Защо трябва да пиете повече вода с висока протеинова диета

Тя може да доведе до обезводняване дори при обучени спортисти

Високо протеиновите, ниско въглехидратни диети са популярни за отслабване, но могат ли да причинят обезводняване ? Малко проучване положи този въпрос на тест. Отвъд загубата на тегло, бодибилдърите и други, които искат постно, мускулесто тяло често използват високо протеинова, ниско въглехидратна диета. Това ли ги излага на риск от дехидратация?

На противоположната страна, спортисти за издръжливост, като бегачи и велосипедисти обикновено се казва да се хранят с балансирана диета, която включва въглехидрати, за да поддържат енергийните си магазини.

Тяхното обучение често ги адаптира към дехидратация повече от средния човек, според изследователите. Те разработиха проучване, за да видят как диетата с високо съдържание на протеини засягаше тренирани атлети за издръжливост.

"Открихме, че определени индекси на хидратация са били склонни да бъдат повлияни, тъй като количеството протеини в диетата им се е увеличило", казва Нанси Родригес, доцент по хранителни науки, който ръководи изследването.

Проучване с висока протеинова диета

Изследването е проведено в университета в Кънектикът от завършил студент Уилям Мартин. Той представи изследванията си на срещата на Experimental Biology 2002. Тестовете бяха пет студентски спортисти от университета, които бяха добре обучени бегачи. Тези спортисти за издръжливост бяха поставени върху диети, които варираха в количеството на протеина, на базата на човек от 150 паунда. Тяхната диета беше внимателно проследена, за да се увери, че се придържат към протокола от проучването.

В продължение на четири седмици всяка от тях имаше ниско протеиново хранене от 68 грама дневно. За друг период от четири седмици, те са имали 123 грама протеин за умерена протеинова диета. През последните четири седмици те имаха високо протеинова диета с 246 грама протеин дневно. Тази последна диета отговаря на това, което препоръчват много популярни програми с високо съдържание на протеини, като 30% от калориите идват от протеини.

Тези режими обхващат обхвата на това, което се препоръчва. По време на проучването, USDA препоръчителната дневна доза за белтък е 70 грама за 150-лири човек. Това съответства на диетата с ниско съдържание на протеини, дадена на тестовите субекти. Подадените умерени и високи протеинови диети бяха два пъти и три пъти по-високи от RDA.

Протеин нагоре, хидратиране надолу, но без жажда

Участниците в проучването са тествани за урийния азот в кръвта (BUN), концентрацията на урината и други лабораторни стойности на всеки две седмици по време на проучването. Тестът BUN се провежда рутинно като показател за бъбречната функция. Той измерва продуктите от разграждането на протеини, които се изчистват от бъбреците. Изненадващо, BUN достигна необичайния диапазон, когато студентските спортисти изядоха диетата с високо съдържание на протеини. Урината им също е по-концентрирана, което е знак за дехидратация. Техните стойности се върнаха към нормалното, когато се върнаха към обичайната си диета. Те не се чувстваха жадни по време на диетата с високо съдържание на протеини и затова е възможно те да не са пили достатъчно вода, за да отговорят на нуждите на бъбреците си, за да изхвърлят отпадъчните продукти от смилането на протеини.

Пийте повече вода на високо протеинова диета

"Въз основа на нашите открития, ние вярваме, че за спортистите и не спортистите е важно да увеличат приема на течности, когато консумират диета с високо съдържание на протеини, независимо дали се чувстват жадни или не, защото участниците в проучването казват, че не чувстват разлики в жаждата една диета на следващата ", каза Родригес в прессъобщение.

Позицията на Американския колеж по спортна медицина е по отношение на храненето и атлетичното представяне препоръчва да останеш добре хидратиран преди, по време и след тренировка, за да балансираш загубите на течности. Спортните напитки с въглехидрати и електролити могат да намалят риска от дехидратация и хипонатриемия .

Тъй като е установено, че намаляването на телесната вода с два до три процента е отрицателно влияе върху ефективността и сърдечно-съдовата функция. Независимо дали упражнявате или не, важно е да се уверите, че пиете достатъчно, за да предотвратите обезводняване.

Източници:

Високо протеиновите диети могат да доведат до дехидратация. 22 април 2002 г., университет в Кънектикът.

Диетите с високо съдържание на протеини причиняват обезводняване дори при обучени спортисти. 22 април 2002 г. Федерация на американските дружества за експериментална биология. Среща, Експериментална биология 2002.

Американска диетична асоциация; Диетолози на Канада; Американски колеж по спортна медицина, Родригес Н. Р., Ди Марко Н.М., Лангли С. "Американския колеж по спортна медицина стои. Хранене и спортно представяне." Мед Сис Спорт Изпълнение. 2009 Mar; 41 (3): 709-31. doi: 10.1249 / MSS.0b013e31890eb86.