Какви са изкуствените оцветители?

Повечето преработени храни биха имали тъп външен вид, ако не бяха за оцветяванията на храни, които се добавят по време на производствения процес. Представете си портовете от бежово сирене вместо неонови ярко оранжеви.

Производителите на храни искат да подобрят цветовете на преработените храни с хранителни оцветители. Някои цветове са направени от екстракти от растения и други естествени вещества, но много цветове са създадени изкуствено.

Изкуствените оцветители също се наричат сертифицирани цветове, защото те трябва да бъдат одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Тези изкуствени оцветяващи агенти са по-евтини и по-ефективни за добавяне на цвят в сравнение с естествените им еквиваленти, които са получени от плодове, зеленчуци и минерали.

Има два вида сертифицирани цветни добавки, наречени бои или езера:

Оцветителите се разтварят във вода и обикновено се използват като прахове, гранули или течности. Те обикновено се използват в напитки, печени продукти, сладкарски изделия и млечни продукти.

Езерите не се разтварят във вода и са по-стабилни от багрилата, така че те се използват за оцветяване на хранителни продукти, съдържащи мазнини и масла, или в продукти, които не съдържат никаква влага, като токсични смеси, твърди бонбони и дъвки.

Ще намерите тези сертифицирани цветни добавки, когато погледнете етикетите на храните:

Безопасност и сертифициране

FDA взема предвид няколко фактора, преди да позволи да бъдат сертифицирани изкуствени цветове, като например състава на веществото; количеството, което обикновено се използва в даден продукт; сумата обикновено се консумира; както и всички здравословни ефекти и фактори за безопасност.

Изкуствените цветове, които го правят в храните, които ядете, трябва да бъдат безопасни. Има твърдения, че децата, които консумират храни с изкуствени оцветители, са по-склонни да имат поведенчески проблеми. Това е възможно, но за да бъдем честни, повечето от проучванията, които откриват такива асоциации, са доста слаби. Определени червени багрила са открили, че причиняват рак на лабораторни плъхове и впоследствие са били забранени.

Изкуствените цветове трябва да бъдат посочени в списъка на съставките на етикета "Хранителни факти" , но тъй като те се считат за безопасни, не се изисква друго предупреждение или допълнително етикетиране.

Но аз не ги искам в моята храна

Въпреки че изкуствените оцветители са безопасни за консумация, знам, че много хора предпочитат да ги избягват. Което е добре, защото нямате нужда от тях. Искам да кажа, знам, че вероятно сте свикнали да виждате преработени храни с ярки оцветители, но избягването им не означава, че трябва да ядете млечно изглеждаща храна.

Цветовете като екстракт от анато (жълто), дехидратирано цвекло (синкавочервено до кафяво), карамел (жълто до тен), бета-каротин (жълто до оранжево) и екстракт от гроздова кожа (червено, зелено) , Те са по-скъпи от изкуствените оцветители, така че те обикновено не се използват за оцветяване на евтини преработени храни.

Или можете да пропуснете изцяло обработените храни и да се придържате към цели храни като плодове и зеленчуци, които са естествено цветни и по-добри за вашето здраве.

Източници:

Арнолд LE, Lofthouse N, Хърт Е. "Изкуствени хранителни цветове и симптоми на дефицит на вниманието / хиперактивност: изводи за боядисване". Neurotherapeutics. 2012 Jul; 9 (3): 599-609. Достъп до 5 април 2016 г. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13311-012-0133-x.

Schab DW, Trinh NH. "Хранителните изкуствени цветове насърчават хиперактивността при деца с хиперактивни синдроми? Мета-анализ на двойно-слепи плацебо контролирани проучвания." J Dev Behav педиатър. 2004 Dec; 25 (6): 423-34. Достъп до 5 април 2016 г. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15613992.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Резюме на добавки за оцветяване за употреба в САЩ в храни, наркотици, козметика и медицински изделия". Достъп до 5 април 2016 г. http://www.fda.gov/ForIndustry/ColorAdditives/ColorAdditiveInventories/ucm115641.htm.