Предимствата на витамин В12

Ползи за здравето, ползи, странични ефекти и други

Основно хранително вещество, което поддържа метаболизма Ви под контрол, витамин В12 се среща в много храни, особено животински продукти. Предлага се и под формата на добавка, витамин В12 участва в регулирането на метаболизма, подпомага образуването на червени кръвни клетки и поддържа централната нервна система. Витамин В12 е необходим и за правилното функциониране и развитие на мозъка.

Защо да използваме витамин В12?

Витамин В12 се казва, че ще помогне с множество здравни проблеми. Например, изследванията показват, че витамин В12 може да запази зрението ви, когато сте на възраст, да се борите със сърдечни заболявания, да помогнете за възстановяване на инсулт и да повишите защитата си срещу някои форми на рак.

Други предполагаеми употреби включват повишаване на настроението, увеличаване на енергията, подобряване на паметта, стимулиране на имунната система, насърчаване на здравословен сън и забавяне на процеса на стареене.

Знаци за недостатъчност

Недостигът на витамин В12 е най-често срещан при възрастни над 50-годишна възраст, вегетарианци, вегани, хора, които са претърпели гастроинтестинална хирургия и хора с храносмилателни нарушения (като колиакия и болестта на Crohn).

Признаците за недостиг на витамин В12 включват:

Ползи за здравето

Досега научната подкрепа за твърдението, че В12, надхвърлящ дневните изисквания, може да лекува всяко здравословно състояние, е доста несъществуващо.

Ето някои от направените проучвания.

1) Екзема

Когато се прилага върху кожата, витамин В12 може да помогне за борба с екземата. За проучване от 2004 г. на Британския журнал по дерматология , изследователите разпределят 49 пациенти с екзема на осем седмици лечение два пъти дневно с плацебо или крем, съдържащ витамин В12.

До края на проучването, тези, които използват крема от витамин В12, са получили по-голямо намаление на тежестта на тяхната екзема (в сравнение с тези, използващи плацебо крем).

Свързани: Естествени средства за екзема

2) сърдечна болест

Приемането на витамин В12 може да понижи хомоцистеина (аминокиселина, за която се смята, че повишава риска от сърдечни заболявания, когато се намира в повишени нива). Според доклад от семинарите от 2000 г. за тромбоза и хемостаза , дневната доза от 0,5 до 5 mg фолиева киселина и около 0,5 mg витамин В12 може значително да намали хомоцистеиновите нива.

Свързани: Физически средства за профилактика на сърдечни заболявания

3) Рак

Ранните изследвания показват, че витамин В12 може да предпази от някои форми на рак. В проучване от 2003 г. на Cancer Causes & Control , учените изследвали хранителните навици на 214 жени с цервикална дисплазия. (Състояние, отбелязано от необичайни промени в клетките на повърхността на шийката на матката, цервикалната дисплазия може да доведе до рак на шийката на матката, ако не се лекува.) Анализирайки техните открития, авторите на проучването установиха, че жените, които използват добавки на витамин В12 и имат висок прием на фолат, рибофлавин и тиамин може да е по-малко вероятно да развият рак на шийката на матката.

Свързани: Други лекарства за рак

Храни с витамин В12

За да получите пълна витамин В12, включете следните храни в диетата си:

Препоръчителната хранителна добавка (RDA) за витамин B12 е 2,4 мкг / ден за хора на 14 и повече години. Ако се притеснявате, че нямате достатъчно витамин В12 от храна, консултирайте се с Вашия лекар за използването на добавки с витамин В12.

Странични ефекти

Въпреки че витамин В12 е вероятно безопасен за повечето хора, когато се приема в разумни количества, може да причини някои нежелани реакции (включително диария, кръвни съсиреци, сърбеж и тежки алергични реакции). В допълнение, комбинирането на витамин В12 с хлорамфеникол (антибиотично лекарство) може да доведе до вредни ефекти.

Витамин В12 трябва да се избягва от хора с болест на Leber (вид очна болест). Когато се приема от хора с болест на Leber, витамин В12 може да увреди зрителния нерв и вероятно да допринесе за слепота.

Важно е да не забравяте, че саморегулирането на състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Витамин В12 инжекции

Витамин В12 инжекции обикновено се използват за лечение на недостиг на витамин В12 при хора, които имат проблеми с абсорбирането на витамин (такива като хора с храносмилателни нарушения). Въпреки че някои поддръжници предполагат, че инжекциите с витамин В12 могат също така да спомогнат за насърчаване на загубата на тегло, няма доказателства в подкрепа на това твърдение.

Направи си сам

Ако обмисляте използването на витамин В12 за здравословно състояние (или сте загрижени, че не получавате достатъчно B12 в ежедневната си диета), говорете с вашия доставчик на здравни услуги, за да обсъдите дали е подходящо за вас.

Източници:

Кристен РГ, Глин Р.Д., Джев Ей, Алберт СМ, Менсън Дж. Е. Комбинирано лечение с фолиева киселина, пиридоксин и цианокобаламин и свързана с възрастта макулна дегенерация при жените: Сърдечно-съдови изследвания за жените с антиоксидант и фолиева киселина. Arch Intern Med. 2009 Feb 23; 169 (4): 335-41.

Clarke R, Armitage J. Витаминни добавки и сърдечно-съдов риск: преглед на рандомизираните проучвания на витаминните добавки, понижаващи хомоцистеина. Семинар Тромб Хемост. 2000; 26 (3): 341-8.

Stücker M, Pieck С, Stoerb C, Niedner R, Hartung J, Altmeyer P. Топичен витамин В12 - нов терапевтичен подход при атопичен дерматит - оценка на ефикасността и поносимостта в рандомизирано плацебо-контролирано многоцентрово клинично проучване. Br J Dermatol. 2004 май, 150 (5): 977-83.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.