Какви са микроорганизмите и са здрави?

Микрогрионите са малки разсад на годни за консумация растения, които често се използват за придаване на цвят и аромат на храната. Те са много по-малки от обикновените зелени, дори "бебешки" зелени и са се увеличили в популярност, особено в изисканите кръгове за хранене.

Терминът "микроорганизъм" не е специфичен за нито едно растение. Общите микрогриени включват репички, зеле, горчица, магданоз, листа от цвекло, целина и кориандър.

Микрогрионите често имат добро хранене - въпреки че хората често не ги ядат в големи количества, те все още имат високи нива на витамини и минерали. Всъщност те имат много по-висока концентрация на хранителни вещества в сравнение с напълно зрелите растения.

Как се отглеждат микроорганизмите?

Семена от микроорганизми се засаждат в плоски или малки саксии и се събират две до четири седмици по-късно. Те могат да се отглеждат на закрито или навън. Малките растения са готови за прибиране на реколтата веднага щом произвеждат малко истински листа. Микрогрионите се изтеглят от почвата и се изплакват или стъблата се отрязват точно над почвата. Растенията са опаковани и доставени до ресторанти и няколко специализирани хранителни магазина.

Може да сте в състояние да откриете микроорганизми на фермерските пазари или в някои магазини за хранителни стоки, но те продължават само една седмица при най-добрите условия, така че те няма да се доставят далеч и широко и ще трябва да ги използвате веднага , Може би по-добро решение ги отглежда у дома.

Градинарите могат лесно да отглеждат микроорганизми у дома си в задния двор или в къща, стига да има слънчев прозорец или осветление, предназначено за отглеждане на растения. Микрогрионите не заемат много място и изискват само няколко сантиметра почва. Засадете семената малко по-гъсто, отколкото бихте построили за пълноценно отглеждане на растения и замъгляване на почвата и микроорганизмите редовно, за да запазите почвата влажна.

Кълнове не са микроорганизми

Храносмилателни кълнове, като кълнове от люцерна и бобови кълнове, са били наоколо дълго време (въпреки че е трудно да се намерят сурови кълнове в наши дни поради избухване на хранителни заболявания поради консумацията на сурови кълнове). Микрогрионите и кълновете могат да изглеждат подобни, но има някои разлики между двете.

Една голяма разлика е как те се отглеждат. Семена от микроорганизми се засаждат и се отглеждат в почвата, точно както техните възрастни градински колеги. За кълнове семената се покълват във вода или влажни торбички за няколко дни, обикновено на топло, тъмни места, докато не поникнат. В този момент те са готови да бъдат опаковани и изпратени до магазините.

Проблемът е, че условията за отглеждане на кълнове увеличават риска от бактериално замърсяване, което причинява хранителни заболявания. Тъй като микроорганизмите не се отглеждат по същия начин като кълновете, те нямат същия риск. Разбира се, те все още трябва да се борави добре с безопасността на храните в ума, точно като всяка сурова зеленчуци или зелено.

Друга разлика между двете е, че когато са опаковани, кълновете включват семена, корени, стъбла и малки неразвити листа. Микрогрионите не са готови да прибират реколтата, докато не израснат първите си истински листа, а обслужването им с корените им е по избор.

Обикновено е по-лесно да ги отстраните от стъблото.

Микрокредити Хранене

Като цяло , микроорганизмите съдържат много по-високи концентрации на витамини, отколкото напълно отглежданите версии на същите растения. Едно проучване изследвало 25 различни вида микроорганизми и установило, че червеното зеле има най-много витамин С, граматът амарант има най-много витамин К1, а зелените микрокредити от репичките на дайкон имат най-много витамин D. Освен това изследователите са открили, че цирлантрогенните микроорганизми имат най- концентрация на два каротеноида, наречени лутеин и зеаксантин.

Друго проучване сравнявало минералното съдържание на пълнозърнестите зелени салати и салатите микроорганизми и установило, че малките зелени са имали повече калций, магнезий, желязо, цинк и манган, отколкото напълно зрелите растения.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се знае пълното хранително съдържание на микроорганизмите, няколко марки са вписани в базите данни на Министерството на земеделието на Съединените американски щати. Например, една грама от слънчогледовото и босилековото микроскопично смеси на New Day Farms има 25 калории, 2 грама протеини, 4 грама въглехидрати, 2 грама фибри, 80 милиграма калций и почти 14 милиграма желязо.

