Какво представлява хипероксалурията, причинена от соковете?

Когато храни с високо съдържание на оксалат станат вредни

Соенето се превърна в популярна тенденция за здравето и се предлага на пазара като ефективна стратегия за отслабване и детоксикация на организма. Това също е показано, че е чудесен начин да добавите хранителни вещества от зеленчуци и плодове, много от които ни липсват в нашата диета. Смесването на листни зеленчуци с плодове е забавно, има добър вкус и се казва, че подобрява нашето здраве.

Соковете, в по-голямата си част, са чудесен начин за оптимизиране на здравето ни, но както при всяка диета , това изисква подходящо приложение. За съжаление, някои от нас са имали неблагоприятни здравни ефекти от изцеждането на сокове и сокове. Може би се чудите как нещо толкова добро за вас да се счита за нездравословно?

Проблемът изглежда е настъпил, когато индивидите са взели сока твърде далеч. Листните зеленчуци и други обичайни сокове съдържат оксалат и консумират изобилно количество, което всъщност може да стане токсично. В американския вестник на медицината се споменава мъжки пациент, който е участвал в сок бързо в продължение на шест седмици, като консумира високи оксалатни храни, състоящи се от цвекло , зеле, зеленчуци, киви, магданоз, спанак и соеви продукти. В допълнение към строгите сокове той също приема високи дози витамин С и нисък калций, което повишава още повече нивата на оксалат. Неговите екстремни навици на сока причиняват остра бъбречна недостатъчност.

Какво представлява оксалат?

Ездра Бейли / Гети изображения

Оксалова киселина е натурален кристал, намиращ се в растителни храни като спанак, патладжан, крем, праз, орхи, пури, магданоз, цвекло, какао, някои ядки и елда. Също така се среща в плодове като звезда, ревен, сливи, смокини и повечето плодове. Когато оксалова киселина се комбинира с калций и други минерали в тялото, тя образува оксалат, неразтворимо съединение, което се метаболизира в черния дроб и бъбреците и се екскретира в урината и изпражненията.

Нашите нормални функции на тялото могат да обработват и отстраняват малки количества оксалат, но в големи количества може да се превърне в проблем. Витамин С във високи дози също метаболизира в оксалат. Според клиничен доклад, публикуван в Международния вестник по нефрология , 72-годишен мъж е бил диагностициран с витамин С-индуцирана оксалатна нефропатия или бъбречна недостатъчност поради промяна в хранителните навици, за да включва повече листни зеленчуци, които просто се случват да бъдат богати оксалат, комбиниран с високи дози витамин С.

Ако липсват достатъчно количество калций от диетата, типична за почистване на сока, оксалатът остава в разтворима форма и се абсорбира в тялото, вместо да се екскретира. Продължава натрупването на оксалат и създава токсична среда, започваща с цикъл на заболяване, обикновено започващ с бъбречни камъни, калциеви отлагания в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Без подходящо лечение може да доведе до хронично бъбречно заболяване и крайна фаза на бъбречна недостатъчност.

Клиничните съобщения сочат, че няколко пациенти са причинили самоиндуцирана хранителна хипердокалурия от сока на твърде много високи оксалатни храни. Съобщени са няколко смъртни случая, както и трайно увреждане на бъбреците.

Какво представлява диетата хипероксалурия?

Хипероксалурията е медицинско заболяване, характеризиращо се с увеличаване на оксалат в урината. Всъщност съществуват два различни вида хипероксалурия.

За да се намали риска от хранителна хипертония, препоръчително е лекарите / клиничните лекари да информират по-добре пациентите, които са сокализират потенциала на богатите на оксалат храни да причинят бъбречни проблеми.

Трябва ли да бъда загрижен?

Повечето от нас могат да се насладят на соковете като част от здравословен начин на живот и да понасят нормалните количества богати на оксалат храни. Това е чудесен начин да получите допълнителни хранителни вещества, особено ако вашата диета няма плодове и зеленчуци. Соковете също предлагат друг начин за изтънчените растителни яденици, които да се насладят на зелените си зеленчуци.

Диетата хипероксалурия всъщност е необичайна, но е показана да присъства при 20% от хората с бъбречни камъни. Също така, ако страдате от стомашно-чревни състояния като стомашен байпас, болест на Crohn, синдром на късото черво или други нарушения на малабсорбцията, може би е добра идея да обсъдите със своя лекар силата на соковете, преди да го добавите към вашата диета.

Словото от

Сокването може да се използва като ефективна хранителна стратегия за подобряване на Вашето здраве. Обаче разбирането на всичко, взето до крайност, може да бъде вредно. Изкуството на соковете изглежда най-добрият девиз за смесване на листни зеленчуци, зеленчуци и плодове. Ако имате някакви въпроси или притеснения относно високите оксалатни храни, препоръчваме Ви да обсъдите с Вашия лекар.

> Източници:
Bhasin B et al., Първична и вторична хипероксалурия: Разбиране на загадката, World Journal of Nephrology, 2015

> Jane E. Getting и др., Оксалатна нефропатия, дължаща се на "Juicing": Case Report and Review, American Journal of Medicine, 2013

> Jorge Lamarche et al., Витамин С-индуцирана оксалатна нефропатия, International Journal of Nephrology, 2011

> Робърт Х Глев и сътр., Нефропатия в диетата хипероксалурия: потенциално предотвратимо остро или хронично бъбречно заболяване, Световен вестник на нефрологията, 2014 г.

> Йеонг-Хау Х. Лени, д-р, д-р, сокоизстудяването не е чак толкова сочна, американския вестник на медицината, 2013 г.