Какво се случва, ако не консумирате достатъчно натрий

Хората са много по-склонни да се притесняват да получат твърде много натрий от храните, които ядат, но понякога читателите искат да разберат дали е възможно да получат твърде малко натрий.

Докато ядете достатъчно храна всеки ден, малко вероятно е да имате недостиг на натрий, дори да избягвате силно преработени храни и сол (включително морска сол ). Малки количества натрий се срещат естествено в зеленчуци, месо, морски дарове, мляко, сирене и хляб.

Натриев дефицит

Вие губите малко натрий всеки ден, когато се потите, но вашата диета осигурява достатъчно натрий, за да замени загубената сума. Възможно е да имате недостиг на натрий, ако се потите прекалено много, като например, когато се упражнявате прекалено силно в сутрешен ден. Можете да предотвратите загубата на натрий като пиете спортни напитки, съдържащи електролити.

Докато недостигът на храна е малко вероятно, може да доведете нивата на натрий в кръвта до опасни нива, ако пиете прекалено много вода прекалено бързо, което води до състояние, наречено хипонатремия . Тези опасно ниски нива на натрий причиняват мускулни крампи, гадене, повръщане, замаяност и, ако не се лекуват, могат да доведат до шок и кома.

Според Ръководството на Merck, това ще отнеме шест галона вода редовно дневно, за да се отрази на здрави млади възрастни. Ако имате някои проблеми със сърцето, черния дроб или бъбреците, може да сте изложени на по-голям риск от хипонатремия и трябва да говорите с Вашия лекар за това колко вода да пиете всеки ден.

Колко натрий ми трябва?

Според Института по медицина в Съединените щати, имате нужда от около 1500 милиграма на ден, за да замените това, което обикновено губите. Лесно можете да получите това, като се храните здравословно.

Чаша мляко има около 140 милиграма натрий, четири унции говеждо месо е около 60 милиграма, а голям стрък целина има около 50 милиграма.

Всички те се считат за ниско натриеви, защото са на или под 140 милиграма на порция, но можете да видите как те ще продължат да се добавят през деня.

Преработените храни са с високо съдържание на натрий . Това е обичайно хората да ядат повече от 3000 милиграма дневно. Ако нямате високо кръвно налягане (или имате висок риск от получаване на високо кръвно налягане), може да имате до 2400 милиграма на ден. МОМ поставя 1,500 милиграма като цел за хора с високо кръвно налягане или над 50-годишна възраст, както и афро-американци от всички възрасти.

Защо натрийът е важен?

Има толкова много неща, написани за отрязването на натрий, че може да е трудно да се запомни, че това е основно хранително вещество. Натрият е електролит, което означава, че помага да се поддържа баланс между нивата на течностите чрез работа с вода, калий и хлорид . Вие също се нуждаете от натрий за здравословна нервна и мускулна функция.

Източници:

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013.

Институт по медицина на Националните академии. "Диетични референтни количества: вода, калий, натрий, хлорид и сулфат."

Лабораторни тестове онлайн. - Натрий.

Ръководството на Merck. - Оверхидратация.

Министерство на земеделието на Съединените американски щати Служба за селскостопански проучвания Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референтна версия 28. "Търсене на храни".