Ечемичен чай Ползи и странични ефекти

Научете как да направят корейски ечемичен чай у дома

Ечемичният чай е популярна напитка в Корея, Япония и Китай, за която се смята, че осигурява здравни предимства, включително загуба на тегло, регулиране на кръвната захар, облекчаване на храносмилателните проблеми и дори подобряване на мъжката плодовитост. За съжаление, не съществуват много научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Какво е ечемик чай?

Ечемичен чай - известен също като корейски ечемик или печен ечемичен чай - е популярна топла и студена напитка в Азия.

В Корея напитката се нарича борича (бори, което означава ечемик и чай означава чай). В Япония напитката се нарича mugicha, а в Китай напитката се нарича damai cha или mai cha.

Основната съставка в ечемичния чай е (разбира се) печен ечемик. Ечемикът е цялото зърно, което се отглежда по целия свят. Ечемикът е популярен сред здравословните ястители, поради високото съдържание на фибри и лекия вкус. Зърното е лесна за използване в рецепти и се използва за производство на хляб, зърнени храни и също е ферментирало и се използва за производството на някои алкохолни напитки като бира и дестилирани напитки.

Вкусът на ечемичен чай често се описва като светлина и орех. Някои корейски производители на чай, обаче, включват печена царевица в своята рецепта, за да стимулират сладостта. Когато се добавя царевица, чаят се нарича oksusu bori cha.

Как да си направим ечемик

Най-лесният начин да направите ечемичен чай у дома е закупуването на ечемичени чаени торби или подготвени печени (готови за варене) ечемик онлайн или в магазина.

Някои азиатски пазари и магазини за здравословни храни ще носят продукта.

Ако решите да направите ечемичен чай от нулата, вие ще започнете да печете ечемик. Можете да печете ечемик на печката в тиган (без масло) или в предварително загрята фурна. Печете зърното, докато не стане леко кафяво, но не прекалено тъмно.

За да приготвите ечемичен чай, добавете около две супени лъжици печен ечемик в средно гърне (осем чаши) вода и го загрейте.

Намалете топлината до кънки и оставете да готвите за 15-20 минути в зависимост от вашия вкус. Извадете от топлината и оставяйте да се охлади.

Затопляйте ечемичния чай, за да служете като топла чаена напитка, или охладете ечемичната вода и сервирайте студено.

Някои пиене на чай добавят малко количество лимон или подсладител (като мед или захар) към чая за допълнителен вкус. Подправки като кардамон могат да се добавят към горещата или студената напитка.

В Азия предварително опаковани ечемик чай могат да бъдат закупени в много хранителни магазини и също в автомати.

Има ли кафяв чай ​​кафето?

Ечемичният чай не е " чай " в традиционния смисъл и не е направен от листата на растението Camellia sinensis , като черен чай или зелен чай. Произвежда се само от ечемик, който не съдържа кофеин. Ето защо ечемичният чай е напълно без кофеин.

Ечемик чай ползи за здравето

Анекдотичните съобщения за ползите от ечемичния чай са безкрайни. На чая е приписано:

Има много малко изследвания върху ечемичния чай, който поддържа тези здравни претенции.

Освен това, много от изброените ползи (особено тези, свързани с храносмилането и загуба на тегло) се основават на ползите за здравето на ечемика като цялото зърно. Ечемикът е пълен с фибри и може да подобри редовността и да помогне на диетолозите да се чувстват пълноценно и да ядат по-малко. Но тези ползи се случват, когато ядете цялото зърно на ечемика, а не когато пиете ечемичен чай.

Ечемични чаени странични ефекти

Ечемичният чай е най-вероятно безопасен, когато се консумира от повечето хора и се използва по подходящ начин. Ако имате алергия към житни зърна, целиакия или чувствителност към глутен, може да искате да избегнете всеки продукт с ечемик.

> Източници:

> Ечемик. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=799

> Suganuma, H., Inakuma, t. И Kikuchi, Y (2002). Омекотяващ ефект от пиенето на ечемичен чай върху течливостта на кръвта. Journal of nutrition science and vitaminology, 48 (2), 165-168. Дой: 10.3177 / jnsv.48.165

> Etoh, H., Murakami, K., Yogoh, T., Ishikawa, H., Fukuyama, Y. Антиоксидантни съединения в ечемичния чай. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 68 (12), 2616-2618. (2004) 2: 10.1271 / bbb.68.2616