Потенциални ползи за здравето на микроорганизмите

Наистина не е налице много изследвания за микроорганизми отвъд хранителното съдържание, така че е трудно да се каже със сигурност, че яденето на конкретен микрогринг ще доведе до някакви специфични ползи за здравето. Макар че няма проучвания, които да гледат на консумацията на микроорганизми при хора, едно лабораторно проучване установи, че наднормените мишки, които са хранени с диета с високо съдържание на мазнини и микрогриени от червено зеле, имат по-нисък LDL-холестерол (лош вид) тъй като мишките се хранят с високо съдържание на мазнини диета сами или с зряло червено зеле.

Разбира се, това е дълъг участък от изследванията върху животни върху хората, но има смисъл, че микроорганизмите от растения с високи здравословни фитохимикали, като тези, открити в червено зеле, биха могли да имат подобна полза за здравето. Всъщност, друго изследване установи, че микроорганизмите от вида Brassica, включително червено зеле, червена горчица, лилаво горчица и лилави коллаби, всъщност имат по-сложни и по-разнообразни полифеноли в сравнение с зрелите растения.

Как да използвате Microgreens у дома

Ако имате късмет, може да намерите микрогриени в специализирани хранителни магазини или пазари на фермери. Но бъдете предупредени, те вероятно са доста скъпи, точно около 30 долара за килограм (прави тази кухня микрогрижна градина като чудесна идея). Някои от по-често срещаните разновидности включват арукула, зеле от цвекло, босилек, череша, моркови, кресон, амарант, спанак и горчица. Те имат по-силни вкусове, така че само малко е необходимо да се насладите на любимото ви ястие. Изберете микроорганизми, които са свежи и ги съхранявайте в хладилника. Не забравяйте, че няма да продължи дълго, за да ги използвате в рамките на няколко дни.

Микрогрионите могат да се използват по различни начини в зависимост от храната, която се приготвя. Използвайте микрогригени, които имат цветове и аромати, които пасват на вашите вкусови пъпки. Например, микрокорените на рукола имат остър пипер-подобен аромат. Цвекловите микроорганизми имат горчив вкус, но добавят прекрасен червеникав цвят към ястие. Морковите микроорганизми са леко сладки, а цветовете са красиви и имат по-мек вкус.

Добавете микрогригени към сандвич или навийте на обикновена маруля. Те могат да бъдат използвани вместо или в допълнение към някои от любимите ви билки, или можете да направите салата с чаша или две микрогриени, някои настъргани моркови, нарязани ядки и остър винегрет. Микрогрионите могат да се добавят и към горната част на гореща прясно изпечена пица или печени зеленчуци.

Словото от

Сервирането на микроорганизми докрай (или отгоре) на всяко ястие е чудесен начин да добавите още няколко витамини и минерали към вашата балансирана диета. Въпреки това, тъй като те имат толкова много вкус, обикновено са необходими само малки микроорганизми. Малка микрогригална салата не може да замени една голяма здравословна градинска салата за съдържание на фибри и обем, но все пак опакова хранителен удар.

> Източници:

> Huang H, Дзян X, Xiao Z, Yu L, Pham Q, Sun J, Chen P, Yokoyama W, Ю LL, Luo YS, Wang TT. "Червените микросребъри от бяло зеле са с ниско циркулиращ липопротеин с ниска плътност (LDL), холестерол в черния дроб и възпалителни цитокини при мишки, хранени с високо съдържание на мазнини." J Agric Food Chem. 2016 декември 7; 64 (48): 9161-9171.

> Мир АД, Шах Май, Мир ММ. "Микрокредити: Производство, срок на годност и биоактивни компоненти". Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13; 57 (12): 2730-2736.

> Pinto E, Almeida AA, Aguiar AA, Ferreira I. "Сравнение между минералния профил и нитратната концентрация на микроорганизмите и зрелите салати". J Food Compos Anal (2015) 37: 38-43.

> Sun J, Xiao Z, Lin LZ, Lester GE, Wang Q, Harnly JM, Chen P. "Профилирането на полифеноли в пет вида Brassica от UHPLC-ESI / HRMS (n.)" J Agric Food Chem. 2013 Nov 20; 61 (46): 10960-70.

> Xiao Z, Lester GE, Luo Y, Wang Q. "Оценка на концентрациите на витамини и каротеноиди на възникващи хранителни продукти: годни за консумация микроорганизми". J Agric Food Chem. 2012 Aug 8; 60 (31): 7644-51.