ЕРО и кръвен допинг в спорта

Когато става въпрос за намиране на атлетичен край, спортистите ще опитат почти всичко, използвайки най-новите техники за обучение и възстановяване, промяна на диетите и хидратацията, обучение на височина и използване на техники за спортна психология с надеждата да намерят идеалната формула за изпълнение. За съжаление много спортисти се опитват да вземат това до екстремно и в някои случаи опасно ниво.

Някои стратегии за повишаване на ефективността са спорни и много спортни организации забраниха специфични практики между конкурентни и професионални спортисти.

Един от тези методи за натрупване на ефективност намалява способността на организма да използва, произвежда и пренася кислород към работещите мускули. Тази практика най-често се свързва с спортисти с издръжливост, а велосипедистите са най-много в светлината на прожекторите за техника, наречена "допинг на кръвта".

Какво представлява допингът на кръвта?

Кръвният допинг е метод за увеличаване на атлетичното представяне чрез изкуствено увеличаване броя на червените кръвни клетки (RBC) на спортиста. Тъй като червените кръвни клетки пренасят кислород към мускулите, по-високият брой на червените кръвни клетки може драматично да подобри аеробния капацитет на спортиста и да забави умората. Атлети, които търсят начини да стимулират еритроцитите, първоначално се обърнаха към кръвопреливане, където спортистът съхранява и повторно инфузира своите собствени червени кръвни клетки или червените кръвни телца на човек със същия кръвен тип.

Тази практика е забранена в професионалните спортове.

Какво е еритропоетин (ЕРО)?

Един от средствата за изкуствено увеличаване на броя на червените кръвни телца включва наркотик, който е бил целта на обвиненията и спекулациите сред професионалния велосипеден свят повече от десетилетие.

Еритропоетин (ЕРО) е естествен хормон, произведен от бъбреците, който стимулира производството на червени кръвни клетки.

Този хормон може също да бъде произведен и инжектиран в кожата или директно в кръвообращението (интравенозно). ЕРО може да се използва в медицинската практика, за да доведе до нормални нива на RBC на пациента.

Използването на изкуствения ЕПО като средство за повишаване на атлетичното представяне се появява за първи път през 80-те години на миналия век и е свързано със скандалите за употреба на наркотици в професионалното колоездене. Въпреки създаването на тест за откриване на ЕПО през 2000 г., някои твърдят, че допингът на ЕПО все още е широко разпространен в про спорта.

Злоупотребата с ЕПО по колоездене направи новината, когато Флойд Ландис, победителят на Тур дьо Франс през 2006 г., който бе отпаднал от титлата си след тест за положителен допинг, призна, че е използвал лекарства за повишаване на ефективността. Неговата изповед също обвини 17 други ездачи, включително Ланс Армстронг за допинг .

През май 2011 г. 60 минути излъчиха интервю с бившия американски полковник, Тайлър Хамилтън, в който Хамилтън заяви, че е инжектирал ЕПО заедно с Ланс и други съотборници - "много, много пъти".

Еритропоетинът (ЕРО) е опасен?

Да, ЕПО има своите опасности. ЕРО инжекциите уплътняват кръвта, което увеличава напрежението върху сърцето. Това е особено опасно, когато сърдечната честота се забавя, например при сън. Повишената дебелина или вискозитетът на кръвта увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и удари.

Според книгата "Смъртта на Марко Пантани" от Мат Рендъл, някои колоездачи съобщават за аларма всяка вечер, за да се събудят и да се разхождат с треньор в продължение на десет минути, за да прескочат циркулацията си и да намалят възможните рискове за здравето от използването на ЕПО.

ЕРО е в списъка с забранени вещества в професионалното колоездене и ездачите редовно се тестват, за да открият присъствието си. Въпреки това, тъй като методите за откриване на лекарства се подобряват, така и методите, използвани за избягване на откриването. Това и много други забранени методи за повишаване на атлетичното представяне са под постоянно разглеждане от страна на спортните агенции.

Светът на колоезденето е в центъра на вниманието в продължение на много години и много се надяват, че следващото поколение велосипедисти ще се върнат към по-малко рискови методи за повишаване на производителността, които включват техники и умения за хранене, обучение и спортна психология .

Източници:

Световната антидопингова агенция (WADA). Въпроси и отговори за откриването на ЕПО.

Световната антидопингова агенция (WADA). Международен стандарт на WADA.