Планината на маслините "Palm Sunday" и "Св. Четвъртък"

Заобиколен от планината

Екскурзиите в Йерусалим може да включват разходка по маслиновата планина. Това е мястото на еврейското гробище, където вярващите са били погребани в продължение на векове в очакване на завръщането на Месията. Християните вярват, че Месията е пристигнал под формата на Исус. Хълмът на маслините е централно място за традициите на Светата седмица на Клеветата неделя, агонията в градината, предателството и арестуването на Исус и неговото изкачване в небето. Той също така предлага зашеметяваща гледка към Йерусалим.

Разходката е на около половин миля и се спуска 400 фута. Онези, които вървят по манастира, трябва да носят здрави обувки, тъй като пътеката е стръмна и има някои части от чакъл. Не е разумно да носите джапанки поради повърхността и наклона. Облечете се за уважение към светите места на много вероизповедания. Мъжете трябва да носят дълги панталони, а не къси панталони. Жените трябва да носят панталони или поли, които са под коляното и трябва да имат дреха, която да облека, която покрива ръцете си до лактите.

Туристическите автобуси ще позволят пешеходни екскурзии до върха на планината Олив за разходка по планината. Това е единственият район, достъпен за инвалидна количка или увредена мобилност, тъй като останалата част от разходката има стръмно спускане.

1 - Ерусалим От планината на маслините

Филипо Мария Бианчи / Гети изображения

От гледна точка на върха на Елеонския хълм, старият град Йерусалим се простира на хълма Храм.

Непосредствено под тази гледна точка се намират еврейските гробища, където вярващите очакват възкресението и влизането в Ерусалим с Месия през Златната порта.

Златният купол на скалата е един от трите най-свети места на мюсюлманската вяра. Това е мястото, където Авраам е вързал своя син Исаак, за да го принесе като жертва, но ръката му е била оставена от Божия пратеник.

Първият и вторият еврейски храм са били построени и унищожени на храма Хълм близо до мястото на Купола на скалата.

Стените, които се виждат днес, са тези, построени от Сюлейман Великолепната от Османската империя през 1500-те.

Евангелията разказват за пророчеството на Исус за разрушаването на Ерусалим от гледна точка като тази на Елеонската планина. (Лука 19:41)

2 - Изглед към град Давид от планината на маслините

Уенди Бъмгарднер

От Оливския хълм можете да видите зелена площ, която е долината Кедрон - мястото, където цар Давид първо е установил Ерусалим.

Повечето градове в Израел са основани около извори на вода, а не като защитни позиции. Крал Дейвид основава своя град над прохода Гион в долината Кидрон. Това също беше район, който не принадлежеше на нито едно от 12-те племена на Израел, така че беше неутрално място за намиране на столицата на обединения Израел.

3 - Еврейско гробище на хълма на маслините

Уенди Бъмгарднер

Планината на маслините е била гробище от древни времена. Над 150,00 гроба на еврейските верни покриват склоновете на планината на маслините. Това гробище е мястото за почивка на важни равини от 15-ти до 20-ти век. Те вярвали, че когато Месията се върне, те ще бъдат най-близо до възкресението, за да могат да влязат в Иерусалим в триумф. Гробищата са претърпели период на вандализъм по време на управлението на Йордания в средата на 20-ти век. Днес поклонници оставят камък върху гробовете на важни равини.

4 - Слизане на планината на маслините

Уенди Бъмгарднер

В Неделя, Исус слязъл на Елеонския хълм в триумфална шествие, докато неговите последователи провъзгласявали, че той може да бъде Месия.

Разхождайки се по магистралата, пешеходците се сблъскват със стръмни склонове и споделят пътя с автомобилния трафик. Перилата са на разположение на повечето места за подпомагане на стабилността . Най-добре е да носите здрави туристически обувки и може би да използвате бастун за стабилност .

5 - Бялото магаре на планината на маслините

Уенди Бъмгарднер

Пророчество каза, че Месията ще влезе в Ерусалим и ще се качи на бяло магаре (Зет 9: 9). Исус се качи на маслинената планина в Кафявата неделя.

