Изследване на Флечър Пилатес

Как Рон Флетчър разработи стила си на Пилатес - Прозрения от Кирия Сабин

Рон Флетчър е един от специалната група от пилати, известни като Пилатес Старейшини . Това означава, че Рон учил сам с Джоузеф Пилатес , а след това помогнал да се разпространи методът на Йозеф Пилатес, като се преподаваше и се обучаваха други инструктори. Но това е наистина минималистичен начин за описване на пилатесските старейшини. Всеки един е жив човек, който не само съхраняваше работата на Джоузеф Пилатес, но го вливаше със собствения си характер, прозрения и личен опит на своя метод.

Рон Флетчър се откроява като един от старейшините, който, докато остава верен на вътрешното разбиране на метода на Йосиф Пилатес , развива особено уникален израз на творбата.

Рон Флетчър каза за Кирия Сабин, сегашната директорка на "Флетчър Пилатес", че "тя е идеалното протеже и най-добрият човек, за да ми върви работата". На есенен следобед през 2011 г. - ден, когато Рон, който е навършил 90-годишна възраст, всъщност почива в болницата - се събрах с Кирия, за да говоря за Флетч Пилатес. Докато обсъждахме как Рон развива работата си и какво прави Fletcher Пилатес уникален, Кирия коментира, че за известно време хората не знаят как да се поберат на Рона в Пилатес сцената, но сега работата му се разбира и оценява. Мисля, че докато четете по-нататък, ще видите прилика между подхода на Рон към движението и подмладяващия интерес към цялостното тяло / ум / духа аспект на Пилатес, който виждаме днес в Пилатес.

Когато Кирия започва да говори за Fletcher Пилатес, тя не говори за нови упражнения, Percussive Breathing (TM) или Fletcher Towelwork (R) - всички от които са интересни части на Fletcher Pilates. Тя говори за радост - ангажимента на Рон към радост в движението и дори в спокойствието, преди да се движим.

Това ме кара да мисля за видеоклипове на Рон, които преподават и се движат там, където е толкова очарователен не само за хореография, но и за линии на енергия и дишане. Така че не съм изненадан да чуя, че Кирия каже, че намирането на радостта от движението е по-важно от натрупването на сила и гъвкавост.

Рон Флетчър и Божественият механизъм

Естествено разширяване на намирането на радост в движението е да се научим напълно да олицетворяваме движението и докато говорим за тази връзка във "Флетч Пилатес", Кирия споделя фразата на Рон Флетчър, която просто обичам. Тя казва, че намерението е напълно да олицетворява "божествения механизъм". Това накара Кирия да посочи фундаментална разлика в Fletcher Pilates между функционалното движение и потенциала за движение. Функционалната фитнес е бръмча дума в наши дни, но чувствам, че от гледна точка на "Флечър Пилатес" в телата ни липсва един вид творчески потенциал (божествената част на божествения механизъм?). Подходът на Рон, казва Кирия, е да попитам: какво движение мога да извадя от този човек? вместо да гледат какво не могат или какво трябва да бъдат променени. И все пак има структура - много хореография и точност. Въпросът в "Флечър Пилатес", казва тя, е: "какви са способните хора в рамките на структурирано движение?". Това е по-отворена перспектива от това, което трябва да бъде определено?

Разбира се, това чувство на радост в движението заслужава обратното на Рон като танцьор и член на танцовата компания "Марта Греъм". Всъщност това беше травма на танците, която отне Рон в студиото на Джоузеф Пилатес през 1949 г., което Марта не одобри въпреки приликите, които Рон видя в подхода на Джо и Марта към движението - мисли за свиване на Греъм и масаж на стомаха на реформатора, казва Кирия , Друго танцово влияние върху подхода на Рон към движението беше японският хореограф Йечи Нимура. В работата на Нимура, Рон открива котешката движеща сила, която Джоузеф Пилатес каза, че творчеството му е вдъхновено.

Но що се отнася до метода Пилатес, Клара Пилатес беше най-близък до Рон.

Рон Флетчър и Клара Пилатес

Когато погледнем иновациите, които Рон Флетчър донесе в стила си на Пилатес, можем да ги видим като естествен резултат, тъй като той е творчески човек, който вече е в изкуството; но също така трябва да признаем един вид санкция, която Рон получи от Клара Пилатес, за да продължи работата. Кирия разказва, че Клара е казала на Рон, че разбира основите на работата на Джо, основните понятия, които сега наричаме принципи на Пилатес , и че тя знаеше, че ще развие работата, но не и да я вземе твърде далеч. Клара пред Рон: - Вярвам ти, знаеш го. Тя го помолила да преподава в студиото в Ню Йорк, но Рон искал да е в Лос Анджелис по онова време и основал студио там, станало популярно с много звезди.

Киря разказва история за Рон Флетчър и Клара Пилатес, която се отнася до това как вратата се отвори, за да промени работата: Един ден Клара преподаваше на Рон и казал: "Дай ми крака". Рон се поколеба, защото това означаваше да се пренесе на машината и едно от правилата на Джо беше да не се движи в машината. Но Клара каза на Рон: - Джо не е тук, дай ми крака! Рон продължи да разработи цяла програма, обхващаща машината. Джо преподаваше на всеки човек по различен начин и така направи и Клара, а Рон си помисли за това. Но той не беше, казва Кирия, променяйки работата, без да остане на основата на основите и намеренията. - С Рон беше винаги, ето какво съм разработил и ето защо.

Уникални аспекти на Fletcher Пилатес

И така, какво прави Fletcher Пилатес такъв отличителен стил? Очевидно самият Рон, неговият характер и енергия, и нещата, за които говорихме вече; но това, което питам за Кирия сега са някои от спецификите по отношение на формата. Преди да отидем там, обаче, искам да отбележа, че Флетчър Пилатес не е просто да бъде различен. Той все още е много разпознаваем като Пилатес - с познато оборудване и упражнения. Говорим за уникалните аспекти, за да можеш да разбереш как Рон Флетчър оформя и споделя опита си от Пилатес в продължение на повече от 60 години.

Кирия подчертава някои от уникалните аспекти на Fletcher Pilates:

Искам да затворя този малък прозорец в работата на Рон Флетчър в Пилатес с нещо, което Киря каза в началото на нашия разговор. Тя споменава колко прекрасно е, че хората преоткриват работата на Рон, докато той все още е с нас. Съгласен съм и размишлявам върху това колко сме щастливи, че толкова много от нашите старци от Пилатес успяха да споделят работата си през много дълъг живот. Разбира се, Флеч Пилатес винаги е имал профил в индустрията на Пилатес, но също така виждам, че в Пилатес има нов вид разговор, който отразява повече интерес към това, което Кирия казва за Флетч Пилатес: че става въпрос за радост в движение, като се отварят към възможностите в тялото и са "по-основани на движението, отколкото на упражненията".

Много благодаря на Кирия Сабин за споделянето на нейните прозрения във Fletcher Pilates.

Авторска бележка: Само няколко седмици след публикуването на тази статия Рон Флетчър почина. Той е роден на 29 май 1921 г. и починал на 6 декември 2011 г.

Обучението на Fletcher Pilates е широко достъпно в САЩ и в чужбина. В допълнение има учебни кампуси за учители в САЩ, Канада, Европа, Азия, Австралия и Южна Америка. За повече информация и за намиране на студио или обучение на учители вижте уебсайта на Fletcher Pilates. Студиото на Кирия Сабин, Body Works Pilates, е в Тюсон Аризона.

Допълнителен източник:

Дворак, Х. (2011, септември / октомври) Разговор с Рон Флетчър. Pilates Style Magazine