Съвети за преход от триатлон

Съвети за бързо и бързо влизане и излизане от преходните зони на триатлон

Повечето триатлети прекарват по-голямата част от времето си за обучение, фокусирано върху трите събития: плуване, колоездене и бягане. Но преходът между всяко събитие изисква и обучение. Всеки триатлон има две преходи: плуване на велосипед и под наем за бягане. Макар че изглеждат прости, лошият преход може да прибави ценно време и да разхищава енергия по време на състезанието. Добрият преход може да подобри позицията и духа ви, докато лош може да ви остави да се борите, за да компенсирате загубеното време.

Съвети за преходни зони на триатлон

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да усъвършенствате преходите си, така че да не правите тези нови грешки.

 1. Опростете
  Дръжте преходите си чисти и прости. С това искам да кажа, не се опитвайте да правите твърде много неща по време на прехода. Поддържайте броя на задачите до минимум. В прехода, колкото повече трябва да направите, толкова повече време отнема и колкото повече може да се обърка. По време на прехода от плуване до байк, най-бързите спортисти могат да слагат шлем и да вземат мотора си, за да изчезнат. Носете костюм от едно парче, за да избегнете промени в облеклото, ако е възможно. Някои състезатели оставят обувките си, прикрепени към педалите, и ги слагат по време на езда. Номерът, който те използват, е да гуми лентата на петите на велосипедните обувки до мотора, така че те да са отдясно нагоре. Слънчевите очила могат да се приведат над кормилото и да се спуснат надолу по пътя. Храни и напитки вече са прикрепени към мотора, така че можете да гориво и на пътя.
 1. Multi-задача
  Ако искате да бъдете ефективни в прехода, трябва да научите как да направите няколко неща наведнъж и да продължите да се движите безпроблемно, плавно движение. Познайте какви неща можете да правите, докато бягате или карате, или в началото на преходната зона и какво трябва да направите, преди да напуснете. Нещо толкова малко, колкото отнемането на шапката и очилата, хващането на хапче от енергийна храна или разкомплектоването на костюмите Ви по време на подготовката на велосипеда може да спести секунди, поставянето на шапката и слънчевите очила, докато бягате, е също толкова ефективно. Може да изглежда, че тези неща отнемат малко или никакво време, но това ще ви помогне да задържите инерцията си за следващото събитие.
 1. Обучение за преходи
  Ясно е, че ако искате да постигнете по-добри преходи, трябва да ги практикувате. Но много атлети не практикуват тази част от състезанието. Доброто време за практикуване е по време на редовното тренировъчно събитие, но е важно и умствено преминаване от прехода. Практикуването на преходи по време на редовното ви обучение ще ви помогне да се чувствате много комфортно в състезателните дни. Този вид практика също е подходящо време да опитате нови техники и да видите какво можете да направите без тях. Никога не опитвайте нещо ново в състезателния ден.
 2. Състезание за деня на състезанието
  В деня на състезанието трябва да пристигнете с достатъчно време, за да прегледате района на прехода преди състезанието и всъщност да направите изтичанията и изходите, за да знаете точно къде да отидете. Разгънете екипировката си и направете тест, за да се уверите, че всичко е там, където ви е необходим и готов за път. Уверете се, че можете да намерите мотоциклета си и да познавате пътя си навътре и навън. Тази проверка преди състезанието е подходящо време и за умствена репетиция. Визуализирането на прехода ви ще ви помогне да се справите с всички предизвикателства, които не са част от вашето практикуване.

Тъй като правите все повече и повече събития, ще откриете какво работи най-добре за вас, но тези съвети ще ви помогнат да развиете преходи, които са ефективни, за да спестите енергия за колоездене и бягане.