Често ще видите един предприемчив мъж, щастлив да позира (за върха) с бяло магаре, като Исус, който се качи на триумфалното си влизане в Ерусалим от Елеонската планина.

6 - Изкачване на маслините в Йерусалим

Уенди Бъмгарднер

Пътят от Витания до Ерусалим премина по Елеонския хълм. Исус слезе от планината и влязъл в Ерусалим в триумф на "Клеветата неделя".

Пътуващите днес могат да посетят Израел за Международната асоциация за ходене в IML Walking в Галилея.

7 - Пещерни гробници на маслината на маслините

Уенди Бъмгарднер

Древен гроб на маслината на маслините показва как жителите погребали своите мъртви в пещерите, а след това затрупали костите си в саркофаги.

Това старогръцко погребение край Гетсиманската градина показва метода на погребението в Ерусалим по времето на Исус. Мъртвите бяха почистени, помазани с масло и обвити в бельо и поставени в пещерния гроб. След като плътта се разложи, костите бяха събрани и поставени с костите на другите членове на семейството им в каменни саркофази.

8 - Гетсиманска градина

Уенди Бъмгарднер

Библията казва за Исус да вземе двама ученици с него след Тайната вечеря, за да се моли в Гетсиманската градина.

Хълмът на маслините беше обсипан с маслинови дървета по времето на Исус. Той прекарал много време тук в последните си дни, като проповядвал и учил учениците си. На Тайната вечеря той предсказа, че един от учениците ще го предаде. Тогава той взе Петър, Йоан и Джеймс да се помолят с него в Гетсиманската градина. Древните маслинови дръвчета днес са само на 500 години, но придават на атмосферата много атмосфера.

Библията казва, че Исус се молеше да не се налага да преживява агонията, която знаеше, че е пред него, но приема Божията воля, за да се случи. И четирите евангелия разказват за агонията в градината. Учениците непрестанно заспиваха по време на тази бдение и Исус каза: "Духът е готов, но плътта е слаба".

Исус бил предаден от Юда, арестуван и държан наблизо.

Днес, след като се разхождахме по манастира на Маслините, проходителите минават покрай градината към Църквата на всички нации, където се смята, че мястото, за което се смята, че Исус всъщност се е молил, е заложено.

9 - Църква на всички нации - Рок, където Исус се моли в градината

Уенди Бъмгарднер

Част от скалата е заложена в Църквата на всички народи на Елеонската планина. Това, където традицията казва, че Исус се моли по време на агонията си в градината. На този сайт сега се намира модерна катедрала, заместваща по-ранни църкви, разрушени от земетресение и други бедствия.

10 - Златната порта в стените на Йерусалим

Уенди Бъмгарднер

Традицията твърди, че Месията ще влезе в Ерусалим чрез Златната порта, за да възкреси верните и да създаде нов Йерусалим. Когато Исус влязъл в Йерусалим в триумф на Клеветата неделя, някои вярват, че е влязъл в Златната порта, а други казват, че това е Лъвската врата, която ще е точно над тази снимка. Настоящата "Голдън Гейт" е затворена и запечатана. Преди него е построено мюсюлманско гробище, за което се смята, че ще бъде възпрепятстван от еврейския Месия, който няма да пресече гробище.

11 - Изглед към Ерусалим от планината Оливет

Уенди Бъмгарднер

Златният купол на скалата, джамията "Ал Акса", приветства храма "Храм", мястото на първия и втория еврейски храм. Сегашните стени са построени от Османската империя през 1500-те години.

12 - Горна стая на последната вечеря в Йерусалим

Уенди Бъмгарднер

Евангелията разказват за това, че Исус наема горната стая за вечеря на Пасха с учениците си, Тайната Му вечеря. Традицията казва, че това е тази стая.

В Светия Четвъртък Исус празнува Пасхата със своите ученици. По време на вечерята той изпълни първата церемония по причастието с разчупването на хляба и казва на учениците си да разчупят хляба и да пият вино като тяло и кръв в памет на него. Той също така предсказа, че един от учениците на масата ще го предаде онази нощ. Оттук той си тръгнал да се моли в градината на Гетсиман, където бил предаден и арестуван.