Как да настроите обща кухня

Ето как да следвате диета без глутен и да споделите кухня

Ако току-що сте диагностицирани с чувствителност към целиакия или не-целулиатен глутен, вероятно ще живеете и споделяте кухня с други, които ядат глутен.

Това обаче означава, че ще имате потенциала да сте в ежедневен близък контакт с различни глутенови продукти ... и техните трохи. Това също така означава, че ще трябва да държите близки раздели за всичко в кухнята, тъй като е лесно да направите грешка и да вземете грешния продукт, който да използвате или ядете.

За съжаление, кръстосаното замърсяване с глутен, което може да възникне в една обща кухня, има потенциал да забави възстановяването ви и да повлияе на вашето здраве. Не забравяйте, че количеството глутен, което може да ви разболее, е микроскопично и глутетът изглежда има начин да се разпространява.

Възможно е да споделите кухня, ако трябва да сте без глутен, но както вие, така и всички останали, които използват тази кухня, ще трябва да спазват някои строги правила, за да ви опазят. Общата кухня ще работи само ако всички в домакинството са напълно на борда с цел да ви поддържат здрави и далеч от глутен.

За да решите дали една обща кухня е подходяща за вас, погледнете тази статия: Можете ли да споделите кухня с успех? Ако отговорът е "да", прочетете нататък, за да научите как да го направите.

Забранете деликатните продукти в един ъгъл на кухнята

Най-успешните общи кухненски аранжименти не отделят безглутените храни и готварските инструменти, а отделят глутеновите храни и готварските инструменти.

Поставете по друг начин: В новата ви споделена кухня храните, които съдържат глутен и използваните с тях инструменти за готвене, трябва да заемат един ъгъл и да останат в този ъгъл, докато останалата част от кухнята е без глутен. По този начин трохи и други остатъци от глутен остават в една част на кухнята и можете да избегнете тази област.

За да направите това, изберете една част от кухнята за храни, които са сравнително отстранени от останалите работни площи. В идеалния случай тази зона на глутен ще има пространство за шкафове (както за храни, така и за инструменти за готвене), заедно с място за приготвяне на храни и за прибори за плодовете, като тостер.

След като я изберете, уверете се, че всеки в къщата разбира, че не може да работи с глутенова храна навсякъде освен това пространство. Очевидно е, че им е позволено да въвеждат глутенова храна на чиниите, за да се хранят на масата, но също така трябва да внимават за трохи и да се почистват след себе си.

Една последна забележка: абсолютно не можете да имате глутенови брашна в кухнята си, дори ако те са ограничени до вашето "глутеново пространство", тъй като вдишването на въздушен глутен може да ви разболее.

Повече за приготвянето на вашата кухня без глутен:

Повече за изхвърлянето на глутенови изделия в собствения им ъгъл:

Споделяне на хладилник

Идеалната ситуация за обща кухня ще бъде отделен хладилник, един за храни, съдържащи глутен, и един, който не съдържа глутен. По този начин не можете да вземете "грешната" бутилка кетчуп или въпросния контейнер за кисело мляко.

Разбира се, на практика никой, когото познавам, няма място за два хладилника, така че шансовете са добри, че ще трябва да споделите хладилник с някои глутенови храни.

За да направите тази работа, трябва да посочите най-горния рафт като напълно без глутен, не могат да се поставят други храни на този рафт (и тъй като никоя храна няма да бъде над вашите, нито трохи могат да се отклоняват на храните).

По-важното е, че ще трябва да маркирате всичките си храни, особено бурканчета и други съдове с подправки, като масло, майонеза, горчица и желе, с виден знак, показващ, че те не съдържат глутен.

След това ще трябва да обучите всички в къщата, че не могат да използват вашите подправки като част от хранене, което включва глутен.

Отново, отнема малко количество глутен, за да предизвика реакция, една невидима троха в конфитюра е повече от достатъчно, за да доведе до залепване, което произвежда симптоми на ден (или повече) симптоми за вас. Дори докосването на върха на бутилката за стискане до глутен хляб може да доведе до реакция.

Разбира се ще се случват грешки (особено ако имате деца в къщата!), А вие също ще трябва да образовате всички, за да се сдобиете с грешките си, ако някой случайно използва вашето безглутеново масло върху глутеновия си хляб, да ви кажа, че маслото вече не е безопасно за вас.

Споделяне на кухненска мивка

Смятате, че би било абсолютно безопасно да споделите кухненска мивка, в края на краищата вашата цел тук е да се чисти чиниите, нали? Е, да ... но все пак можете да рискувате потенциални следи от общата кухненска мивка, освен ако не предприемете стъпки, за да ги избегнете.

Първо, ще ви е необходима собствена гъба. Ако погледнете отблизо използвана гъба за кухнята, ще видите, че я прегръща с всички видове хранителни отломки, дори ако я измиете внимателно, частиците от храна се придържат към нея ... и глутенът е една от най-следите вещества, които са известни.

Не искате да замърсявате вашите чинии, тигани и други прибори, докато се опитвате да ги почистите, така че използвайте собствената си гъба и я оставете някъде отделно от гъбата "общността". Същото важи и за скраб или каквото и да било друго, което използвате, за да почистите ястия, да получите нови за себе си и да ги държите отделно. Тя може да помогне да се отделят по цвят, например, използвайте синя гъба и препарат за безглутенови ястия, както и жълта гъба и препарат за глутенови блюда.

Както при хладилника и отделната зона за глутен на кухнята, ще трябва да научите всички останали в къщата да не използвате гъбата и измиването. Ако случайно използват неправилната гъба (т.е. почиствате глинената плоча с безглутеновата си гъба), тогава те трябва да пресъхнат и да заменят гъбата с пресен, а само веднъж, за да ви глутене.

Ще имате нужда и от собствени кърпи за съдове. Хората често изтриват ръцете си върху кърпа за ястие (вероятно след като ядат сандвич от глутен?) Или използват кърпата, за да почистят брояча (мисля, че глутенови трохи). Отново изберете цвят за вашите собствени кърпи за блюда без глутен и образовайте всички в къщата да не използвате тази цветна кърпа.

Направете решение, базирано на здравето, а не на удобство

Не всеки, който следва диета без глутен, намира, че успешно споделя кухня с хора, които ядат глутен. Виждал съм много случаи, при които човекът не можеше да отстрани симптомите, докато други членове на семейството не се съгласиха да изхвърлят глутена. Също така знам от опит, че не мога да споделям кухня, без да получавам постоянни симптоми на ниско ниво и чести мистериозни глутена.

Възможно е обаче да нямате избор, може да живеете с членове на семейството, които отказват да ходят без глутен у дома, или да споделите къща или апартамент със съквартиранти и да чувствате, че не можете да ограничите това, което ядат (това е тяхното и дом).

Ако това е така, опитайте тези правила в продължение на няколко месеца. Ако все още чувствате, че изпитвате прекалено много симптоми, може да се наложи да предприемете изключителни мерки, като например създаване на кухненско помещение без глутен в друга стая в къщата.