Пие ли зелен чай за предотвратяване на рака?

Зеленият чай е включен в много списъци за суперхрани, но може ли наистина да предотврати рака? Може би, но после отново, може би не. Нека обясня.

Зеленият чай често прави списъците за суперхрани, предотвратяващи рака, поради противораковите ефекти, открити в лабораторните изследвания. Зеленият чай съдържа антиоксиданти, наречени катехини, които могат да забавят растежа на раковите клетки.

В лабораторните изследвания катехините спират увреждането на свободните радикали на клетките и намаляват броя и размерите на туморите. Най-често изследваните катехини, наречени epigallocatechin-3-gallate (EGCG), могат да причинят смърт на раковите клетки, вместо да се развиват и разпространяват.

Но е важно да се преодолеят петриевите ястия, епруветките и лабораторните животни - за да се определи определена храна като суперхрана, е необходима някаква човешка наука. Две големи изследвания на хора установиха, че хората, които пият повече чай, също са с по-малък риск от развитие на някои видове рак. Но друго изследване не показва връзка между консумацията на зелен чай и честотата на рака.

Следващата стъпка от обсервационните проучвания са рандомизирани контролирани проучвания и засега няма клинични проучвания, които показват, че зеленият чай със сигурност ще предотврати рака.

Независимо дали зеленият чай предотвратява рака или не, то все пак може да е добре за вас. Антиоксидантите могат да помогнат за предпазването на клетките от увреждане на свободните радикали , а някои проучвания показват, че зеленият чай може да увеличи загубата на тегло - поне малко.

Зеленият чай и черен чай идват от едно и също растение, наречено Camellia sinensis . Черният чай се прави, когато листата се оставят да ферментират. Листата от зелен чай се подлагат на пара или се загряват непосредствено след брането, за да се предотврати ферментацията. Тъй като те се събират и обработват по-бързо, те съдържат повече полифеноли, отколкото листа от черен чай.

И двата вида чай съдържат кофеин , но не толкова, колкото чаша кафе. Обикновено можете да намерите декофеинизирани форми на зелен чай, ако предпочитате.

В магазините за хранителни стоки, кафенета и специализирани магазини има много марки зелен чай. Някои марки се продават в индивидуални чанти за чай, което ги прави лесни за подготовка. Просто поставете чайник в чаша, добавете гореща (не кипяща) вода, стръкнете за около две минути и след това извадете торбичката. Има много малко бъркотия и няма отпадъци, защото всеки един от тях се вари.

Чайните чанти са удобни, но качеството се различава от марката до марката. Можете да си купите насипни листни зелени чайове за неповторим вкус. Не е трудно да се приготвите чай на листа навсякъде, докато имате подходящо оборудване. Ще ви трябва инфузор.

Поставете листата в инфузиона, поставете инфузера в празен чайник и добавете топлата вода. Експертите предполагат, че използвате вряща вода и по-дълго време за потапяне за по- висока концентрация на полифенол . Ако ви харесат листата, може да пожелаете да инвестирате в чайник с вграден флюс, за да можете да приготвяте повече от една чаша в даден момент.

> Източници:

Национален онкологичен институт. "Превенция на чая и рака". Достъп до 28 юни 2016 г. http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/tea-fact-sheet.