Научете как да забавите храненето си за вашето здраве

Защо вероятно ядете твърде много, твърде бързо

Когато става въпрос за поддържане на добро здраве, повечето от нас мислят за неща като хранене на здравословни храни и упражнения , но помислили ли сте някога, че сте забавили храненето си? Докато много от нас са образовани за ползите от неща като яденето на пресни плодове и зеленчуци и намаляването на приема на захар, рядко никой не говори за това как ядем .

Може би това е така, защото сме обсебени от определянето на това, което трябва и не трябва да ядем. Може би това е така, защото ние пожелаваме ясни, черно-бели правила за поддържане на здравословна диета (всъщност има много малко). Но това не е така, защото не е важно.

Науката за сатитизъм: как знаете, когато сте пълни

Науката зад насищането , или отсъствието или липсата на глад, е сложна, да кажем най-малкото. Всъщност има много противоречиви възгледи и непознати, когато става въпрос за състояния, свързани с храната, и концепции като глад, ситост и апетит. Но едно от нещата, които знаем, е как ситостта се комуникира в тялото ни.

Центърът за ситост или мястото, което разпознава, когато сме пълни и вече не гладни, се намира в хипоталамуса. Мозъкът, който е изключително сложен орган, който използва, използва няколко фактора за регулиране на приема на глад и храна. Мозъкът разчита на комбинация от нервни и хормонални сигнали от стомашно-чревния тракт и нивата на хранителните вещества в кръвта, за да определим кога сме пълни или вече не се нуждаем от храна.

Също така се смята, че има психологически фактори, които оказват влияние и върху комуникационната линия.

Намалете, Вие ядете твърде бързо!

Що се отнася до тези невронни и хормонални сигнали от стомашно-чревния тракт (включително стомаха), отнема около двадесет минути, за да ни кажем на нашия мозък, че сме пълни.

Когато ядем прекалено бързо, можем бързо да изядем пътя до точката на пълнота, преди мозъкът да се регистрира, че сме пълни. Това не само може да причини стомашен дискомфорт, но непреднамереното преяждане, което води до това, може да ни накара да наддават на тегло, да развиваме хронични здравословни проблеми и да намаляваме качеството и количеството на живота си.

Въпреки че преяждането е основната грижа, когато ядем твърде бързо, има и други съображения. Когато ядете прекалено бързо, рискувате да не дъвчете правилно храната си. Това, което повечето хора не осъзнават, е, че първите стъпки за разграждане и смилане на храната започват в устата със зъби, за да се смила храната на по-малки парчета и слюнка, за да започне разграждането на определени молекули. Когато ядем прекалено бързо, въпросът е колко голяма работа остава храносмилателната система, за да компенсира неправилно дъвчената храна.

Съвети за ядене по-бавно за вашето здраве

Докато яденето по-бавно не е единственият фактор, който трябва да обмислим при гледане на нашата диета и здраве, това е важно. Опитайте се да забавите колко бързо ядете, като използвате това "Fork Down!" техника. Може дори да забележите, че сте дегустирали храната си, наслаждавате се повече и сте загубили тегло.

  1. Вземете по-малко хапка от храната, отколкото обикновено, и поставете ухапването в устата си.
  1. Поставете съда (вилица, лъжица, тигани и др.) На масата или чинията и го освободете от ръката си. Вашите ръце трябва да бъдат свободни от ястие, докато дъвчете. Актът за поставяне на вашето прибори всъщност спира да не приготвяте следващата си хапка, докато дъвчете най-новата.
  2. С вашите прибори на масата или чинията, дъйте вашата храна. Дъвчете го добре. Обърнете внимание на вкуса и текстурата. Въпреки че изследванията и препоръките варират, опитайте да дъвчете по-меки храни най-малко 5-10 пъти и по-твърди, по-плътни храни до 30 пъти преди поглъщане.
  3. Когато се прави дъвчене, преглъщайте напълно.
  4. След като погълнете, вдигнете вилицата и я заредете с храна за следващата хапка. Не забравяйте да не започнете тази стъпка, докато не преглътнете напълно предишната си хапка.
  1. След това продължете тази техника с "вилица надолу" през цялото ястие. Забележете, ако времето за хранене се увеличи. Забележете също, ако естествено ядете по-малко или такса пълна по-рано.