Скариди хранене факти

Калории в скариди и техните ползи за здравето

Много здравословни яденици добавят скариди на скара на салати, ориз или тестени ястия и други постно хранене. Но са здрави скаридите? Скариди са с ниско съдържание на калории и ниско съдържание на мазнини. Но много от потребителите се притесняват за холестерола в скариди.

Скариди хранене факти

Скариди хранене факти
Сервизен размер 3 oz. варени на пара или варени скариди (85 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 76
Калории от мазнини 9
Общо мазнини 1g
Наситена мазнина 0 g 1%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 135 mg 45%
Натрий 699 mg 30%
Калий 85 мг 2%
Въглехидрати 1g 1%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0g
Протеин 15g
Витамин А 7% · Витамин С 0%
Калций 6% · Желязо 1%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Защо въпросите за готвене са от значение

Методите на готвене правят голяма разлика, когато оценявате мазнините и калориите в скаридите. Когато кипвате или парите, черупките не добавите допълнителни мазнини и калориите остават ниски (както е посочено на етикета). Но много хора ядат скариди, които са били изпечени или пържени. Това променя значително хранителния профил.

Ето как се променя храненето на скаридите с различни методи на готвене, според данни на USDA.

Ползи за здравето на скариди

Скариди са нискокалорични храни с ниско съдържание на мазнини, но само когато приготвяте морските деликатеси без добавяне на бренди или мазнини. Скариди също така осигурява сърдечно-здрави EPA и DHA омега-3 мастни киселини . Но някои потребители са загрижени за холестерола в скаридите.

Холестеролът е восъчно вещество, което тялото ви трябва да функционира правилно. Но ако тялото ви прави твърде много холестерол, увеличавате риска от сърдечни заболявания. Холестеролът създава плака, която може да запуши артериите и да затрудни ефективно кръвообращението.

Също така холестеролът в храната води до излишен холестерол в тялото ви? Изследователите не са успели да определят със сигурност дали холестеролът в храната увеличава риска от сърдечни заболявания. Според Американската сърдечна асоциация вашият черен дроб прави по-голям холестерол, когато ядете диета с високо съдържание на наситени мазнини и транс-мазнини. Мастни месо, птичи продукти, пълномаслени млечни продукти и преработени храни, които съдържат хидрогенирани масла, са най-лошите виновници.

Скариди осигуряват холестерол, но много малко мазнини и наситени мазнини. През 2015 експертите по хранене, които разработват указания на USDA за диетичните храни, премахват специфичната граница на холестерола. Те все още препоръчват да изберете храни, понижаващи нивото на холестерола, но препоръчваме да се съсредоточите върху ограничаването на приема на наситени и транс мазнини, поддържайки приема си под 10% от общите ви калории на ден.

Безопасно съхранение и готвене скариди

Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва да купувате само свежи скариди, когато те са замразени, охладени или изложени на дебело легло, което не се топи. Те съветват потребителите да търсят скариди, които са полупрозрачни и блестящи с малко или никаква миризма.

Ако купувате замразени скариди, уверете се, че опаковката не е била разкъсана или повредена. Също така трябва да избягвате пакети, които са били размразени и замразени. Опаковки с ледени кристали или измръзване трябва да се избягват.

Когато донесете скариди вкъщи, незабавно ги охлаждайте и ги използвайте в рамките на два дни. Ако не можете да използвате морските деликатеси в рамките на два дни, замразете я в плътно опакован пластмасов или фолиен контейнер. Размразете в хладилника или като потапяте в студена вода.

За безопасно приготвяне на скариди, уверете се, че се нагрява до вътрешна температура от 145 градуса. Плътта трябва да стане перлена и непрозрачна.

Рецепти за скариди

Ако сте готови да включите скариди в здравословно хранене, помислете дали да ги добавите към салата. Добавянето на единична доза от 3-унция ще ви даде тласък на протеини и вкус.

Можете също да скара скари и да ги добавите към вашата чиния, заедно със зеленчуци и кафяв ориз. Дъжд лимон над скариди за вкус. Пикантните билки и подправки (като чесън или червен пипер) също могат да дадат на скарида допълнителен удар, ако искате по-топла храна.

> Източници:

> Американската сърдечна асоциация. За холестерола. Web. Април 2014 г.

> Berger S. et al. Диетичен холестерол и сърдечно-съдови заболявания: системен преглед и мета-анализ. Американското списание за клинично хранене. 2015, 102 (2): 276-94.

> Национални институти по здравеопазване. Въпроси и отговори за холестерола и здравето с NHLBI Nutritionist Janet de Jesus, MS, RD Web. Февруари 2014.