Ползите от комплексните витамини

Защо са важни и какви са източниците на храна?

Аб комплексният витамин обикновено доставя осем от витамините В: Б1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В7 ( биотин ) (кобаламин). Намира се естествено в месо, листни зеленчуци, млечни продукти, фасул, грах и цели или обогатени зърнени храни, витамините от комплекс Б помагат на тялото да произвежда енергия от храната, която яде и да образува червени кръвни клетки.

Ползите от комплексните витамини

Всеки витамин В е от съществено значение за определени телесни функции:

В1 (тиамин)

В2 (рибофлавин)

В3 (ниацин)

В5 (пантотенова киселина)

В6 (пиридоксин)

В7 (биотин)

B9 (фолиева киселина)

В12 (кобаламин)

Симптомите на недостатъчност

Хранителни източници на комплекс В витамини

За да увеличите приема на витамини от вида B, потърсете следните храни:

Използва за комплексни витамини тип В

С ключова роля при превръщането на храната в гориво, поддръжниците твърдят, че витамините от В комплекс могат да помогнат при различни състояния, включително тревожност, депресия, сърдечни заболявания и предменструален синдром (PMS).

В допълнение, някои хора приемат комплекс от витамин В, за да увеличат енергията, да подобрят настроението, да подобрят паметта, да подобрят здравето на кожата и косата и да стимулират имунната система.

Докато повечето хора, които ядат разнообразна диета, получават достатъчно количество витамини от храната, някои хора са с повишен риск от дефицит, особено тези, които са на възраст над 50 години, приемат антиацидни лекарства или имат целиакия, болестта на Crohn, гастрит или други храносмилателни нарушения.

Ако сте имали операция в стомаха или загуба на тегло, пиете алкохол редовно или следвате вегетарианска или веганска диета, може да сте по-податливи на недостиг.

Бременни и кърмещи жени може да се нуждаят от повече витамини В6, В12 и фолиева киселина.

Възможни нежелани реакции

Въпреки че добавките от комплекс В са водоразтворими и не стоят в тялото дълго, големи дози витамини под формата на добавки могат да причинят някои странични ефекти:

B3 (ниацин): Зачервяване на кожата или болка, повишени нива на кръвната захар и чернодробна токсичност.

В6 (пиридоксин): Нарушения на нервите, кожни лезии, влошаване на бъбречната функция и повишен риск от сърдечен удар, удар и смърт при хора с диабет и напреднало бъбречно заболяване. Последни проучвания установяват, че високи дози витамин В6 са свързани с леко повишен риск от фрактури на бедрената кост и повишен риск от рак на белия дроб (когато се приемат с витамин В12).

B9 (фолиева киселина): увреждане на бъбреците, повишена инсулинова резистентност при потомство, понижена клетъчна активност при възрастни жени и може да бъде свързана с повишен риск от някои видове рак. Може да маскира диагнозата недостиг на витамин В12.

Б12 (кобаламин): Акнето и розацеята при някои хора. Установено е, че витамин В12 ускорява спада на бъбречната функция и увеличава риска от сърдечно-съдови събития при хора с увредена бъбречна функция. Високите дози на витамин В12, приемани с фолиева киселина, са свързани с повишен риск от рак и смъртност.

Има дневно поносимо ниво на приема (UL) за всеки витамин В, което е над това, което повечето хора се нуждаят. Получаването на повече от UL увеличава шансовете ви за странични ефекти.

Словото от

За да сте здрави, повечето хора могат да получат това, от което се нуждаят, като ядат разнообразна, балансирана диета, пълна с вкусни храни, естествено богати на витамини от вида B, като листни зеленчуци, ядки, боб и бобови растения, пълнозърнести храни, слаби протеини, гъби и яйца. Няма солидни доказателства в подкрепа на приемането на прекомерни количества витамини от вида B, ако не сте недостатъчни.

Ако не получавате достатъчно витамин В от вашата диета, приемането на добавка от витамин В може да бъде от полза за някои хора. Дефицитът на витамините В може да причини редица симптоми, включително умора, анемия, загуба на апетит, депресия, коремна болка, мускулни крампи, косопад и екзема.

Не забравяйте да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, за да разберете дали е подходящ за Вас (и ако е така, подходящата сума, която взема предвид общата дневна сума, която получавате от храна и добавки).

Източници:

> Afriyie-Gyawu E, Ifebi E, Ampofo-Yeboah A, Kyte B, Shrestha S, Zhang J. Серумни нива на фолиева киселина и смъртност сред диабетичните възрастни: 15-я последващо проучване на национална кохорта. Хранене. 2016 Апр; 32 (4): 468-73.

> Kim SJ, Zuchniak A, Sohn KJ, et al. Плазмени фолати, витамин В-6 и витамин В-12 и риск от рак на гърдата при BRCA1- и BRCA2-носители на мутация: проспективно проучване. Am J Clin Nutr. 2016 Sep; 104 (3): 671-7.

> Тио М, Андрий J, Cox MR, Eslick GD. Поемане на фолат и риск от рак на простатата: систематичен преглед и мета-анализ. Рак на простатата Простатично Дис. 2014 Sep; 17 (3): 213-9.

> Ванг Р, Женг Я, Хуан JY, Zhang AQ, Джоу YH, Wang JN. Поемане на фолат, нива на фолиева серум и риск от рак на простатата: метаанализ на проспективните проучвания. BMC Обществено здравеопазване. 2014 декември 29; 14: 1326.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.