Как недостигът на витамин В12 засяга тялото

Дефицитът на витамин В12 е един от най-разпространените хранителни дефицити. Той причинява редица симптоми, като умора, забрава и изтръпване на ръцете и краката. Причината за голямото разнообразие от симптоми е, че витамин В12 играе основна роля в многобройните функции на тялото.

Какво прави витамин B12?

Витамин В12 има важна функция в производството на ДНК, която е генетичният код на организма.

ДНК насочва правилното формиране на всяка част от тялото.

Витамин В12 намалява и хомоцистеина, един от естествено срещащите се в организма химикали. Ако хомоцистеинът не се метаболизира правилно, то причинява възпаление и токсично увреждане на тялото.

Симптоми и ефекти на дефицита на витамин В12

Анемията е намалена функция на червените кръвни клетки (RBCs). Главната клинична проява на недостатъчност на В12 е мегалобластната анемия, която е вид анемия, която често води до умора и тахикардия (бърза сърдечна честота), а понякога и световъртеж. Витамин В12 е хранителна съставка, необходима за нормалното производство на червени кръвни клетки. Червените кръвни телца доставят енергиен кислород в целия организъм, за да захранват всички нужди на тялото.

Мегалобластната анемия може да бъде диагностицирана чрез кръвен тест.

Периферната невропатия е вид нервно увреждане. Това означава, че самите нерви могат да бъдат повредени или че има дефицит на миелин.

Миелинът е защитно покритие на периферните нерви. Витамин В12 е кофактор в образуването на миелин и по този начин дефицит на витамин В12 предотвратява образуването на миелин според нуждите.

При недостиг на В12, прякото увреждане на нервите, комбинирано с намаление на миелина, пречи на нормалната нервна функция. Периферните нерви контролират движението и усещането на тялото.

Симптомите на периферната невропатия обикновено засягат краката и ръцете и могат да обхванат и ръцете и краката. Най-честите симптоми включват:

Деменцията е заболяване, характеризиращо се с загуба на памет и поведенчески промени. Има много причини за деменция, а дефицитът на витамин В12 е една от най-скоро признатите причини. Научните изследвания показват, че деменцията, свързана с дефицит на витамин В12 може да бъде резултат от повишени нива на хомоцистеин.

Симптомите на деменция включват:

Депресията е възможно проявление на дефицит на витамин В12 и може да бъде придружено от анемия или деменция.

Инсултът е медицинско състояние, характеризиращо се с прекъсване на притока на кръв към мозъка, което води до физическа или умствена недостатъчност. Дефицитът на витамин В12 може да увеличи риска от инсулт сред младите хора, които не са изложени на риск от инсулт. Дали връзката има или не е силно противоречива и рискът може да се дължи на излишък от хомоцистеинови нива.

Миелопатията означава заболяване на гръбначния мозък. Дефицитът на витамин В12 причинява вид болест на гръбнака, наречена подостна комбинирана дегенерация на гръбначния мозък, която е загуба на защитния миелин в определени области на гръбначния мозък, които контролират момента, баланса и усещането.

Симптомите на подостна комбинирана дегенерация на гръбначния мозък включват:

Отокът на езика също е резултат от дефицит на витамин В12. Глоситът е името, което се използва, за да се опише болезнен, необичайно гладък език, който може да се получи от този хранителен дефицит.

Условия, свързани с дефицит на витамин В12

Тиреоидната болест и множествената склероза (МС) са едновременно състояния, за които се смята, че са свързани с автоимунен процес. Автоимунната болест е състояние, причинено от тялото, което се атакува.

Дефицитът на вътрешен фактор е автоимунно заболяване, което се дължи на "самоубийствена" атака върху областта на стомаха, която участва в абсорбцията на витамин В12.

Често индивидите, които имат заболяване на щитовидната жлеза или MS също имат вътрешен дефицит на фактор и свързания с него дефицит на витамин В12.

Причини за недостиг на витамин В12

Нисък диетичен прием

Най-честата причина за недостиг на витамин В12 е липсата на витамин В12 в храната. Витамин В12 е хранително вещество, което се среща само в животински продукти като месо, пиле, риба, яйца и млечни продукти. Поради това вегетарианците имат особено висок риск от ниско хранителен витамин В12, както и не-вегански индивиди, които не ядат достатъчно от тези богати на витамин В12 храни.

Някои храни са обогатени с витамин В12 и ако искате да получите витамин В12 чрез вегански храни, трябва да половите усилия да търсите тези видове храни.

Ниска абсорбция

Витамин В12 се абсорбира от тънките черва, но изисква предварително предварителна обработка в стомаха. Следователно, някои състояния, които засягат стомаха или тънките черва, могат да повлияят на правилното усвояване на витамин В12. Вътрешният фактор е протеин, произведен в стомаха, който се комбинира с витамин В12, преди да може да се абсорбира в тънките черва.

Автоимунни заболявания, операция на стомашен байпас и възпаление на стомаха са всички ситуации, които пречат на производството и функцията на вътрешен фактор и по този начин витамин В12 в храната може да не се абсорбира адекватно в тялото и вместо това да се елиминира през червата движения.

Тежката употреба на алкохол води до промени в лигавицата на стомаха, пречат на производството на вътрешен фактор, причинявайки недостиг на В12.

Заболяването на червата като болестта на Crohn и болестта на Celiak може да предотврати правилното усвояване на витамин В12 в тънките черва, което води до недостиг, дори ако има достатъчно витамин В12 в храната.

Злокачествената анемия е автоимунно заболяване, което намалява или елиминира вътрешния фактор, протеина в стомаха, който свързва хранителния B12, така че да може да се абсорбира. Това води до недостиг на В12 чрез малабсорбция. Този тип недостиг на В12 не може да бъде лекуван с орална B12 замяна и изисква лечение с витамин В12.

Симптомите на злокачествена анемия включват:

Медикаментите могат да повлияят на абсорбцията на витамин В12. Най-често срещаните лекарства, които могат да причинят ниски нива на витамин В12, включват:

Метформин: лекарство, което се използва за лечение на диабет

Колхицин: лекарство, което се използва за лечение на подагра

Хлорамфеникол: антибиотик, използван за лечение на инфекции

Много лекарства, използвани за лечение на киселини в стомаха

Словото от

Ако имате недостиг на витамин В12, много от ефектите могат да бъдат обърнати, особено в ранните етапи. По принцип, ако недостигът на витамин В12 е причинен от хранителен дефицит, добавките или обогатените храни могат да помогнат за подобряване на нивата на витамин В12.

Ако нарушената абсорбция е причината за недостига на витамин В12, обикновено се приема, че е по-ефективно да се получи добавка от витамин В12 чрез инжекции, отколкото чрез устата, тъй като това позволява на хранителните вещества да влизат директно в тъканите на тялото.

> Източници:

> Cerit L, Duygu Н, Гулсен К, Кемал Н, Tosun O, Ozcem B, Cerit Z, Gunsel А, Cardiol Pol. Връзката между витамин В12 и SYNTAX резултат. 2017; 75 (1): 65-70.

> Luciana Hannibal, Vegard Lysne, Anne-Lise Bjørke-Monsen, Sidney Behringer, Sarah C. Grünert, Ute Spiekerkoetter, Donald W. Jacobsen и Хенк Дж. Блом, биомаркери и алгоритми за диагностика на недостиг на витамин В12 Biosci. 2016; 3: 27, doi: 10.3389 / fmolb.2016.00027