Ползите от бръчки срещу стареене

Само няколко причини да ядете повече боб

Докато проучвах храни против стареене, бях удивен да науча, че бобът може не само да бъде здравословна част от вашата диета, но и да съдържа анти-стареене свойства. Подобно на повечето хора, знаех, че бобът е добър източник на протеини и че за разлика от източници на животински протеини (като месо и млечни продукти), те не съдържат никаква нездравословна мазнина. Но това, което научих в моята анти-стареене храна проучва, че боб са изключително високи в антиоксиданти.

Всъщност, половин чаша сух червен, бъбрек или пинто фасул съдържа някои от най-високите количества антиоксиданти във всяка храна!

Хранителна стойност на боба

Така че бобът е голям източник на нискомаслени вегетариански протеини, но техните хранителни ползи не свършват там. Фасулът, подобно на други бобови растения, естествено съдържа и влакно, което не може да бъде прехвърлено, когато става дума за стомашно-чревно здраве. Влакното в зърната също помага да ви задоволим по-бързо, което означава, че можете да се чувствате пълноценно на по-малко калории, отколкото на бедно фибри.

Фасулът също е голям източник на фолиева киселина (известна още като фолиева киселина или витамин B9), която е известна със способността си да помага за ремонта на повредени клетки. Фасулът "всичко във всички" може да бъде чудесно допълнение към всяка здравословна диета, като се приеме, че те са приготвени без излишък от натрий или мазнини.

Просто разгледайте някои от тези хранителни данни за един от най-популярните видове боб:

Хранителни факти: Боб, сурови (Обем на порцията: 1 чаша)
Калории 613
Общо мазнини 1,5 g 2% дневна стойност
Холестерол 0 g 0% дневна стойност
натрий 44 mg 1% дневна стойност
калий 2587 mg 73% дневна стойност
Общ брой на въглехидратите 110 g 36% дневна стойност
Диетични фибри 46 g 184% дневна стойност
протеин 43 g 86% дневна стойност
калций 25% дневна стойност
Витамин Ц 13% дневна стойност
Желязо 83% дневна стойност
Витамин В-6 35% дневна стойност
магнезий 64% дневна стойност

Въпреки че различните видове боб имат малко по-различна статистика (еквивалентна порция сурови боб, например малко по-малко влакно и витамин С), всички боб съдържат антоцианин, мощен флавоноид, известен със своите антиоксидантни свойства.

Значението на антиоксиданти в борбата срещу стареенето

Антиоксидантите са особено важни за анти-стареене и дълголетие.

Антиоксидантите всъщност не са вещества в себе си, тъй като маркетингът може да ви повярва. По-скоро терминът антиоксидант се отнася до способността на веществото да премахва вредните оксиданти в тялото, което обяснява как толкова много различни природни вещества са описани като антиоксиданти. Какво е най-важно в храненето против стареене е, че антиоксидантите, които се намират в здравословния хранителен източник, се борят с уврежданията, причинени от свободните радикали, което помага на вашите органи и тъкани да се предпазват от дълготрайни проблеми, причинени от метаболизма и нездравословните храни.

Докато със сигурност можете да си вземете антиоксидантите от определени добавки и витамини като витамин Е и витамин С, най-добрите източници на всички ваши хранителни нужди са все още пълноценни храни. Опитайте да включите боб, като черен боб, зърнени зърна и боровинки, в няколко хранения седмично. Вашето тяло ще ви благодари!

Източници:

Лила, Мери Ан. "Антоцианини и човешко здраве: ин витро разследващ подход". Journal of Biomedicine and Biotechnology 2004.5 (2004): 306-13.

Сианли Ву, Гари Бюхър, Джоан М. Холден, Дейвид Б. Хайтовиц, Сюзън Джебхард и Роналд Лорд. "Липофилни и хидрофилни възможности на общите храни в Съединените щати". J. Agric. Food Chem., 52 (12), 4026-4037, 2004.