Хирургия за отслабване с ръкава на стомаха

Защо маншестната гастректомия сега е самостоятелна бариатрична хирургия

Гастректомията на ръкава или гастректомия с вертикален ръкав е вид бариатрична хирургия, която изолира малка част от стомаха за преработка на храна, ограничавайки размера на храната до приблизително една унция след операцията. В допълнение към причиняването на загуба на тегло чрез ограничаване на храната, ръкавичната гастректомия намалява нивата на апетит-стимулиращ хормон, наречен грелин - така че хората се чувстват по-малко гладни и ядат по-малко.

Операцията се смяташе за отправна точка за хора, които са били толкова болезнено затлъстели, че не са били кандидати за операции по стомашен байпас , като Roux-en-Y или biliopancreatic diversion, с очакването, че втората операция ще бъде извършена веднъж, загубени. Сега, изследванията показват, че пациентите могат да загубят значителна тежест с ръкавичната гастректомия самостоятелно и да не изискват второ хирургично отслабване.

С това операцията придоби популярност, тъй като тя се счита за по-малко радикална. Всъщност, според проучване от 2013 г. в областта на затлъстяването, зад Roux-en-Y, ръкавичната гастректомия е била втората най-често срещана бариатрична операция в света през 2011 г.

Процедурата за вертикална ръкавична стоматология

Обикновено операцията се извършва в болница или в хирургически център, като се използва обща анестезия. Кабинетите се извършват лапароскопски, което позволява хирургът да работи с дълги инструменти, поставени в тялото чрез разрез с дължина няколко сантиметра.

В някои случаи хирургията ще бъде извършена "отворена" с по-голям традиционен разрез или операция, която започва лапароскопски, може да се превърне в открита процедура, когато хирургът определи, че е необходимо.

Хирургията започва с много половин инчови разрези в областта на стомаха.

Инструментите се вмъкват през тези разрези и хирургът започва с отстраняване на до 85% от стомаха. Страничните стени на стомаха се съединяват със скоби, оставяйки стомаха по-малък и тубуларен, но запазвайки сфинктерните мускули в горната и долната част на стомаха.

След като хирургът установи, че скобите държат стомаха затворен и няма изтичащи области, инструментите се изваждат и разрезът се затваря, обикновено с резорбируеми конци и стерилна лента.

Типични резултати след гастриктомия на ръкава

От гледна точка на резултатите от загубата на тегло, добрата новина е, че изследванията показват, че средната загуба на тегло е над 50% дори след повече от шест години след операцията. В допълнение, друг бонус с гастректомия на ръкава е, че рискът от недохранване, който е изправен пред много пациенти с бариарична хирургия, не е налице при тази операция, тъй като тялото продължава да абсорбира хранителни вещества, както преди операцията.

Недостатъкът е, че някои хора се възстановяват след операцията, най-вече когато консумират големи количества храна, която разтяга торбичката. Киселинният рефлукс е друг потенциален страничен ефект на тази операция.

Долния ред

Пациентът, който се подлага на тази процедура, трябва да направи радикални промени в приема на храната и начина на живот, за да може процедурата да има успешен дългосрочен резултат.

Тъй като стомаха има способността да се простира, за да побере храната, стомахът може да се разшири значително от капацитета от един грам, който хирургията позволява. Храната трябва да е малка - по-малко от половин чаша - и пиенето на течности с храна може да запълни торбичката, като по този начин предотврати приемането на твърда храна.

Източници:

Buchwald, H. & Oien, DM (2013). Метаболитна / бариатрична хирургия по света 2011. Затлъстяване хирургия , Apr; 23 (4): 427-36.

Christou, NV, Look, D., MacLean, LD Повишаване на телесното тегло след преминаване на стомашен байпас с краткотрайни и дълги крайници при пациенти, които са били проследявани повече от 10 години. Annals of Surgery, ноември, 244 (5): 734-40.

Химпенс, Й., Dobbeleir, J., & Peeters, G. (2010). Дългосрочни резултати на лапароскопска ръкавична гастректомия за затлъстяване. Annals of Surgery , Aug; 252 (2): 319-24.

Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания. (Март 2008 г.). Бариатрична хирургия за тежко затлъстяване.

ОТКАЗВАНЕ: Информацията в този сайт е само за образователни цели. Не трябва да се използва като заместител на личните грижи от лицензиран лекар. Моля, консултирайте се с Вашия лекар за диагностициране и лечение на всякакви симптоми или заболявания .