добър източник на мононенаситени мазнини и фибри и има повече от 3 грама протеин и само 3 грама въглехидрати на порция. Освен това има високо съдържание на калий, калций и магнезий, така че всичко останало, бадемовото масло е доста питателна. Той може да е с високо съдържание на натрий, но не винаги. Натриевият брой ще се различава малко, въз основа на това дали бадемовото масло е направено или не с добавена сол.

Проверете етикета на храните върху опаковката за нивата на натрий.

Ползи за здравето на бадемовото масло

Тъй като бадемовото масло е високо в мононенаситените мазнини, то може да бъде част от здравословна диета. Мононенаситените мазнини спомагат за намаляване на LDL холестерола (лошия вид) и повишават HDL холестерола (добрия вид).

Бадемите също са с високо съдържание на калций, което е добро за силни кости, нормално кръвосъсирване и правилна мускулна и нервна функция.

Те също така са с високо съдържание на магнезий, което е от съществено значение за стотици различни биохимични процеси, които се извършват всеки ден в тялото ви, като например регулиране нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

Бадемово масло срещу фъстъчено масло

Бадемовото масло може да бъде само малко по - добре от фъстъчено масло с по-малко наситени мазнини, повече мононенаситени мазнини и повече влакнини. В противен случай, когато се сравняват други хранителни стойности (калории, протеини и фибри), двата вида масло са почти на врата и шията.

Може да се чудите дали имате алергия към фъстъци, дали е безопасно да ядете бадемово масло? Отговорът е може би, но не си струва риска. Фъстъците са бобови растения и бадемите са дървета, така че е възможно някои хора с фъстъчени алергии да могат да консумират бадеми. Въпреки това, много хора, които са алергични към фъстъците, също са алергични към бадемите. Ако мислите, че може да имате алергия към фъстъци или бадеми, моля, говорете с вашия доставчик на здравни услуги.

Бадемово масло срещу цели бадеми

Може да изглежда логично, че една порция бадеми - независимо от формата - би осигурила същата хранителна стойност. Въпреки че размера на 15 бадеми, които имат около същия брой калории, като супена лъжица бадемово масло, изследванията показват, че повече калории се абсорбират от бадемовото масло, отколкото от цели бадеми.

В противен случай цели бадеми и бадемово масло са подобни. Също така, някои изследвания показват, че бадемите могат да помогнат на възрастните dieters да загубят малко повече тегло, но не е известно дали яденето на бадемово масло ще има същия ефект.

Направете своя собствена бадемова мас

Ако имате процесор за храна, можете да направите бадемово масло в кухнята си. Всъщност всичко, от което се нуждаете, са бадеми и малко сол. Добавете 2 чаши печени бадеми и 1 или 2 супени лъжици сол към вашия процесор и процес, докато получите хубава кремообразна текстура. Може да отнеме около 20 минути, но си заслужава да чакате. Ако имате сладък зъб, опитайте да добавите до 1/4 чаша мед и 1 чаена лъжичка канела, докато бадемите обработват.

Здравословни начини да служите на бадемово масло

Можете да използвате бадемовото масло по същия начин, по който използвате фъстъчено масло. По време на закуска направете здравословен сандвич с пълнозърнест хляб, бадемово масло и 100-килограмови плодови натопи или добавете супена лъжица бадемово масло към гладка за богатия на протеини ритник. За здравословна закуска разстилайте бадемовото масло върху бисквити от пълнозърнести храни, ябълкови филийки или целина. На мястото на закупения в магазина лешник-шоколад, опитайте какао бадемово масло натопи с плодове. Изненадайте семейството с палачинки от ябълково-бадемово масло за закуска. А за нещо съвсем различно сервирайте супа от бадемово-брюкселско зеле в следващата вечеря.

> Източници:

> Бериман CE, West SG, Fleming JA, Bordi PL, Крис-Етертън PM. Ефекти на ежедневното консумиране на бадем върху кардиометаболитния риск и коремната мастна плътност при здрави възрастни с повишен LDL-холестерол: рандомизиран контролиран опит. Вестник на Американската асоциация за сърдечни заболявания . 2015; 4 (1). Дой: 10.1161 / jaha.114.000993.

> Novotny JA, Gebauer SK, Baer DJ. Несъответствието между прогнозирания фактор на Atwater и емпирично измерените енергийни стойности на бадемите в човешките диети. Американското списание за клинично хранене . 2012; 96 (2): 296-301. Дой: 10.3945 / ajcn.112.035782.

> Ядки, бадемово масло, обикновено, с добавена сол. Министерство на земеделието на САЩ Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референция, версия 28. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3739.