Ползите от Маки Бери

Maqui ( Aristotelia chilensis ) е жива пурпура, която расте диво в някои райони на Южна Америка. Дълго консумирана на местно ниво като пресен плод, маки бери се намира в сок или като сух замразен прах, направен от целия плод. Той също така се предлага под формата на хранителни добавки като капсули.

Богата на мощни антиоксиданти, известни като антоциани, маки бери се казва, че предлага многобройни ползи за здравето.

Други плодове, богати на антоцианин, включват боровинка, боровинка (арония), боровинки, акай-бери , боровинки, лилаво грозде, нар и череша .

Антиоксидантното съдържание на маки-бери, измерено чрез стойността ORAC (кислородна радикална абсорбция), е 19850 за 100 мг от пресния плод. За сравнение, пресни боровинки са малко по-високи при 21080 за 100 mg.

употреби

Има няколко начина, по които можете да използвате маки бери, включително смесване на сок в напитки или добавяне на прах към глазури, десерти или зърнени храни.

Маки е изтъкван като лекарство за няколко здравословни състояния, включително артрит и висок холестерол. В допълнение, маки се предполага, че защитава срещу някои форми на рак (като рак на дебелото черво) и редица свързани с възпалението заболявания (включително диабет и сърдечни заболявания).

Някои поддръжници също подсказват, че маки може да помогне за подпомагане на усилията за отслабване , да забави процеса на стареене, да помогне със сухо око, да подобри здравето на кожата и да стимулира имунната система.

Ползите

Изследванията показват, че консумацията на анкианини от маки-бери, наречени делфинидини, може да повиши защитата ви срещу определени условия. Ето един поглед върху ключовите резултати от проучването:

1) Диабет

В едно малко проучване, публикувано в BioMed Research International , изследователите дадоха на участниците с преддиабет единична доза от стандартизиран богат на делфинидин екстракт от Maqui Berry и установиха, че нивата на кръвната глюкоза на гладно и нивата на инсулина са понижени.

2) Висок холестерол

В доклад от 2002 г. в " Журнал на земеделската и хранителната химия" учени изследвали човешки клетки и установили, че сокът от маки сок значително намалява окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL) и намалява оксидативния стрес в клетките.

3) Сухо око

Едно пилотно проучване, публикувано в Panminerva Medica през 2014 г., изследва използването на екстракт от маки-бери (приеман перорално в дневна доза от 30 mg или 60 mg) за период от 60 дни. Резултатите от оценката за качеството на живот, свързана със сухото око намаляват значително след допълване и при двете дози и обемът на сълзотворен флуид се увеличава значително след 30 дни лечение.

След 60 дни обемът на сълзотворен флуид леко се понижи в групата с 30 mg, докато подобрението продължи при тези, приемащи 60 mg на ден. Необходими са допълнителни проучвания, тъй като това проучване е много малко (13 участници) и няма контролна група.

Възможни нежелани реакции

Maqui Berry се счита за най-безопасно, когато се яде като плод, а не като добавка. Необходими са повече проучвания, за да се определи безопасността на макви, когато се приема като добавка или в дългосрочна или висока доза.

Теоретично, маки бери може да понижи нивата на кръвната захар и може да намали нивата на кръвната захар твърде много, когато се приема с лекарства за диабет.

Също така можете да получите съвети за използването на добавки тук, но е важно да се отбележи, че самолечението на здравословно състояние с маки и избягването на стандартни грижи може да има сериозни последици.

Къде да го намерите

Налични за покупка онлайн, капсулите макури, капсули, прахове и сокове се продават в много магазини за натурални храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Направи си сам

Въпреки че изследванията върху антоцианините на маки-бери са интригуващи, са необходими широкомащабни клинични проучвания, за да се потвърдят неговите ефекти. Добрата новина? Има много начини да увеличите приема на антоциани, без да приемате добавки от маки, като добавите повече нар, лилаво грозде, боровинки и черни малини за вашата диета.

Зеленчуци, боб и бобови растения, богати на антоцианини, включват патладжан (с пилинг), червено зеле, черна соя, червен боб, черен боб и сини или червени картофи.

Витамините и антиоксидантите в плодовете и зеленчуците често започват да се влошават веднага щом се съберат плодовете или зеленчуците, така че потърсете местни, в сезонни източници на богати на антоцианини плодове или зеленчуци, които са на техния хранителен пик.

Ако смятате да използвате маки бери, е добра идея първо да поговорите с вашия доставчик на първична помощ, за да видите дали е подходящо за вас.

> Източници:

> Alvarado JL, Leschot A, Olivera-Nappa А, et al. Делфинидин-богат екстракт от Maqui Berry (Delphinol®) понижава гладуването и постпрандиалната гликемия и инсулинемията при преддиабетните индивиди по време на тестовете за толерантност към устната кухина. Biomed Res Int. 2016; 2016: 9070537.

> Hitoe S, Tanaka J, Shimoda H. MaquiBright ™ стандартизиран екстракт от Маки Бобри значително увеличава производството на сълзотворен флуид и подобрява симптомите, свързани със сухота в очите при клинично пилотно изпитване. Panminerva Med. 2014 Sep; 56 (3 Suppl 1): 1-6.

Watson RR, Schönlau F. Nutraceutical и антиоксидантни ефекти на богатия на делфинидин екстракт от Maqui Berry Delphinol®: преглед. Minerva Cardioangiol. 2015 април 63 (2 Suppl 1): 1-12.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.