Болезнено течение: Предимствата и недостатъците на Going Shoeless

Защо все по-голям брой бегачи прегръщат тенденцията на бягане

Има нарастваща субкултура на бегачите, които не се обучават и прегръщат босото движение. Защитниците твърдят, че бягането на краката подобрява биомеханиката на краката и намалява риска от нараняване. И докато проучванията установяват, че ефективността на работа се увеличава с 4%, докато се движи бос, все още липсват добре разработени проучвания, сравняващи случаите на наранявания при бегачите, носещи обувки с тези, които носят бос.

Дебатът над безизходицата

Някои експерти са съгласни с бегачите; носенето на обувки кара малките мускули в краката ни да отслабват и сухожилията, връзките и естествените арки да спрат да вършат работата си. Те вярват, че резултатът от спомагателните вложки за обувки , ортезите и допълнителното омекотяване е лоша биомеханика на краката и увеличава риска от нараняване на краката, краката и коляното.

Други експерти твърдят, че правилните обувки всъщност могат да коригират биомеханичните проблеми и да намалят риска от нараняване. Също така може да се твърди, че ако лекуването на болката в краката е толкова просто, колкото и босите стъпала, повече подидрици биха препоръчали това просто решение. Повечето педиатри обаче все още предписват ортези, за да облекчат болката на краката.

Докато няма повече изследвания, трудно е да се каже дали обувките са полезни или вредни за здравето на краката ви. Но тук са плюсовете и минусите, които често се обсъждат, когато става дума за бяло бягане.

Потенциалните предимства на тичането

Докато вървите бос или облечените в новия минимален обувки може да не излекувате всички, които ви обиждат, има някои много убедителни аргументи, за да отидете без обувки или най-малкото да носите най-малкото възможно обувки.

Потенциални наранявания на безименното бягане

Изведнъж излизането на бос или носенето на минимална обувка може да бъде доста шок за краката и да изисква бавна фаза на адаптация.

Но това не е единствената грижа за тренировка без обувки.

Бодните и минималните обувки протичат по популярност

Тенденцията на босото движение се разпространи до производителите на обувки. И въпреки че може да звучи като оксиморон - обувки за бягане, някои от по-големите производители на обувки прегръщат полу-босото движение, като създават минималистични обувки, които предлагат малко повече от гумено тало за защита от настилката. Nike Free, Terra Plana и, наскоро Vibram FiveFingers (като малки ръкавици за краката) печелят бързо феновете и пазарния дял. Научете повече за нашите най-добри снимки за бос обувки за бягане .

Източници

Майкъл Уорбъртън. Извънземното бягане. Sportscience 5 (3), sportsci.org/jour/0103/mw.htm, 2001

Benno M. Nigg. Боти обувки; енергийно връщане и бъдещо развитие на обувките. Науката за обувките, 1942-4299, том 1, брой 1, притурка 1, 01 юни 2009 г., страници 80 и 82

Nigg BM, Emery С, Hiemstra LA. Нестабилна конструкция на обувката и намаляване на болката при пациенти с остеоартрит. Мед Сис Спорт Изпълнение. 2006 Oct; 38 (10): 1701-8.

von Tscharner, V., Goepfert, В., и Nigg, ВМ. Промени в ЕМГ сигналите за мускулната тибиална предна част, докато тече бос или с обувки. J. Biomechanics 36: 1169-1176, 2003.

Vibram FiveFingers.com. Сайта на производителя.