Може ли НСПВС да увеличат риска от сърдечна атака?

Потенциалният проблем при облекчаване на болката

Активните възрастни и спортистите изпълняват интензивни тренировки, които често причиняват забавено възникване на мускулна болка (DOMS). Понякога този дискомфорт изисква малко повече от успокояваща солена баня Epsom. Много хора ще използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен за облекчаване на болката. НСПВС могат да бъдат закупени на борсата (OTC) от всеки местен магазин.

Потребителите често се чувстват на борсата (OTC) лекарства са по-безопасни от лекарства, отпускани с рецепта. Купуваме лекарства без рецепта, включително НСПВС, без да се притеснявате, че те биха могли да бъдат вредни. По-голямата част от домакинствата ще имат бутилка ибупрофен или друго нестероидно противовъзпалително лекарство за облекчаване на болката и ще изпият няколко, без да мислят за неблагоприятни последици за здравето.

Трябва ли да бъда загрижен?

Питър Дацели / Гети изображения

Според Федералната агенция по лекарствата (FDA), неаспиринните нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да увеличат риска от сърдечен удар или инсулт. Поради това съобщение за безопасност от FDA, препоръчително е да останем консервативни и да ограничим употребата на НСПВС като ибупрофен. Най-малкото трябва да обсъдим приемането на НСПВС с нашия лекар.

Извънборсовите и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) продължават да бъдат широко проучени поради връзките към повишен риск от сърдечен инфаркт и тежки стомашно-чревни усложнения. Някои проучвания са били неблагоприятни за употребата на НСПВС, съгласно статия, публикувана в Journal of Clinical Medicine and Research . Очевидно е, че НСПВС са допринесли значително за сърдечно-съдовите събития. Клиниците и лекарите също са посъветвани да останат предпазливи, когато предписват НСПВС на своите пациенти.

Направете вашите изследвания

Федералната администрация по наркотиците (FDA) е отличен източник на информация за потребителите, особено за храненето и някои предупреждения за употребата на наркотици. Добра идея е да проверявате понякога FDA за предмети, които биха могли да бъдат потенциално вредни за здравето ни. Без да провеждаме собствени проучвания върху храната, добавките и болкоуспокояващите като НСПВС, обикновено оставаме на тъмно за всякакви опасения за безопасността.

Според други изследвания НСПВС могат да бъдат противопоказани и за тези, които страдат от определени медицински състояния. Изглежда, че индивидите с хипертония или съществуващите сърдечни заболявания са изложени на по-голям риск от увеличаване на здравните проблеми, като използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Допълнителни проучвания, проведени при пациенти с предшестващ сърдечен инфаркт, предполагат, че дори краткосрочната употреба на НСПВС поставя пациента на повишен риск от инфаркт или смърт.

Алтернативните препоръки, посочени за тези със съществуващи сърдечни заболявания, включват ацетаминофен, познатото вещество в Tylenol за облекчаване на болката. Тиленолът може да е по-добре, но преди да вземете този или друг алтернативен вариант, важно е да проведете дискусия с Вашия лекар.

Общи НСПВС

Над борсата нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) са популярни от години, осигуряващи ефективно облекчаване на болката при възпалени мускули, тендинити, навяхвания, главоболия и менструални спазми. Много от нас считат НСПВС за най-добър приятел на спортиста, когато става дума за намаляване на болката. Изглежда, че рисковете за здравето могат да надхвърлят ползите. Следните са обичайните НСПВС, одобрени в САЩ и достъпни без рецепта:

Някои лекарства за лечение на извънболнични заболявания също включват НСПВС според Федералната агенция по лекарствата (FDA). FDA също така посочва, че периодът на употреба на НСПВС не е показан без риск.

Трябва ли да приемам НСПВС?

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не казва да спре да приема НСПВС, а да предложи съобщение за безопасност на информацията. Те смятат, че са събрани достатъчно доказателства, за да информират потребителите за потенциала на НСПВС да увеличат риска от инфаркт и инсулт. Положителното за съобщението на FDA за употреба на НСПВС е информираността на потребителите. Тя ни позволява да взимаме информирано решение относно нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) и нашето здраве.

Изборът за приемане на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) остава личен избор, препоръчан за обсъждане с Вашия лекар. Нестероидните противовъзпалителни средства (NSAIDs) също са показани, че осигуряват ефективно облекчаване на болката, но са предназначени за краткосрочна употреба не повече от десет дни Използването на НСПВС за по-дълъг период от време трябва да се извършва под грижите на лекар, който може да следи неблагоприятните ефекти върху здравето.

> Източници:
CKS Ong et al., Актуално доказателство за нестероидни противовъзпалителни средства, Journal of Clinical Medicine and Research , 2007

> Администрация по храните и лекарствата, актуализации на потребителите, FDA засилва предупреждението за сърдечен пристъп и риск от инсулт за нестероидни противовъзпалителни лекарства, 2015 г.

> Американската агенция по храните и лекарствата, FDA, съобщава за безопасност на наркотиците: FDA засилва предупреждението, че неаспиринът нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) може да предизвика инфаркт или инсулти, 2015

> Anne-Marie Schjerning Olsen, MB и др., Продължителност на лечението с нестероидни противовъзпалителни средства и въздействие върху риска от смърт и рецидивиращ миокарден инфаркт при пациенти с предходен инфаркт на миокарда: Национално изследване на кохортата, American Heart Association Journal , 2011