Свежите произвеждат сметки за половината от всички хранителни заболявания в САЩ

Увеличаването на заболеваемостта от пресни продукти и какво се прави за него

Още през март 2013 г. изненадващият доклад на Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (по-често наричан CDC) разкри, че почти половината от всички хранителни заболявания , довели до хоспитализация или смърт между 1998-2008 г. до пресни продукти. Тази статистика има загриженост за хората, които са на върха на производствената верига.

Това, което докладът донесе на вниманието на средния американец, е, че докато пресни плодове и зеленчуци са крайъгълният камък на здравословното хранене, когато се обработват неправилно, те могат да бъдат смъртоносни.

Реакцията на продуцентската индустрия към доклада

За щастие докладът на CDC не пристигна на глухи уши. Когато докладът беше публикуван, първоначалният отговор от индустриални асоциации като Асоциацията за маркетинг на продукти (PMA) беше призив за действие. Според Брайън Силбърман, президентът и главен изпълнителен директор на PMA, предвид сериозността на безопасността на храните в отрасъла, докладът се разглежда като "възможност да се идентифицират нови целенасочени изследвания и да се научим да направим индустрията и ресурсите, които PMA създава по-ефективни". Идеята, че такъв изненадващ и неблагоприятен доклад за обществената безопасност ще бъде посрещнат с призива за провеждане на допълнителни изследвания, със сигурност е успокояващ, но само ако се реагира. Добрата новина е, че изглежда, че ситуацията се подобрява.

Какво казва Изследванията за хранителни заболявания и пресни продукти

Според няколко проучвания, CDC установи, че между 1996-2011 г. заболяването от E. coli е намаляло с 42%, а заболяванията на базата на Listeria са намалели с 35%. Известно е, че огнищата на Salmonella всъщност са се увеличили с три процента през същия период от време.

CDC има и други доклади, които също показват, че заболяването от много патогени, причинени от храните, е намаляло значително с течение на времето. Но както Силбърман толкова красноречиво заяви през 2013 г., "независимо от миналия успех в намаляването на хранителните заболявания, не можем да изгубим поглед от цялостната картина: че едно заболяване от пресни продукти е твърде много".

Докато докладът на CDC от 2013 г. за нарастващия брой хоспитализации, свързани с хранителни заболявания, които се дължат на пресни продукти, не е излишен, съществуват няколко фактора, които са довели CDC и Федералната агенция по лекарствата (FDA) да не прескачат пистолета производството на продукти. Докато броят на съобщените огнища на болести, свързани с пресни продукти през последните няколко години, се е увеличил, агенциите са се посветили на по-добро наблюдение и консумация на пресни продукти. Да не смятаме, че такива фактори биха били по-скоро невнимателни. В същото време също така ще бъде да се отстранят констатациите на доклада от 2013 г. като просто естествено развитие. Въпреки констатациите на доклада, CDC не предполага, че американците са предпазливи от прясната продукция. Всъщност обратното остава вярно. Докладът потвърждава значението на плодовете и зеленчуците за здравословна диета.

Макар и все още несъвършена, е утешително да се види, че производството на храни поддържа своя ангажимент за здравето и безопасността. Например, PMA инвестира милиони долари в научните изследвания в областта на безопасността на храните и спомогна за създаването на Центъра за безопасност на продуктите в калифорнийския университет "Дейвис-Ривърсайд" като клирингова къща и източник на финансиране за изследователски проекти за безопасност. Но има още работа.

Какво прави производството на продуктите

Като президент на PMA Силберман повтори онова, което вече знае, което е, че съветите относно включването на пресни плодове и зеленчуци в здравословна диета не са се променили.

"Какво се е променило," каза той, "са практики за безопасност на хранителната промишленост, които се развиват с най-новите научни и технологични постижения." За щастие повечето го правят.

Вземете например доброволната инициатива за проследяване на продуктите, която беше спонсорирана от Канадската асоциация за маркетинг на продукти, GS1 US, United Fresh Produce Association и PMA. Инициативата постави седем основни етапа, в които компаниите за производство на продукти да станат напълно проследими - в много случаи точно до идентифицирането на редицата в област, където е взет домати или от кое дърво идва лош портокал. В много отношения равнищата на ПТИ за доброволно спазване са по-високи от тези, определени от правителството, дори и с въвеждането на Закона за модернизация и безопасност на храните в началото на 2013 г. В допълнение към тези видове големи мерки от страна на промишлеността и държавните агенции, правителствените и индустриалните лидери все още виждат необходимостта от допълнителни изследвания и нови практики, които да гарантират безопасността на прясната продукция, която може да бъде управлявана (поне отчасти) от потребителите.

Как потребителите могат да бъдат водачи на правилата за безопасност на храните

Най-обнадеждаващо от представянето на доклада на CDC от 2013 г. е, че търговците на дребно определят още по-високи стандарти за производителите, изпращачите и центровете за дистрибуция на пресни продукти. Все по-често търговците на дребно изискват пратки, съвместими с PTI, и отказват да правят бизнес с компании, които не спазват изискванията.

"Вашингтон има гумена бухалка; потребителите имат дървена бухалка ", казва консултантът по безопасност на храните Гари Флеминг от Redline Solutions в Санта Клара, Калифорния, който е автор на голяма част от езика на PTI.

Производствената индустрия също признава това. "Ние поставяме парите си там, където е устата ни по отношение на изследванията на CPS и практическото приложение на програмите за безопасност", казва Силберман, "и ние всеки ден признаваме, че това усилие никога няма да приключи. За да могат потребителите да се възползват от диети, пълни с плодове и зеленчуци, както се казва в доклада на CDC, ние трябва да запазим доверието им, защитавайки тези плодове и зеленчуци. "В крайна сметка потребителите трябва да продължат да изискват практики за изследвания и безопасност, здравословните храни са безопасни, така че регулирането и практиките за безопасност ще продължат да се развиват към по-добро.

Източници:

Пейнтър, Джон А., Робърт М. Хоекстра, Трейси Айърс, Робърт В. Таукс, Кристофър Браден, Фредерик Дж. Англо и Патриша М. Грифин. "Приписване на хранителни заболявания, хоспитализации и смъртни случаи на хранителни продукти чрез използване на данни за взривове, САЩ, 1998-2008 г." Emerg. Заразяват. Dis. Нарастващи инфекциозни болести 19.3 (2013): 407-15.

Таукс, Робърт. "Страхът от пресни: как да се избягва хранителната болест от плодове и зеленчуци." Информационен бюлетин за хранителните действия (декември 2006 г.): 3-6.