Защо Paddlesports са следващото голямо нещо във фитнес

Ако не сте извършили въртене на откритата вода на борда на кану, каяк или стоянка, това вероятно е въпрос на време. Според специален доклад 2015 за откритата фондация "Открит фонд за Paddlesports", участието е във възход, като близо 22 милиона американци потеглят през водните пътища през 2014 г. - с три милиона повече в сравнение с 2010 г., първата година от завършването на проучването.

Защо са по-популярни?

Но ако лодките винаги са били там и водните пътища винаги са били там, защо лодките са започнали да получават значителен натиск в колективния ум на американските потребители - особено тези, които се интересуват от фитнес? Това е труден въпрос, за да отговори, но вероятно се свежда до комбинация от култура и технология. "Paddlesports печелят много пари, дължащи се отчасти на три фактора: достъпност, достъпност и достъпност", казва Джошуа Силва, Маркетинг мениджър в Jimmy Styks SUP Boards. "Тъй като технологиите и производството са се подобрили, марките са били в състояние да достави качествени продукти на добра стойност. Например, Paddleboards стартираха като епоксидни дъски от висок клас, които често струват повече от $ 1,500, а сега с надуване и надуваема конструкция, - качество, дълготрайни дъски могат да бъдат намерени за $ 500. "

Добавете към това достъпност на водните пътища - Силва посочва, че повечето хора живеят в рамките на 15 мили от тялото на водата и националната култура, която обхваща активен начин на живот, а вие имате индустрия, грундирана и готова да расте бързо. "Падълспортс осигури на хората възможност да се измъкнат на водата, без да се налага да инвестират в лодка", казва Силва. "Бариерата за влизане е много по-ниска от спорта като wakeboarding или воден скинг, а за хората, които се радват на многобройни дейности, има малка крива на обучение. Хората, които никога не са плували преди, могат лесно да я вземат".

За фитнес ентусиасти това е бърза крива на обучение и ниска цена на влизане, особено за дейности като stand-up paddleboarding, които изглеждат толкова привлекателни. В среда, в която бутиковите фитнес класове често струват повече от 20 долара за поп, отдаването под наем на палуба за няколко часа за приблизително една и съща цена изглежда доста разумно. И не можете да отречете ролята, която социалните медии играят във фитнес културата. "Падлеспортс просто изглежда наистина страхотно", казва Манди Енрайт, регистриран диетолог и SUP Yoga, Фитнес и инструктор за падане с Endless SUP Company. "Най-важната причина, поради която хората обичат да поемат моята класа, е да се правят снимки, за да се покажат приятелите им." Няма нищо съвсем като привлекателността на перфектната снимка на Instagram, която да вдъхновява хората да опитат нещо ново.

Но освен средата, в която е инсталирана Instagram, и новата привлекателна ценова точка, paddlesports също са чудесен начин да подобрите цялостната си фитнес. За тези, които мразят да прекарват часове във фитнеса и търсят начини да се приспособят навън, paddlesports предлагат привлекателен набор от предимства.

Paddlesports предлагат ниско въздействие върху сърдечно-съдовите ползи

Джими Стикс

Когато мислите за сърдечно-съдови дейности, вероятно мислите за неща като ходене, бягане, колоездене или скачане на въже. Но лодките, като гребане, каяк, каране в парапланеризъм и каране на кану, също могат да увеличат сърцето и скоростта на дишане, за да се класифицират като умерени до високи интензивност.

Всъщност според Компения за физическа активност - събиране на данни за метаболитните еквиваленти (MET стойности) на широкообхватни дейности за използване в епидемиологичните проучвания за определяне на интензивни единици за различни дейности - гребане, каяк и каране на каяк имат сравними MET стойности за ходене или средно-интензивно движение, в зависимост от това колко силно се натискате. Това означава, че трябва да работите толкова твърдо (и да изгорите за същия брой калории), за да забивате каяк с умерена интензивност, както правите, за да ходите на 4 мили на час.

Paddlesports също имат полза от предлагането на тренировка с ниска степен на въздействие. Това ги прави чудесна опция за кръстосано обучение за хора с по-ниски крайни травми или хронична болка. Освен това, за каяк, гребане и кану, всъщност можете да се упражнявате, докато седите - нова идея, ако сте свикнали да свързвате кардио с дейности, които ви държат на крака.

Падлеспортс ангажира горното тяло

Джими Стикс

Трябва да е съвсем очевидно, че ако използвате ръцете си, за да издърпате гребло през водата, тогава горната част на тялото ви ще се възползва от предимствата. Но отново тези позиции се преместват в различна светлина от другите общи сърдечно-съдови дейности, като бягане, скачане на въже и колоездене, всеки от които разчита на долната част на тялото, за да задвижи движението.

Едно проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Strength and Conditioning Research, установява, че елитните женски каяци имат много по-голяма способност за свиване на гърба и раменете си, отколкото активните жени, които не са каяк. С други думи, ако търсите дейност, която може да помогне за оформяне на горната част на тялото и раменете, докато все още се извършва сърдечно-съдова тренировка, paddlesports са добър начин да отидете.

Падлеспортс се захваща с ядрото

Джими Стикс

Ангажирането на основната мускулатура на тялото по време на лодките може да не е толкова очевидно като това на горната част на тялото, но това не е по-малко важно. Когато вдигате греблото или греблото във водата, като използвате горната част на тялото си, за да го плъзнете към вас, докато задвижвате плавателния съд напред, основните мускули - мускулите на корема, ниската част на гърба и дори бедрата - трябва да се ангажират, за да предотвратят торса от усукване или люлеене. По същество основната ви функция е котва за вашите крайници по време на гребло. И колкото повече се занимавате с лодки, толкова по-силна става сърцевината.

