5 въпроса, за да се запитате, ако изработката ви прави синя

Една от най-важните и доказани ползи от упражнението е положителният ефект, който може да има върху настроението. Има много изследвания, които показват, че редовната физическа активност може да облекчи депресията, да облекчи безпокойството и много други.

Не всеки намира, че тренировката им оставя по-щастливи, по-спокойни или емоционално стабилни. Нещо повече, ако това е така, те се притесняват, че правят нещо нередно.

Ако това звънене е вярно за вас, задайте си въпросите, които следват. Отговорите ви могат да ви уверят, че не сте виновни, ако упражнението не ви кара да се чувствате по-щастливи и също така може да ви помогне да разберете как да се насладите на настроението, повдигащи ползите от редовната дейност, която толкова много хора се наслаждават.

1. Прекалявате ли?

Когато става въпрос за упражнения, повече не е задължително повече. Ако работите твърде трудно, бихте могли да прекарате тренировка и един от симптомите на прекалено обучение е депресията. Например, проучване от 2012 г., публикувано в спортната медицина, установи, че хората с синдром на претрупване имат високи нива на напрежение, депресия, умора, объркване и загуба на сила. Ако сте надценен, може да се разочаровате, че представянето ви не е чудесно и в резултат на това се натискате още по-силно. Проучването също така установи, че пренатоварването може да източи мозъка на мозъчния химически серотонин, подобряващ настроението.

Опитайте да освежите рутинната си тренировка.

Ако се притеснявате, че това ще ви накара да се върнете на фитнес, насрочете няколко сесии с квалифициран тренировъчен инструктор, който може да ви помогне да прецизирате тренировката си така, че да бъде ефективна и по-малко вероятно да ви оставя да се чувствате емоционално ниско.

2. Имате ли история на депресията?

Ефектите от упражненията върху мозъчната химия могат да играят роля в повишените чувства на депресия или тревожност след тренировки.

Серотонинът не е единственият участващ невротрансмитер; упражнението засяга и нивата на друго мозъчно вещество, вдигащо настроението, допамин. Както серотонинът, така и допаминът са засегнати от упражнения и от депресия. Взаимодействието на двете върху мозъчната химия може да не е винаги положително. С други думи, ако вече имате дисбаланс на серотонин и допамин, дължащ се на депресия, упражненията биха могли да повлияят още повече върху това, а не да помогнат за стабилизирането му.

3. Какво е нивото на стрес?

Стресът може да причини опустошение на тялото и ума. Ако вече сте стресирани, физически или психически, тренировката може да е допълнително източване на вашите енергийни магазини, а не помощ. Допълнителният стрес може да попречи на съня ви, да ви остави да се почувствате особено уморени и да наводнявате тялото си с кортизол - мозъчно химично вещество, което се освобождава по време на "борба или полет", което ви кара да се чувствате тревожно и омагьосано. Така че, вместо да се отправите към наказателна писта с пет километра или да проведете сесията с обучител, помислете за по-малко интензивна тренировка - йога, разтягане, ходене.

4. Какви са очакванията ви?

Когато работите, за да се опитате да отслабнете, да ядете добре, да се настроите и да не получавате резултатите толкова бързо, колкото искате, това със сигурност може да повлияе на настроението ви.

Номерът на мащаба трябва да падне, дрехите ви да се поберат по-малко, да се чувствате по-силни и да изглеждате по-добре. Проблемът е, че може да са необходими поне два или три месеца, за да се случат тези неща. Междувременно, ако започнете да се чувствате обезкуражени, лесно можете да станете надолу и депресирани.

Един от начините да избегнете това е да рестартирате целите си в момента: Наблюдавайте се да се чувствате добре и да сте здрави, и двете, които можете да постигнете доста бързо, просто като направите по-добър избор на начин на живот. Чрез премахването на натиска можете да се научите да се наслаждавате на промените, които правите, което би трябвало да ви насърчи да се придържате към тях.

Преди да го разберете, вашата последователност ще се изплати в тяло, което не само се чувства и изпълнява по-добре, но и изглежда по-добре.

5. Достатъчно ли си захранваш тялото си?

По време на тренировка, тялото ви разчита на кръвната захар или на глюкозата като основен източник на гориво. Когато нивата на глюкозата в кръвта ви са ниски, просто няма да имате достатъчно енергия, за да го направите през тренировката си - точно като кола, която е изчерпана с газ. Преди да работите, поставете нещо в тялото си, за да предотвратите загубата на нивата на кръвната Ви захар - ситуация, която може временно да потисне настроението ви. Не е задължително да бъде пълно хранене, нито пък трябва да е: Ако сте прекалено пълни, упражняването може да е неудобно. Яжте лека закуска, която включва комбинация от белтъчини, въглехидрати и здравословни мазнини - бадемово масло на пълнозърнест хляб например. И не забравяйте да пиете много вода преди, по време и след тренировка.

> Източници:

> Armstrong LE и VanHeets JL. "Неизвестният механизъм на свръх-тренировъчния синдром", Sports Med 2002; 32 (3): 185-209.

> Meeusen R. и Meirleir K. "Упражнение и мозъчна невротрансмисия". Спортна медицина 20.3 (2012): 160-88.

> Peluso, Marco Aurelio Monteiro и други, Физическа активност и психично здраве: Асоциацията между упражнения и настроение, Клиники 60.1 (2005).