Ползи за здравето на зеленчуците с глюкозинолати

Проучванията предлагат намален риск от рак и сърдечни заболявания

Глюкозинолатите са сярносъдържащи съединения, намиращи се в кръстоцветни зеленчуци. Това са зеленчуците като броколи , брюкселско зеле и кале, които имат характерен горчив вкус и остър аромат.

Ако това са видовете храни, които оставяте на плочата си, вие изпускате някои сериозно хранене. Освен че са опаковани с витамини, минерали и фибри, храните, съдържащи глюкозинолат, предлагат предимства, които могат да се разпространят добре в предотвратяването на сериозни заболявания, включително рак.

Преглед на доказателствата

Когато ядете кръстоцветни зеленчуци като броколи, съдържащите се в тях глюкозинолати се разграждат на съединения, наречени метаболити. Метаболитите са естествено срещащи се вещества, които повлияват скоростта на метаболизма и предизвикват специфични ензимни реакции.

В случая на глюкозинолатите, метаболитите имат антибиотичен ефект и помагат да се предотврати бактериална, вирусна и гъбична инфекция в червата и в други части на тялото. Редица скорошни проучвания също така показват, че диета, богата на кръстоцветни зеленчуци, може да намали риска от някои видове рак. Сред доказателствата:

Мнозина смятат, че съединението индол-3-карбинол, което се отделя в системата, когато се консумират храни, съдържащи глюкозинолат, може да бъде от ключово значение за това.

Макар и по-малко стабилни, други проучвания предполагат, че кръстоцветните зеленчуци могат да осигурят защитни преимущества срещу сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.

Сурови срещу варени кръстоцветни зеленчуци

Ако ядете разнообразие от тъмнозелени, листни зеленчуци, вече получавате глюкозинолати във вашата диета. Сред най-често намиращите се в рафтовете за хранителни стоки зеленчуци са:

С това се казва, диета, богата на тези храни, не означава непременно, че получавате най-високо качество на глюкозинолатите. Това е защото готвенето на зеленчуците може да унищожи ензим, известен като мирозиназа, който помага да се превърнат глюкозините в отделните метаболити. Макар че това не изтрива изцяло ползите от храненето на кръстоцветни зеленчуци, то не може да ги понижи значително.

(От друга страна, приготвянето на зеленчуци може да подобри други хранителни ползи, несвързани с глюкозинолатите.)

За да увеличите максимално ползите от яденето на кръстоцветни храни, обмислете следните подготовки :

> Източници:

> Bosetti, C .; Filomeno, M .; Riso. P. et al. "Кръстосани зеленчуци и риск от рак в мрежа от проучвания на случаите." Ан Онкъл. 2012; 23 (8): 2198-203. DOI: 10.1093 / annonc / mdr604.

Lam, T .; Gallicchio L .; Boyd, К. et al. "Разходът на кръстоцветни зеленчуци и рак на белия дроб: системен преглед". Рак Епидемиол Био Пред. 200; 18 (1): 184-95. DOI: 10.1158 / 1055-9965.EPI-08-0710.

> Pollack, R. "Ефектът на зелен листен и кръстоцветен зеленчуков прием върху честотата на сърдечно-съдовите заболявания: Мета-анализ". JRSM Cardiovasc Dis . 2016; 5: 2048004016661435. DOI: 10.1177 / 2048004016661435.