Едно проучване от 2013 г., публикувано в " Процесиоинженеринг", установило, че стабилизаторите на участъците на багажника, тазобедрената става и коляното показват високи нива на мускулна ангажираност по време на stand-up paddleboarding. След това проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Sports Sciences , направи изследването още една стъпка, като отбеляза, че елитните стационарни лодки показват по-високи нива на статичен и динамичен постурален контрол и изометрична издържливост на багажника, групата има по-високи нива от заседналата контролна група.

Това подобрено активиране на ядрото може да се превърне в по-добър баланс и изпълнение в други дейности и може просто да доведе до онези рок твърди корема, за които сте се надявали.

Падащите спортове лесно се променят за всички нива

Джими Стикс

Тъй като paddlesports са дейности с ниска степен на въздействие, те са леснодостъпни за физически лица на почти всяко фитнес ниво. Силва посочва като очевиден пример: "Красотата на лодката е, че всеки може да го направи. Това е страхотно семейно или социално събитие, или за по-конкурентни хора, това може да бъде забавен начин да се наложат физически ограничения". - казва Силва. "Някои хора предпочитат да използват лодки за развлекателни дейности, например да се разхождат на езерото или да карат реката с приятели. Други искат да подобрят своята фитнес и да използват гребане като кръстосано обучение." Той посочва SUP yoga и SUP състезанията като два начина да предизвикате наистина себе си.

И с всички paddlesports, можете да направите тази дейност по-предизвикателна, като промените околната среда. Уотъруотър ще ви изпробва по начин, по който пътуванията по езерото никога не биха могли. Гребането срещу ток е много по-предизвикателно от гребането с ток. Каякингът в океана, срещу вълните и приливите, е по-обезсърчително от тихата разходка по рекичка. Има почти безкраен начин да настроите тренировката, за да отговаряте на вашите интереси и ниво на способност.

Paddlesports предлагат шанс да се включат в природата

Джими Стикс

Откритото упражнение е добро за ума, тялото и душата и всъщност може да ви накара да изкарате повече минути от цялото упражнение всяка седмица. Поне това е направено проучване от 2012 г., публикувано в The International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity . Изследователите установяват, че по-възрастните възрастни, които са упражнявали външно поне веднъж седмично, са натрупали значително повече минути на упражнения от тези, които са упражнявали само в закрити помещения. Има само нещо, за да се измъкнеш отвън и да общуваш с природата, което вдига духовете и те кара да искаш да продължиш да се връщаш за още.

Съвети за Първи стъпки

Герои изображения / Гети изображения

Преди да изтечем и да инвестираме няколко стотин долара в оборудване от висок клас, добра идея е да тестваме водите, така да се каже, с класове и инструкции. Каякингът и заставане на палубата са най-леснодостъпните лодки за спортове там, и като се има предвид, че stand-up paddleboarding е един от най-бързо развиващите се спортове в страната, трябва да бъде доста лесно да се намери сертифициран инструктор или outfitter във вашия район.

"Потърсете курсове за гребане, организирани от сертифициран инструктор. Асоциацията World Paddle предлага база от сертифицирани инструктори, но можете да се консултирате с местния дилър за водни спортове", казва Силва. Но той добавя, че може да искате да разгледате по-големи събития на открито, като CamelBak Pursuit Series, което позволява на хората да изпробват голямо разнообразие от различни дейности на открито в безопасна среда с обучени инструктори. По този начин бихте могли да опитате ръката си в гребане, каране на кану, сърф и къмпинг, всичко това в рамките на едно събитие.

Ако решите да наемете борда или каяка и да се отправите към езерото, към океана или към реката, направете първо вашето проучване. "Разберете дълбочината, както и това, което е под повърхността", казва Джес Александро, собственик на SUP Yoga Center в Свети Августин, Флорида. "Бъдете внимателни със стриди или отломки при отлив. Водни карти за повечето места можете да откриете онлайн, но също така трябва да проучите и ветровете, приливите и радарите, за да знаете какво точно ще се случи по време на вашето приключение".

Както при всички екскурзии на открито, важно е поне един човек да знае подробните ви планове и когато очаквате да сте вкъщи. "Когато сте в природата, никога не можете напълно да предскажете какво може да се случи, така че бъдете на сигурно място", казва Amendola. И накрая, не забравяйте да дишате и да огледате наоколо. Насладете се на красивата си обстановка и винаги оставяйте мястото си по-чист, отколкото когато стигнете дотам. "

> Източници:

> Garcia-Garcia O, Cancela-Carral J, Huelin-Trillo F. "Невромускулен профил на най-висококачествените жени, оценени чрез тенсиомиография". Journal of Strength & Conditioning изследвания . http://dx.doi.org/10.1519/JSC.0000000000000702. Март 2015 г.

> Kerr J, Sallis JF, Saelens BE, Cain KL, Conway TL, Frank LD, King AC. "Физическа активност на открито и самооценка на здравето при по-възрастни възрастни, живеещи в два региона на САЩ" - Международен журнал за поведенческа храна и физическа активност.

> Ruess C, Kristen KH, Eckett M, Mally F, Litzenberger S, Sabo A. "Дейност на мускулите на багажника и краката по време на Stand Up Paddle Surfing". Процедурно инженерство . https://dx.doi.org/10.1016/j.proeng.2013.07.031. 2013.

> Schram B, Hing W, Climstein M. "Профилирането на спорта на Stand-Up Paddleboarding." Journal of Sports Sciences . http://dx.doi.org/10.1080/02640414.2015.1079331. Август 2015. http://dx.doi.org/10.1186/1479-5868-9-89. Юли 2012 г.