Спортисти и хранителни разстройства

Дори здравият спортист може да престане и да прочисти

Спортистите са изправени пред огромен натиск да превъзхождат и много се чувстват натиск за постигане на определена форма на тялото или тегло, което те виждат в медиите или във фитнес списания. Спортисти, които се състезават в спортове, които наблягат на външен вид, гъвкавост или скорост (гимнастика, бягане, борба, фигурно пързаляне или конни надбягвания), често са по-склонни към развиване на хранително разстройство, отколкото не спортисти или спортисти в спорта, които изискват мускулна маса и насипно състояние (футбол, вдигане на тежести, ски).

Когато един спортист отива в нездравословни крайности, за да постигне определена и неестествена форма на тялото и тегло, те рискуват да развиват както физически, така и психически здравни проблеми, включително нарушения на храненето . Булимията е едно такова разстройство на храненето, което описва цикъла на блендиране и прочистване. Булимията може да започне, когато рестриктивните диети не успеят, или усещането за глад, свързано с намален прием на калории, води до преяждане. В отговор на склонността, спортистът може да се почувства виновен и да прочисти чрез повръщане или приемане на лаксативи, хапчета за отслабване и лекарства за намаляване на течностите. Спортистите могат да се редуват между периодите на багетинг и калорийно ограничение или натрапчиво упражнение, за да отслабнат. Пациентите с диагноза булимия са средно около 14 епизода на седмица. По принцип хората с булимия имат нормално до нормално телесно тегло, но могат да се колебаят с повече от 10 паунда поради циркулационния цикъл.

Реалната заплаха за един спортист с хранително разстройство е крайният стрес върху тялото.

Самата практика на самоусъвършенстване, очистване или обсесивно упражнение има пагубен ефект върху ефективността. Процесът на заливане и изчистване води до загуба на течности и ниски нива на калий, което може да причини екстремна слабост, както и опасни и понякога смъртоносни сърдечни ритми.

Здравни усложнения от булимия

Признаци и симптоми на булимия

Идентифицирането на спортисти с хранителни разстройства не е лесно. Те често са потайни или обвиняват режима си на хранене и упражнения за целите на обучението си. Повече пациенти се идентифицират от възприемчиви треньори, съотборници, приятели или членове на семейството, които забелязват, че състезател губи тегло, упражнява извън обичайния им режим на тренировка или прекалено се занимава с храна и тегло. Някои предупредителни признаци:

Женската атлетичка триада

Жените със спортове за хранене често се намират в състояние, наречено женска атлетична триада, комбинация от:

Този опит за намаляване на телесната мазнина чрез екстремни мерки не само води до понижено физическо натоварване, но може да доведе до тежки здравни усложнения. Недостигът на хранителни вещества и дисбалансът на течности / електролити от ниския прием на храна може да доведе до повишен риск от фрактури, заболявания, загуба на репродуктивна функция и сериозни медицински състояния като дехидратация и глад. Медицинските усложнения на тази триад включват почти всяка телесна функция и включват сърдечно-съдови, ендокринни, репродуктивни, скелетни, стомашно-чревни, бъбречни и централни нервни системи.

Получаване на лечение за хранително разстройство

Хранителните разстройства при един спортист са сериозни и могат да се окажат животозастрашаващи, ако не се лекуват.

Булимията е сериозен проблем за здравето, който често изисква професионална помощ за преодоляване. Идентифицирането на вида на разстройството на храненето е важна първа стъпка за получаване на подходящата помощ.

Източници:

Анорексия нервоза и свързаните с нея разстройства в храненето, Inc. (ANRED), 2005. Хранителни разстройства - информация за пациента. Национална асоциация на нервната анорексия и свързаните с нея заболявания.