Как да се справя стрии след загуба на тегло

Намаляват ли стрии, ако отслабнете?

Стречичките са неправилни маркировки на кожата ви, които приличат на ленти, ивици или линии. Медицинските термини за стрии са стрии и строй атрофика .

Как изглеждат стрии?

Стрелите са обща грижа, особено за жените. Марките може да са неприятни и да предизвикат смут, ако носите бански, къси панталони или други гардеробни елементи, които ги показват.

Стречи могат да изглеждат като леки вдлъбнатини или обезцветени ивици на кожата ви. Наскоро образуваните стрии изглеждат червени или гланцови. С течение на времето, те стават по-бели и се проявяват като белег. Стречиите ясно имат различна текстура от обикновената кожа.

Докато могат да се появят навсякъде по тялото, най-често срещаните места са корема, гърдите, бедрата, бедрата и бедрата. Стречи се срещат както при мъже, така и при жени.

Причини

Стриистите са най-често причинени от значително и бързо натоварване. Стречички често се появяват по време на бременност, тъй като кожата ви се простира, за да побере растящия корем. Но стрии може да се случи и ако спечелите тегло по други причини. Например, стрии се появяват понякога, когато човек растат бързо, като например бързите растеж, които се появяват при юноши в пубертета.

Има определени медицински състояния, които са свързани със стрии.

Според Националните здравни институти това са дългосрочна употреба на кортизонови съединения, диабет, болест на Кушинг. Организациите отбелязват също, че условията, включително затлъстяването, синдромът Ehlers-Danlos, могат също да причинят стрии.

Ако имате стрии и знаете, че сте натрупали значително тегло наскоро, най-вероятно нямате да страдате от някаква основна медицинска причина.

Ако наддаването на тегло или бременността не изглеждат обяснение, вероятно трябва да се обърнете към Вашия лекар. Докато заболяване не е вероятно причината за стрии, може да поискате от Вашия лекар да управлява всеки един от тях за своя собствена спокойствие.

Някои често срещани въпроси, които може да Ви попитат Вашият лекар, включват:

Ще остане ли стрии след загуба на тегло?

Добрата новина е, че стрии може просто да изчезнат сами след загуба на тегло или раждане. Ако стрии не изчезнат, те могат да избледняват или да станат по-малко забележими.

Ако стрии не избледняват навреме, всъщност няма нищо, което можете сами да направите, за да ги накарате да си отидат. Докато някои продукти на пазара твърдят, че избледняват или ремонтират стрии, няма наистина "лек" за тях. Превенцията е най-доброто лекарство. Идеалният начин за предотвратяване на стрии е да се избегне бързо увеличаване на теглото.

Дерматолог или пластичен хирург може да ви предложи опции, които да разгледате. Микродермабразията, химическите пилинг и лазерната хирургия понякога са опции за лечение. Докато тези лечения няма да направят стриите да изчезнат, те могат да ги направят по-малко забележими.

Важно е обаче да запомните, че резултатите от тези процедури могат да се различават значително от човек на човек и вашият успех с процедурите може да бъде повлиян от възрастта и тонуса на вашата кожа. Те са свързани и със собствените си потенциални рискове.

Тъй като това са козметични процедури, те обикновено не са покрити от застраховка.