Скуп на 5 популярни детокс чайове

Пиенето на чай може да помогне за подхранването на черния дроб (орган, който помага за отстраняването на токсините от тялото) и поддържа тялото ви в процеса на прочистване, казват някои естествени здравни поддръжници. По-наскоро знаменитостите разказват за ползите от загубата на тегло, отказването от пушенето и други опасения. Но може би се чудите дали наистина работят или са безопасни.

Има много ограничени изследвания на съставките, които често се намират в детоксикационните чайове и дали могат да се възползват от иначе здрав човек. Също така има липса на изследвания върху билковите формули или смеси, които се намират в продуктите за детоксикация, включително как работят, колко трябва да се използва и кой не трябва да ги приема.

Нещо повече, ако проверите етикета на някои продукти, може да намерите съставки, които могат да имат диуретик или слабително действие, което може да доведе до загуба на тегло на водата, но не и на действителната телесна мазнина.

Ето един поглед към пет билкови съставки, които често се намират в детоксикационните чайове:

1) Млечен трън

Използван като "черен тоник" от векове, мъртвият трън е една от най-разпространените билки, използвани за лечение на чернодробни заболявания, според резултатите от Националното проучване за интервю за здравето през 2012 г. При семена, богати на антиоксидант, известен като силамарин, има известни доказателства от лабораторните изследвания, че мъртвият трън може да предпази черния дроб от токсичните ефекти на някои вещества (като алкохол и ацетаминофен), но липсват клинични изследвания, изследващи ефекта на мъртвият трън, използван за обща детоксикация при здрави хора.

2) Репей

Коренът на растението, който понякога се яде като храна, репейът може да помогне да се предпазят чернодробните клетки от увреждания, свързани с алкохол и ацетаминофен, и да се "пречисти кръвта". Богати на инулин и сескитерпенови лактони, предварителните проучвания с животни предполагат, че антиоксидантната и противовъзпалителната активност на репей може да помогне за защита на черния дроб.

3) Глухарче

Някои изследвания показват, че глухарче може да има способността да стимулира потока на жлъчката, вещество, което помага да се транспортират токсините далеч от черния дроб, за да се екскретират от тялото. В допълнение, тестовете върху животни показват, че бирата може да предпази от увреждане на черния дроб, причинено от токсини за околната среда. Глухарче също се казва, че действа като диуретик, увеличавайки изхода на урината.

Глухарче зеленчуци се ядат в салата, а печено корен понякога се използва като заместител на кафе.

4) Артишок

Лабораторните изследвания показват, че артишокът съдържа съставки като цинарин, лутеолин и хлорогенна киселина, антиоксидантни вещества, показали, че повишават потока жлъчка. Често изтъквани за ефектите, които се борят с токсините, артишокът също се казва, че намалява нивата на холестерола и триглицеридите.

5) Senna

След като пренебрегват, някои хора се обръщат към сена, за да помогнат за очистването на тяхната система и стимулиране на загубата на тегло. Сена съдържа съединения, наречени антрахинони, които са мощни лаксативи. Въпреки че редица изследвания показват, че сенна може да помогне за облекчаване на запека, съществува опасение, че прекомерният прием на сена може да доведе до диария и сериозни здравословни проблеми (включително изчерпване на калий и аномалии на електролити, нарушения на сърдечната функция и увреждане на черния дроб).

Възможни нежелани реакции

Докато думата "чай" може да ви накара да вярвате, че напитката е безвредна, всяка съставка има потенциални странични ефекти. Например, зеленият чай, йерба мате и гуарана съдържат кофеин, който може да пречи на съня и да предизвика тревожност, бърз сърдечен ритъм, гадене, треперене, безпокойство и зависимост.

Нещо повече - някои съставки могат да доведат до газове, диария и акне, докато други могат да забавят съсирването на кръвта и не трябва да се използват в рамките на две седмици след операцията или от хора с нарушения на кръвосъсирването или такива, които приемат антикоагуланти или антитромбоцити като аспирин, НСПВС, ибупрофен или варфарин) или добавки (като витамин Е , чесън или гинко).

Някои съставки могат да понижат нивата на кръвната захар и не трябва да се комбинират с лекарства за диабет.

Ревен (корен и листа), черен чай, цикория, зеленчуци глухарче и yerba mate са богати на оксалати. Хората с или в риск от камъни в бъбреците и тези с определени състояния, като хронично бъбречно заболяване и подагра, трябва да избягват богата на оксалат диета.

Важно е да се отбележи, че чайките, продавани за детоксикация, не са тествани за безопасност и че безопасността при бременни жени, кърмачки или кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена. Можете да получите съвети за използването на добавки тук.

Долния ред

Според клиниката в Майо, има малко доказателства, че детоксикационните диети премахват токсините от тялото. Въпреки липсата на научни изследвания, някои хора могат да се чувстват по-добре, защото ядат по-добре диетата, пият повече течности и упражняват. Ако все още обмисляте да опитате чай за детоксикация, не забравяйте да поговорите с вашия доставчик на здравни услуги, за да прецените плюсовете и минусите и да обсъдите дали е подходящо за вас.

Източници:

Абанаволи Л., Капасо Р, Милич Н, Капасо Ф. Млечен трън в чернодробни заболявания: минало, настояще, бъдеще. Phytother Res. 2010 окт; 24 (10): 1423-32.

Домитрович R, Jakovac H, Romić Z, Rahelić D, Tadić Z. Антифибротична активност на Taraxacum Officinale корен в увреждане на чернодробни увреждания при мишки от въглероден тетрахлорид. J Ethnopharmacol. 2010 Aug 9; 130 (3): 569-77.

Li D, Kim JM, Jin Z, Zhou J. Пребиотична ефективност на инулин, извлечен от говежди репей. Анаеробно. 2008 фев; 14 (1): 29-34.

> Tamayo C, Diamond S. Преглед на клиничните изпитвания, оценяващи безопасността и ефикасността на млечната трънка (Silybum marianum [L.] Gaertn.). Интегрира се рака. 2007 юни 6 (2): 146-57.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.