Рецепта на Mung Dal Kitcherie

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 443

Мазнини - 11 гр

Карби - 71гр

Протеин - 16 гр

Общо време 50 мин
Подгответе 15 мин. , Пригответе 35 мин
Сервизи 2

В аюрведа - форма на алтернативна медицина, произхождаща от Индия, една от най-основните ястия е кучешкото (наречено също khichdi, khichadi или kitchari), яхния, приготвена с раздробено боб и басмати ориз и подправена със смес от подправки като като карамфил, канела, кимион и кардамон.

Мислех, че е лесно да се смила, котешкото се консумира като ежедневно основно ястие и се казва, че е особено полезно по време на стрес, болест или преумора. Това е храната по избор в аюрведа моно-диети и по време на програми за прочистване диета като panchakarma .

Подправките в кутийки могат да варират. Някои от тях включват кимион, куркума и кориандър на прах за балансиране на всички доши (вата, пита и кафа). За да се балансира определена доша, могат да се включат специфични храни и подправки, които поддържат тази доша. Например, за да балансирате кхата доша, опитайте да добавите моркови, карфиол, зеле, грах, спанак, черен пипер, чесън, джинджифил, кимион, кориандър или куркума. За да балансирате пита доша, опитайте варени броколи, артишок, звънец или тиквички. Вижте списък с храни, които поддържат и влошават всяка доша . Трябва да отбележим, че аюрведичната медицина не е изцяло подкрепена от науката, но рецептата е изключително здравословна и пълна със съставки, които намаляват възпалението - независимо от произхода й, тя заслужава място във вашия репертоар.

Следната рецепта е създадена от аюрведа майстор Пати Гарланд от Bliss Kitchen. Също така опитайте рецепти за пита чай , чай kapha и вата чай .

Съставки

подготовка

1. Изплакнете мюнг дал и басмати ориз няколко пъти.

2. Загрейте тенджера на средна температура и добавете ghee. Когато топлината се нагрява, добавете дафинови листа, карамфил, кардамонни шушулки и канела и ги разбъркайте, докато не се съчетаят напълно и ароматите.

3. Разбърква се в басмати ориз, манг джал, вода и сол. Загрейте до висока температура и се вари 5 минути, като се разбърква непрекъснато. Изключете топлината, ако започне да гори.

4. Частично покрийте и гответе на средна температура, докато омекнат и оризът са меки, около 20 до 25 минути.

5. Извадете твърдите подправки (карамфил, дафинов лист, канела и кардамон). Сервирайте ястието топло.

Съвети за готвене и сервиране

Съхранявайте я в хладилника, покрит, за период до три дни.

Mung dal и ghee (избистрено масло) могат да бъдат закупени в индийски хранителни магазини или можете да направите свой собствен домашен ghee, като използвате ghee рецептата на panchakarma страницата.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.