Предимствата на Акаи

Може ли този супер плод да подобри вашето здраве?

Açai, палмово дърво, родено в Централна и Южна Америка, произвежда червеникаво-лилави плодове, които са подобни на боровинки и боровинки. Носейки богат шоколадов аромат, акай-бери наскоро се появиха в кръг от хранителни добавки и сокове (други популярни антиоксиданти включват goji berry , сок от noni , mangosteen , camu camu и череши ).

В Бразилия местни хора използват безалкохолни напитки, за да лекуват кожни заболявания и да пият чай от семена, за да успокоят треската. Народните бразилци също отдавна използват варени препарати от акай корен за лечение на състояния, вариращи от менструална болка до диабет.

Предимства на Açai

През последните години производителите на добавки са започнали да пускат на пазара акаи като водещ източник на антиоксиданти (вещества, които помагат на клетките да предпазват от увреждане на свободните радикали). Всъщност през 2008 г. в Съединените щати бяха въведени 53 нови ацетасъдържащи продукта. През същата година продажбите на продукти с акай като основна съставка надхвърлиха 106 милиона долара.

Поддръжниците на Açai твърдят, че "супер плодът" предлага 10 пъти повече антиоксиданти от червеното грозде и доставя забележителна синергия на аминокиселини, основни мастни киселини и фибри. Според адвокатите, хранителният профил на плодовете квалифицира акаи като мощна защита срещу сърдечни заболявания, рак, храносмилателни проблеми, алергии и автоимунни заболявания.

Някои производители на добавки също подсказват, че açai насърчава загуба на тегло.

Науката за Акаи

Въпреки че изследванията са доказали, че акаите наистина са с високо съдържание на антиоксиданти, много малко проучвания са изследвали ефектите на плодовете върху хората. Сред тези проучвания, основани на хора, е процесът от 2008 г., включващ само 12 души; основното заключение е, че акаите всъщност могат да бъдат абсорбирани от човешкото тяло, когато се консумират като сок или пулп.

В проучванията на епруветките, междувременно, учените са показали, че екстрактите на çai могат да предизвикат раково-клетъчна смърт и по-ниско възпаление. Въпреки това, докато изследванията при хора не могат да възпроизведат тези открития, açai не бива да се счита за сигурен боец ​​на рак или противовъзпалителен агент.

Други храни с високо съдържание на антиоксиданти

Като следвате балансирана диета, пълна с плодове, зеленчуци и други растителни храни, можете значително да увеличите приема на антиоксиданти с храна, без да разчитате на недостатъчно изследвани добавки.

Разберете най-добрите източници на храни от антиоксиданти .

Уговорки

Поради липса на научни изследвания, малко се знае за безопасността на използването на акаи добавки. Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Помислете за по-нататъшно прочитане на използването на добавки.

Използване на Açai за здраве

Поради ограничените проучвания, е твърде рано да се препоръча акаи добавки като лечение за всяко състояние.

Също така е важно да се отбележи, че самолечението на едно състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици. Ако обмисляте да използвате акаи добавки за всякакви здравни цели, първо се консултирайте с вашия лекар.

Източници:

Del Pozo-Insfran D, Percival SS, Talcott ST. "Акаи (Euterpe oleracea Mart.) Полифеноли в техните гликозидни и агликонови форми индуцират апоптоза на HL-60 левкемични клетки." Журнал на земеделската и хранителната химия 2006 22; 54 (4): 1222-9.

Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, Pacheco-Palencia LA, Meibohm B, Talcott ST, Derendorf H. "Фармакокинетиката на антоцианините и антиоксидантните ефекти след консумирането на богата на антоцианин сок и пулпа (Euterpe oleracea Mart. ) при здрави доброволци. " Журнал на селскостопанската и хранителната химия 2008 10; 56 (17): 7796-802.

Schuuss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Huang D, Owens J, Agarwal A, Jensen GS, Hart AN, Shanbrom Е. "Антиоксидантен капацитет и други биоактивности на изсушената чрез замразяване амазонска палмова ягода, Euterpe oleraceae mart. Бери). " Журнал на земеделската и хранителната химия 2006 1; 54 (22): 8604-10.