Яйцата са без глутен?

Зависи как са готови

Яйцата в техните черупки трябва да са близо до перфектно без глутен. Обаче, тези с чувствителност към целиакия и чувствителността към нелечилия глутен все пак трябва да бъдат много предпазливи при яйцата, тъй като те са доста податливи на кръстосано замърсяване с глутен при готвенето.

Също така е вярно, че някои много чувствителни хора с чувствителност към целиакия или глутен са съобщили за проблеми с яйцата от пилета, хранени с тежка храна на глутенови зърна.

Това обаче няма да е проблем за огромното мнозинство от хората, следващи диета без глутен (повече за това в рамките на минута).

За повечето от нас най-вероятно проблемите с яйцата произтичат от едно от двете места: кръстосано замърсяване с глутен при готвене на яйцата или от чувствителност към самите яйца (яйцата са едни от осемте най-добри алергени в САЩ, така че не е необичайно някой да страда от чувствителност към яйцата и глутена).

Ако подготвяте яйцата си в безглутенова кухня с постелки без глутен, трябва да сте добре. Но в една обща кухня ще трябва да внимавате за евентуални проблеми с общите помещения за готвене, съдове и тигани, за да запазите яйцата си в безопасност. Това е особен проблем, тъй като яйцата толкова често се приготвят заедно с храни, съдържащи глутен, като палачинки и френски тост.

Хранене без глутен за закуска

Когато следвате диета без глутен и ядете яйца, трябва да сте доста внимателни.

Много ресторанти, които сервират закуска, приготвят яйцата си на същата скара, като френски тост и палачинки ... и това ще доведе до кръстосано замърсяване на иначе напълно безопасното ви хранене. В допълнение, някои ресторанти (International House of Pancakes, за един) всъщност смесват малко палачинка тесто в техните бъркани яйца и омлет, за да ги направят по-пухкави (yikes!).

За да запазя безопасно ядене на яйца в ресторант, аз спазвам правилата си за безопасно хранене без глутен . По-конкретно питам, че яйцата ми се приготвят в собствен, чист тиган с помощта на чисти съдове, колкото е възможно по-далеч от мястото, където се приготвя палачинка или тост. Имах доста достоен успех да направя това, въпреки че винаги трябва да сте много внимателни.

Могат ли пилетата да ядат глутен да произвеждат яйца, съдържащи глутен?

Няколко хора, които са изключително чувствителни към следи от глутен, съобщават за глутене (т.е. глутен реакции), когато ядат яйца от пилета, които ядат предимно пшеница и ечемик. Същите хора казват, че са добре, когато ядат яйца, които получават от фермери, които не хранят пилетата си глутенови зърна.

Сега това може да изглежда доста пресилено, но всъщност има малко индиректно научно доказателство, което показва, че теоретично е възможно белтъците или белтъчните фрагменти да преминат от храненето на пилета в самите яйца (глутенът е протеин).

Един студент от щатския университет в Охайо експериментира с храненето на пилетата на диета с високо съдържание на соев протеин, за да види дали може да повлияе на количеството соеви изофлавони (съставка на соев протеин) в тези пилешки яйца. Той откри, че може: пилетата, хранени с диета с високо съдържание на соя, рутинно произвеждат яйца по-високо в изофлавоните.

Сега очевидно този експеримент не включва глутенови зърна, а други учени твърдят, че не можете да разширите заключенията на соевия изофлавонов експеримент върху глутенови зърна. Това изследване обаче показва, че теоретично е възможно пилетата, които ядат глутен, да произвеждат яйца, които съдържат малко количество глутен протеин (или по-вероятно фрагменти от глутен протеин).

Ако тези яйца са имали глутен в тях, това би било много малко - вероятно далеч, далеч под дори 1 част на милион (за сравнение, храните обикновено се считат за "без глутен", ако съдържат по-малко от 20 части на милион глутен или са по-малко от 0.0001% глутен).

Търговски наличните тестове за глутен в храните не могат надеждно да открият глутен под около 3 части на милион (и не могат да открият дребните фрагменти на глутен протеин изобщо), така че е невъзможно да се каже колко глутен или глутенови фрагменти, ако има такива в тези яйца.

Долния ред

Това не е проблем за огромното мнозинство от хората на диета без глутен. Но да, има хора, които изглеждат чувствителни към глутена на тези нива, а те съобщават, че виждат, че техните симптоми се отразяват, когато изхвърлят яйца от пилета, хранени с глутен. Те са успели да ядат яйца отново, като ги доставят директно от фермерите, които не хранят пилетата си с глутенови зърна. Това не е доказателство, че глутен може да присъства в яйцата, но повдига въпроса.

И така, какво можеш да направиш, ако вярваш, че се слепваш от яйцата си? Е, има и все по-голям брой малки земеделски производители, които рекламират яйца без соя за хора, които са чувствителни към соевите протеини, а някои от тях разширяват това на глутенови зърна. Можете да разгледате района си, за да видите дали наистина са налични яйца от свободния кръг.