Как да се предпазите от рабдомиолиза

Как да предотвратите това опасно мускулно състояние, наблюдавано при екстремни тренировки

Рабдомиолизата е болезнено и потенциално опасно мускулно състояние, с бързо разрушаване на мускулите. Тя може да удари спортисти и упражнения по време на или след екстремни усилия, особено при упражнения при високи температури. Той може да направи заглавия, когато удари студент спортисти, но трябва да сте наясно с него и за вашите тренировки.

Какви са симптомите на рабдомиолиза?

Симптомите на рабдомиолизата включват урина с цвят на чай, мускулна слабост и постоянна болка, въпреки че има по-точна диагноза с кръвни тестове.

Тъмноцветната урина е резултат от разграждането на мускулите, които задържат протеин, наречен миоглобин в кръвта и урината. Ако тези нива са твърде високи, може да се получи сериозно увреждане на бъбреците. За да се разграничи рабдомиолизата, предизвикана от упражнения от други форми, често се използва терминът "усилена рабдомиолиза".

Рабдомиолизата удря студентските спортисти

През януари 2011 г. тринадесет футболисти от Айова бяха хоспитализирани и диагностицирани с рабдомиолиза след тежка предсезонна тренировка от 100 задни клепачи. Всички са се възстановили и са били освободени, но е в ход анкета за идентифициране на практиките, които водят до такъв масов ефект. Обикновено рабдомиолизата е рядка и се наблюдава изолирано при спортистите, въпреки че съществуват други съобщения за засегнатите отбори.

Кой е изложен на риск от рабдомиолиза?

Нечетните генетични заболявания могат да накарат някои хора да бъдат по-податливи на скръбта. Две от тези състояния са сърповидно-клетъчната черта (заболяване на кръвта) и болестта при съхранение на гликоген, при която липсващият ензим прави организма ви неспособен ефективно да съхранява и освобождава глюкозата за енергия.

Въпреки това група от екипи би предложила някакъв общ "екологичен" кофактор с упражнения. Неотдавнашен медицински преглед на състоянието предполага, че редица лекарства, които се отпускат без лекарско предписание, се продават без рецепта, включително алкохол, кокаин, кофеин, амфетамини, MDMA и лекарства като салицилати, невролептици, хинин, кортикостероиди, статини, теофилин, циклични антидепресанти, SSRIs и други.

В публикация, публикувана за клъстера в Айова, те откриват повишена вероятност за рабдомиолиза с увеличаване на телесната маса, брой набори и време, необходими за завършване на 100 гръбнака. Те бяха по-изложени на риск, ако се принудиха да отидат до мускулна слабост . Беше отбелязано, че позициите, които учениците са играли, са включени в него и вероятно е все още да не са били напълно обучени по време на инцидента. Интересното е, че тези, които са имали повече протеинови трепери преди екстремна тренировка, са имали понижен риск при този инцидент.

Как да се предпазим от усилена рабдомиолиза

Без да знаете, че имате генетично заболяване, което може да увеличи риска ви, ето няколко съвета за обучение, които значително ще намалят риска от рабдомиолиза.

  1. Напредвайте постепенно във вашата тренировъчна програма според съществуващата ви фитнес, независимо дали става въпрос за кардио, верига или тежести.
  2. Следете приема на течности , особено когато тренировката ви е дълга, интензивна или гореща, особено всичките три заедно. Но не минавайте през борда; повече течност не е непременно по-добра.
  3. Не тренирайте усилено при нискокалорични диети или след дълги периоди на гладуване. Уверете се, че имате достатъчно гориво на борда, за да позволите на мускулите да работят ефективно. Бъдете внимателни с нисковъглехидратните диети, смесени с твърдо и дълги упражнения.
  1. Ограничавайте развлекателните наркотици като алкохол преди тренировка и не приемайте незаконни наркотици за развлечение или подобряване на ефективността . Бъдете предпазливи по отношение на истински извънборсови нужди като противовъзпалителни лекарства и се консултирайте с Вашия лекар за лекарствата, отпускани с рецепта. Повечето вероятно ще са наред.

Източник:

Smoot MK, Amendola A, Cramer E, Doyle С, Kregel KC, Chiang HY, Cavanaugh JE, Herwaldt LA. "Клъстер на усилията за рабдомиолиза, засягащ футболен отбор I". Clin J Sport Med . 2013 Sep; 23 (5): 365-72. doi: 10.1097 / JSM.0b013e3182914fe2.