Пиенето на кокосовата вода по време на или след бягане

Кокосовата вода придоби популярност сред бегачите и другите спортисти през последните години. Ниското съдържание на калории, естествено без мазнини и холестерол, кокосовата вода е различна от кокосовото мляко или кокосовото масло с високо съдържание на мазнини. Това е ясна течност, която идва от центъра на младите, зелени кокосови орехи.

Кокосова вода срещу спортни напитки

Естествена алтернатива на търговските спортни напитки, кокосовата вода съдържа лесно усвоими въглехидрати под формата на захар, както и електролити като калий и магнезий.

Повечето американци не получават достатъчно калий в диетата си, така че пиенето на кокосова вода е добър начин за запълване на хранителните дефицити. Въпреки това кокосовата вода не съдържа нивата на електролити, особено натрий, които се намират в спортните напитки и е необходимо да се заменят електролитите, изпуснати от потта. Така че търговските спортни напитки, като Gatorade, предлагат по-пълна опция за хидратиране и електролитна подмяна за участниците, които работят повече от 60 минути и трябва да се уверят, че заменят електролитите.

Използвайте по време на дълги редове

Разбира се, някои бегачи все още предпочитат кокосовата вода по време на дълги писти, защото чувствителните им стомаси не могат да понасят захарта и изкуствените подсладители в много конвенционални спортни напитки.

Едно проучване установи, че кокосовата вода, в сравнение със спортните напитки, причинява по-малко гадене , пълнота и стомашен дискомфорт и е по-лесно да се консумира в големи количества по време на рехидратацията.

Ако предпочитате кокосовата вода да се хидратира по време на дългите писти, добавете няколко пръски сол към нея или направете солена изстрел наполовина в дългия си ход, за да сте сигурни, че замествате натрий.

Използвайте по време на кратко време

Не забравяйте, че ако работите по-малко от час, не е нужно да се притеснявате за замяната на електролита, така че трябва да е достатъчна чиста вода.

Въпреки това, ако ви харесва вкусът на кокосова вода, това със сигурност е добра възможност за тези по-кратки писти.

Имайте предвид, разбира се, че за разлика от обикновената вода, кокосовите орехи съдържат калории. Въпреки че е по-ниско в калории от спортни напитки, сода или плодов сок, един 11-унция контейнер съдържа 60 калории, така че може да се добави, ако го пиете през целия ден. Уверете се, че търсите неподсладени сортове, тъй като някои кокосови напитки съдържат добавени захари (и следователно повече калории).

Използвайте като напитка за възстановяване

Кокосовата вода се използва и от бегачите като рециклирана напитка и естествен начин за зареждане на електролитите след тежък ход или тренировка. Някои бегачи обичат да го смесват с протеинов прах, за да се уверят, че получават идеалното съотношение протеин 3 към 1 към въглехидратите за оптимално възстановяване.

Източник: "Истината за кокосовата вода", WebMD.com