Превенция, микроби и мръсотия: Търсите сладкото място

Загубата на онова, което е най-доброто за нашето здраве, нашето "стремеж към чиста"

Един от най-големите постижения в историята на общественото здраве е невероятно скромен. Това не е продукт на голямо изобретение, нова технология или Нобелова награда. Това беше просто прозрение, че чистотата има значение. Напредъкът беше канализация.

Санитацията, както в частните, така и в обществените си прояви, е спасила невероятен живот. Частната практика на санитарната медицина - ръчно пране, по същество и впоследствие всички антисептични практики, които са се развили оттам - проследява произхода си до Ignaz Semmelweis, унгарски лекар през 1800 г., който въведе указания за промиване на ръцете в акушерските клиники.

Първоначалните бенефициенти са негови акушерски пациенти, които в резултат на това са имали намалени заболявания. Но след като ползите от онова, което впоследствие беше противоречива практика, станаха ясни, цялата медицина изчисти действието си - или поне ръцете му.

Разбира се, отново ни напомнихме за важността от измиването на ръцете с избухването на шигели в Флинт, Мичиган през есента на 2016 г. Проклетия проблем с замърсяването на водата уплаши достатъчно жителите, че не само да избягват да пият водата, но и да се измиват с нея, което води до тежка стомашно-чревна инфекция, която в противен случай може да предотврати добра хигиена.

Въздействието на общественото здравеопазване вероятно е още по-голямо и проследява произхода си до прозренията на епидемиолозите, които се занимават с градски блато в средата на края на XIX век. Връзките между концентрирана нечистота в гъсто населените градове и епидемиите от инфекциозни заболявания станаха все по-ясни и в крайна сметка породиха аспекти на градоустройственото планиране, което днес приемаме за даденост като канализационни системи и водопроводни инсталации.

Броят на спасените животи от десетилетия насам е несравним.

Има много списъци, съставени през последните години, които отбелязват най-големите постижения в областта на медицината и общественото здраве на всички времена. Погледнах съвсем малко и както основните санитарни и антисептични практики в медицината правят топ 10 на почти всеки един от тях.

Има още една, която също така има тенденция да накара всички да са на върха на 10-те и да е свързана с тях: ваксини. Ваксините, или по-правилно, имунизациите, също са спасили безброй човешки животи и дори са довели до първото умишлено "изчезване" в естествения свят: изкореняване на вируса на едрата шарка. За момент ще се върнем на имунизацията.

Дезинфекциращо претоварване

Но първо, всички знаем, че прекалено много дори нещо хубаво може да не е нещо добро, а в съвременната епоха това може да е вярно за санитарните условия.

Трябва да живеете под камък тези дни (където, между другото, излагането на някаква мръсотия може да е добре за вас!), За да не сте чували за "микробиома". Както вероятно знаете, това се отнася до общността от бактерии, които живеят в нас и на нас, и допринасят силно за всеки аспект на нашето здраве. Според повечето оценки съществуват поне 10 бактерии, живеещи в общността, които съставляват едно човешко същество за всяка "човешка" клетка, така че ние сме нещо като закръглена грешка в собствената си кожа. В тялото ни имаме повече бактерии, отколкото човешка ДНК.

Ефектите на микробиомера върху здравето са дълги статии сами по себе си. Въпросът тук е просто следното: "Днес бяхме далеч от дните, когато" единственият добър зародиш беше мъртвец. "Сега знаем, че някои така наречени" микроби "са приятели, не врагове и жизненоважни за нашите благосъстояние.

Сега също знаем, че плащаме висока цена, за да се отървем от ентусиазма ни за саниране. Съвременната микробиология, поради липсата на излагане в ранна детска възраст на това, което бихме могли да наречем "добра, чиста мръсотия", микробите на други деца и дори на животните, често са обеднели в сравнение с тези на нашите предци, които са живели преди Лисол. Има все повече доказателства, че всичко от алергии към астма, автоимунни заболявания до диабет може да се обясни с тази тенденция.

Нашата ревност за използване на антибиотици създаде паралелен проблем: антимикробна резистентност. Появата на "супер бъгове", които никой от нашите антибиотици не може да убие, е отчасти в резултат на нечестна употреба на антибиотици в медицината, често за вирусни заболявания, които не ги изискват; широко разпространено използване на антибиотици в храните за животни, често само за да станат те бързо и мазни; и антибиотици, присъстващи в рутинни, битови продукти (особено в антибактериални сапуни, дезинфектанти за ръце и почистващи препарати).

Загрижеността за антибиотиците навсякъде се засили. Хранителната индустрия е забелязала и все повече производители се ангажират с такса без антибиотици. Директорът на Агенцията за храните и лекарствата също е пряко ангажиран и наскоро забрани редица антимикробни сапуни. Агенцията изрази опасения относно безопасността на някои широко използвани антимикробни средства в домашните продукти и се съмнява, че те са по-ефективни при предотвратяването на инфекциите, отколкото обикновен сапун.

Пренасочване на нашия фокус

Но тук имунизациите се връщат в обсъждането. Докато сме направили някакви увреждания, които се отнасят с нашия антисептичен ентусиазъм, никой не би трябвало да мисли, че сме по-добре, когато едрата шарка е универсален страх и всяка пролет донесе заплаха от полиомиелит. Заедно с канализацията имунизациите имат своето място в списъка на най-големите здравни постижения на всички времена.

Но в наши дни ние най-много се оженихме за ваксини, а в най-лошия случай се разговаряхме против тях. Това е сериозна грешка. Искам да бъда абсолютно тъп в това отношение, а не само като доктор, а като близък човек със собствен ръкав, който трябва да се преобърне - и като родител, който е трябвало да постави кожата на собствените си пет деца, където устата му сега е: Имунизациите спасяват животи.

Единствената причина, поради която сега сме склонни да се страхуваме повече от ваксините, отколкото предотвратяването на ваксините, е, че ваксините са направили такава великолепна работа, предотвратявайки болести, които сме забравили за тях. Страхът от ваксините обикновено е лукс на популациите, пощадени от ужасните болести, които те вече не получават поради ваксини.

Мръсно срещу чисто: Постигане на баланс

Там, където това ни оставя, е на средна пътека, където превенцията се възползва както от правилната доза на канализацията, така и от мръсотията. Ние не искаме антибиотици в нашата храна или в околната среда и не бива да приемаме такива, от които не се нуждаем. Излагането на замърсявания и дори на микроби е нормално и здраво както в детството, така и след това.

За тези от нас, които не намерят всички приятелски бъгове, от които се нуждаем по този начин, пробиотикът е подходящ за добра идея. Но все още има опасни и предотвратими инфекции там, грип сред тях. Ние оставихме нашата охрана на опасност.

Съветът ми е да си нахвърлям ръкавите, да измиваме ръцете си, да получаваме ваксините си и да отлагаме антимикробния сапун.