7 Ментални съвети за финалните маси на състезанието

Независимо дали провеждате 5K или маратон, последната трета от състезанието може да бъде физически и психически изтощителна. Понякога да останеш умствено трудно и да се бориш с някакъв дискомфорт може да бъде разликата между раса, която предпочиташ да забравиш, и нов PR.

Ето една колекция от умствени съвети, които ще ви пренесат през последните мили на състезание. Изберете тези, които мислите, че ще работят най-добре за вас, и бъдете готови да започнете да ги използвате, когато става трудно.

Изхвърлете отрицателни мисли

Ако оставите негативни мисли, като "усещам се уморен" или "не мога да направя това", ще се вмъкнете в тях, ще започнете да им вярвате. Вашият вътрешен глас ще диктува как се чувствате. Разклатете отрицателните чувства, като ги замените с положителни мантри като "Чувствам се добре", "Ще завърша силен" или "Получих това!". В крайна сметка ще започнете да им вярвате. Продължете да повтаряте положителни думи като "силни" и "вярвате" и "трудни", за да запазите отрицателните и страшни мисли. Ще започнете да се чувствате по-силни и по-уверени във финала.

Отидете на риболов

Вземете бегач пред вас и се съсредоточете върху улавянето на този човек. Това е полезно, ако човекът носи ярък цвят или нещо, което се отличава. Представете си, че го притискате с въдица и след това започнете да го махате. След като ги преминете, намерете друг, който да го хване и да го вземете. Ако не харесвате риболовната аналогия, представете въже около това лице и го изтеглете.

Това е само една от няколкото игри на ума, които можете да играете.

Задайте мини-цели

Вземете място в далечината - например знак, зрител или маркер на миля - и се съсредоточете върху това да стигнете дотам. След като стигнете до него, изберете ново място. Последните километри ще отидат много по-бързо, ако се съсредоточите върху постигането на цели и поставянето на нови. И ще се почувствате по-малко тревожно, защото обръщате внимание на настоящето, а не как ще се чувствате в бъдещите мили.

Усмивка

Чувствате се енергично, когато сте щастливи. Дори ако не се чувствате като усмихнати, фалшивайте го, докато не го направите. Раса зрителите като приветствайки за щастливи бегачи, така че можете да получите още повече наздравици, за да ви даде тласък по пътя. Друг възможен бонус е, че фотограф на състезанието улавя хубави расови снимки от вас.

Проверете формуляра си

Практикуването на вниманието или престоя в настоящето може да ви помогне да фокусирате ума си и да намалите физическото напрежение или дискомфорт. Можете да бъдете наясно, като обръщате внимание на вашата форма и движения. Направете цялостна проверка на тялото, като започнете с главата си. Уверете се, че гледате нагоре и напред, а не на краката си. Дръжте раменете назад и се отпуснете, без да сте прегърбени. Опитайте се да включите сърцевината си. Не дръжте напрежение в ръцете, китките и ръцете. Поставете ръцете си настрани за няколко секунди и изтръскайте ръцете си. Уверете се, че краката ви се приземяват под бедрата си, така че не прекалявайте.

Фокусирайте се върху вашето дишане

Можете също така да останете в настоящето, като обърнете внимание на дишането си. Уверете се, че се вдишвате дълбоко от корема си. Вдишвайте през носа и устата си и издишайте през устата си. Фокусирането върху ритъма на дишането ви може да бъде много отпускащо и утешително.

Помислете колко далече сте дошли

Не се съсредоточавайте върху това, докъде сте останали да бягате. Помислете за всички километри и минути, които вече сте избрали. Преживяхте всичко това и сега сте зад вас. След това просто изпълнете миля, в който сте в. Преди да го знаете, ще преминете тази финална линия