Можете ли да ядете тапиока на диета без глутен?

Изберете Вашата тапиока внимателно

Тапиоката изобщо не е зърно, така че не съдържа глутен. Вместо това, тя се произвежда от белени корени на тропическия маслиново растение, роден в Южна Америка. Касава е важен източник на нишесте и калории за хората в Южна Америка и Африка.

Тапиока без глутен, но ...

Тъй като не е зърно (глутен се среща само в зърнените пшеница, ечемик и ръж ), тапиоката е естествено безглутенова в чиста форма.

Тапиоковото брашно и тапиоковото нишесте са съставки, използвани в много продукти без глутен. Можете да почувствате увереност, че като съставка в тези продукти, това е безопасно за някой, който има чувствителност към цьолиакия или не-целулат.

Не можете обаче да приемете, че всяка марка тапиока, която можете да купите в магазина, автоматично е без глутен. Както е случаят с други естествено безглутенови зърна и продукти за заместване на зърно, тапиоката има висок риск от кръстосано заразяване с глутен . Често се обработва на същото оборудване като глутеновите зърна.

Защо тапиоката винаги е безопасна?

За да направят тапиока, хранителните преработватели смилат корена на касава, варят се и след това го обработват, за да извлекат нишестето от основния корен. Малките перли от тапиока, които намерите в пудинг от тапиока, са резултат от този процес. Тапиоковото нишесте и тапиоковото брашно обикновено са един и същ продукт, те просто имат различни имена.

Производителите на продукти, етикетирани като безглутенови, предприемат допълнителни стъпки, за да гарантират, че съставките без глутен като тапиока са защитени.

Това означава, че те обикновено не се обработват в същото съоръжение (да не говорим на същите линии) като зърна от пшеница, ечемик или ръж и брашна.

Въпреки това, други производители (много от които в Азия могат да бъдат нарушители, въпреки че не са единствените) не могат да предприемат тези специфични за алергени предпазни мерки. Може да е трудно да сте сигурни какви предпазни мерки се вземат, като прочетете опаковката им.

Ето защо, при закупуване на тапиока брашно или тапиока нишесте, трябва да се погрижите да се придържате към компании, които изрично наричат ​​своите продукти като "без глутен". Ще откриете, че тези продукти обикновено са по-скъпи от генеричната тапиока, която може да намерите на местния азиатски пазар. И все пак вашето здраве си струва тази допълнителна мярка за безопасност.

Безглутенови тапиока марки

Ето списък на фирмите, които произвеждат татуоково брашно или скорбяла без глутен:

Какво друго трябва да знам за тапиока?

Тапиока прави сладките печени продукти влажни и вкусни. Много универсални смеси, съдържащи глутен, съдържат тапиока, както и много готови за консумация храни без глутен.

Хлебните смеси на Chebe без глутен се базират на нишесте от тапиока. Най-популярният Original Cheese Bread на Chebe е вдъхновен от уникалния бразилски хляб, наречен pao de queijo.

Можете да направите тапиока перли, като поставите нишесте от тапиока в купа и бавно добавете вряла вода. Поставете получената мушка в топки и ги оставете да изсъхнат за няколко часа. След като имате тапиока перли, можете да направите своя собствена тапиока пудинг и балон чай.