Морската сол не е по-добра за вас от обикновената сол

Въпрос: Съпругът ми има сърдечен удар преди две години и неговият лекар му каза, че трябва да намали приема на сол. Но аз прочетох няколко уебсайта, че морската сол е наистина добра за вас, а не да я избягвате. Искам да направя най-доброто, така че морската сол е наистина добра за вас?

Отговор: Морската сол е също толкова натриев като обикновена сол. Въпреки че, понякога се казва, че е по-добре за вас от обикновената сол за ястия, и двата вида сол вероятно ще имат същото въздействие върху вашето здраве.

Консумирането на твърде много натрий е свързано с високо кръвно налягане и по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания при някои хора. Морската сол и обикновената сол на маса съдържат натрий и хлорид , в същото съотношение, така че химически няма почти никаква разлика.

Защо хората вярват, че морската сол е по-добра?

Мисля, че това е така, защото морската сол изглежда по-малко преработена или звучи по-екзотично от обикновената стара сол. Има малки количества други минерали в морската сол, които могат да добавят вкуса и цвета към солта. Морската сол е много привлекателна, особено когато се сервира в малка купа до хранене.

Нарязване на гърба на натрий

Въпреки че повечето от натриевия ви прием идва от преработени храни , намаляването на употребата на сол със сигурност помага. Пропуснете солта, когато готвите, и не поставяйте солен шейкер на масата, когато ядете. Необходимо е малко да се свикне с промяната в аромата, но можете да свикнете с него. В противен случай можете да замените редовната сол със заместители на сол, направени с калиев хлорид, а не с натриев хлорид.

Или опитайте една от натуралните билкови подправки (прочетете етикетите - някои съдържат сол).

Също толкова важно е да изрежете всички тежко преработени храни, бързо хранене и солени закуски. Прочетете етикетите, за да разберете колко натрий присъства в опаковани храни. Дори храни, които не смятате за "солени", могат да имат много натрий.

Източници:

Американската сърдечна асоциация. "Разберете риска от високо кръвно налягане." Достъп до 14 март 2016 г. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/UnderstandYourRiskforHighBloodPressure/Understand-Your-Risk-for-High-Blood-Pressure_UCM_002052_Article.jsp#.VucjhZMrIUE.

Харвардското училище по обществено здраве. "Вземете действие: как да намалите приема си." Достъп до 14 март 2016 г. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/take-action-on-salt/.