Акупунктура за отслабване

Акупунктурата е игла-базирана алтернативна терапия, която понякога се използва за отслабване. Дълго практикуван в традиционната китайска медицина, се смята, че акупунктурата стимулира потока от жизнена енергия (или "Чи") на тялото и от своя страна подобрява няколко фактора, за които е известно, че допринасят за затлъстяването.

Въпреки че учените не са сигурни какво може да бъде механизмът, смята се, че акупунктурата може да потисне апетита, да увеличи метаболизма и да намали стреса.

Тези теории обаче все още не са широко тествани в научните изследвания.

Изследванията: Акупунктурата наистина ли работи за отслабване?

Въпреки че има сравнително малко научна подкрепа за теорията, че акупунктурата може да насърчи загуба на тегло, някои изследвания показват, че акупунктурата може да бъде от полза за хората, които искат да отслабна.

В проучване, публикувано в Международния вестник за затлъстяване през 2009 г., например, учените са анализирали 31 проучвания (общо с 3 013 участници) и са установили, че акупунктурата е свързана със значително намаляване на средното телесно тегло.

Въпреки това, авторите на прегледа предупреждават, че много от проучванията са били с лошо качество. Също така, клиничните изпитвания на акупунктурата се различават значително, тъй като няма консенсус относно най-подходящата интервенция за сянка, което затруднява сравняването на резултатите от изследването.

В проучване, публикувано в Акупунктурата по медицина през 2012 г., изследователите дадоха на жените акупунктура или фалшива акупунктура (непроникваща акупунктура в едни и същи точки).

След две 20-минутни сесии на седмица в продължение на пет седмици се измерват нивата на хормоните. Жените, които са получили акупунктура, са намалили нивата на инсулин и лептин и намаляват индекса на телесна маса (ИТМ) в сравнение с жените, които са получили фалшива акупунктура.

Други изследвания на акупунктурата и загуба на тегло са довели до смесени резултати.

Например, в рецензия от 2017 г. изследователите анализираха по-рано публикувани клинични изпитвания за лазерна акупунктура за лечение на затлъстяването. Докато някои положителни ефекти се наблюдават в телесното тегло, индекса на телесната маса, обиколката на талията и съотношението между талия и таза, изследователите стигат до извода, че липсата на висококачествени изследвания е направила невъзможно постигането на окончателно заключение за ефективността на лазерната акупунктура за затлъстяване.

Каква типична сесия е като

Обикновено лицензираният акупунктурнист ще избере редица акупунктурни точки, които могат да варират от човек на човек. Тънки игли за акупунктура се вкарват в акупунктурни точки.

Точките могат да са върху тялото и / или върху външното ухо. Акупунктурните точки на тялото често включват: Neiguan (P 6), Fenglong (St 40), Liangmen (St 21), Guanyuan (R4), Zusanli (St 36), Tianshu (St 25) и Quchi (LI 11). Общите акупунктурни точки на ухото включват Шенмен, Слезка, Стомах, Глад и Ендокринни. Ако на ухото се използват игли, те се поставят на много плитка дълбочина.

Акупунктурите могат да използват електро-акупунктура (известна също като лазерна акупунктура), стимулирайки внимателно точките с метална сонда вместо акупунктурни игли.

Някои акупунктуристи прилагат "петно" или "ухо" върху определени акупунктурни точки на ухото.

Задържани на място с лента, те обикновено са оставени на място в продължение на няколко дни и могат да се масажират периодично (за леко стимулиране на акупунктурната точка), за да помогнат с апетита.

Възможни нежелани реакции

Акупунктурата трябва да се прилага само от квалифициран медицински специалист, който има право да практикува акупунктура. Въпреки че рисковете обикновено се считат за ниски, ако се извършват от компетентен лицензиран лекар, нежеланите реакции могат да включват болка, кървене, синини, инфекции и наранявания или пункция на органа поради неправилна дълбочина на иглата.

Стерилните еднократни игли за еднократна употреба трябва да се използват само по време на акупунктура.

Ако имате нарушение на кръвообращението, отслабена имунна система, пейсмейкър или приемате лекарства за подтискане на кръвта или добавки (като варфарин или чесън), може да не сте добър кандидат за акупунктура. Ако сте бременна, трябва да говорите с лекаря си, преди да получите акупунктура.

Акупунктурата на ухото не трябва да се бърка със зашиването на ушите, за която е установено, че носи значителен риск от усложнения, включително инфекция и деформация.

Направи си сам

Трябва ли да опитате акупунктура за отслабване? Сегашните данни не са достатъчно силни, за да покажат, че това може да доведе до загуба на тегло.

Ако все още обмисляте да го опитате, не забравяйте да поговорите с вашия доставчик на здравни услуги първо, за да прецените плюсовете и минусите и да обсъдите други стратегии, които може да са подходящи за вас.

Източници:

> Cho SH, Lee JS, Thabane L, Lee J. Акупунктура за затлъстяване: систематичен преглед и мета-анализ. Int J Obes (Лондон). 2009 33 (2): 183-96.

> Güçel F, Bahar B, Demirtas C, Mit S, Cevik В. Влияние на акупунктурата върху лептин, грелин, инсулин и холецистокинин при затлъстели жени: рандомизирано, плацебо контролирано предварително проучване. Акупункт Мед. 2012 Sep; 30 (3): 203-7.

> Намази N, Khodamoradi K, Larijani B, Ayati MH. Дали лазерната акупунктура е ефективна допълнителна терапия за управление на затлъстяването? Систематичен преглед на клиничните изпитвания. Акупункт Мед. 2017 Dec; 35 (6): 452-459.

> Nourshahi M, Ahmadizad S, Nikbakht H, Heidarnia MA, Ernst E. Ефектите от тройната терапия (акупунктура, диета и упражнения) върху телесното тегло: рандомизирано клинично изпитване. Int J Obes (Лондон). 2009 май, 33 (5): 583-7.

> Sui Y, Zhao HL, Wong VC, et al. Систематичен преглед на използването на китайската медицина и акупунктурата за лечение на затлъстяването. Obes Rev. 2012 май, 13 (5): 409-30.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.