Stevia Sweetener - по-добре ли е от захарта?

Данните са обещаващи, но са ограничени в обхвата

Стевия е вид растение с много сладки листа. Тези листа са използвани за подслаждане на напитки и като заместител на захарта в Централна и Южна Америка (както и в Тексас, Аризона и Ню Мексико). Векове наред племена в Парагвай, Бразилия и Боливия са използвали листа от stevia за подслаждане на чайове и традиционни лекарства. Екстрактът от Stevia може да бъде 300 пъти по-сладък от захарта (в сравнение със Splenda, което е 600 пъти по-сладко от захарта).

По-привлекателното нещо (потенциално) за стевия е, че той не влияе на нивата на кръвната захар. С други думи, той е много нискокалоричен подсладител и може да бъде изгоден за диабетици.

Вкусът на Stevia

Преди да се впуснем в здравните ефекти и други проблеми около стевия, нека да режем на преследването: Как вкусът на стевия? Е, за да разберете, направих собствен полуестествен тест за вкус на стевия. Резултатите ми са съгласни с общия консенсус, че стевия, когато се сравнява със захарта, отнема повече време за "сладкия" аромат, за да се удари, а сладък аромат трае по-дълго. Някои марки стевиа изглежда имат послевкус, който е лекорис или леко мляко. Последният вкус не е сам по себе си неприятен; но може да взаимодейства с други вкусове, за да създаде странен вкус.

Stevia е безопасно ли?

През 80-те години на миналия век се появиха многобройни проучвания, които посочиха възможните рискове за здравето, свързани със стевия. Едно проучване установи, че тъй като стевия се разпада в тялото, един от компонентите може да причини рак.

Освен това проучванията показват смесени резултати. През 2008 г. серия от проучвания излезе на преглед на минали проучвания относно стевия, които изглеждаха безопасни. Основната констатация (която доведе до декларация на FDA за "без възражение") е, че конкретно съединение в стевия (Rebaudioside A, виж по-долу за повече информация) не е свързано с никакви рискове за безопасността.

Трябва да се отбележи обаче, че някои от тези проучвания са получили финансиране от Cargill, компания, която има интерес да направи заместител на захарта от стевия.

Stevia Ползи за здравето

По-добра новина за стевия дойде, когато няколко проучвания (отново често спонсорирани от индустрията) показаха, че подсладителите, получени от стевия, не само вкусват сладко, но и могат да помогнат на хората да подобрят продукцията на инсулин (което от своя страна ще помогне с диабета) с хипертония (високо кръвно налягане). Разбира се, не се знае достатъчно за ефектите на стевия, за да се разбере дали това наистина е вярно, но ще видите, че тези изследвания често се споменават на уебсайтовете на stevia.

Най-долу: В момента със сигурност няма достатъчно данни, за да се заключи нищо за използването на стевия за лечение на високо кръвно налягане, диабет, остеопороза или нещо друго. Бъдете внимателни, когато четете изследвания на стевия. Някои проучвания използват различни видове растения, различни методи на извличане и различни части на растенията, отколкото други, което затруднява сравняването на данните в изследванията.

Стевия и антиоксиданти

Стевия е антиоксидант. Антиоксидантите помагат на тялото ви да се бори с уврежданията, причинени от свободните радикали (и ограничаване на стареенето на свободните радикали). Стевия, както и при всички растения, съдържа редица антиоксиданти.

Това поставя stevia (ако се приеме, че е безопасно) по-напред от други подсладители, които не съдържат такива полезни антиоксиданти.

Политиката на Стевия

Ето какво става сложно. Stevia е одобрена за известно време в Япония, Китай, Израел и другаде. Но в САЩ stevia не е напълно одобрена (въпреки че някои видове подсладители, получени от stevia, са одобрени). В края на 80-те години имаше проучване, което доведе до забрана на Stevia от FDA, освен ако не беше означена като добавка (и забранена и в Европа). FDA е трябвало да се справи с няколко компании, които се опитват да продават стевия като хранителна добавка вместо добавка.

Тези мерки доведоха до блогове и статии, които се оплакват от FDA, че защитава захарната индустрия чрез предотвратяване на стевия. Това беше статутът на стевия до края на 2008 г.

Ребиана: Stevia получава одобрение (сортиране)

Ребиана е името на нула-калоричен подсладител, направен от стевия. По-специално, Rebiana е направена от стевиол гликозид ребаудиозид А (Reb-A). Това е по същество екстракт от определена част от растението стевия. В края на 2008 г. FDA издаде писмо без възражения до Rebiana, използвано като добавка в храните. Имайте предвид, че това "няма възражения" за Ребиана не означава, че всички екстракти от stevia са одобрени от FDA, само ребиана и други екстракти от stevia, които отговарят на критериите за извличане, споменати в документите на FDA.

Truvia и PureVia

Truvia и PureVia са имената на използваните подсладители, които съдържат Rebiana (Reb-A). Кока и Пепси имат нови напитки, които съдържат тези естествени подсладители като Sprite Green , SoBe Lifewater, Trop 50 и други напитки.

Долната линия на Stevia

Стевия е подсладител и върши добра работа, за да направи нещата сладки. Той има различен вкус, така че опитайте първо, преди да го купите в насипно състояние. Що се отнася до безопасността, само Ребиана е одобрена от FDA. FDA и подобни комисии в Европа продължават да забраняват стевия в храните. Причината, поради която е одобрена Ребиана, е, че тя е високо пречистена форма на стевия. Засега FDA казва: "Стойте настрана от стевия в храни, с изключение на Ребиана." Що се отнася до лечебните сили на stevia, помислете за цялата реклама в този момент. Просто не са толкова убедителни проучвания, че стевия подобрява диабет, хипертония или други заболявания.

Прочетете повече: Как захар навърши вас

Източници:

Преглед: История, техническа функция и безопасност на ребаудиозид А, естествено срещащ се стевиол гликозид, предназначен за използване в храни и напитки Хранителна и химична токсикология, том 46, брой 7, допълнение 1, юли 2008 г., страници S1-S10. MC Каракостас, Л.Л. Кърри, А. А. Болеу, Д. Брусик

"FDA одобрява 2 нови подсладители". Ню Йорк Таймс (Associated Press). 17 декември 2008 г. http://www.nytimes.com/2008/12/18/business/18sweet.html.