Ето 9 добри начини да помогнете на пикотците да си набавят зеленчуците си

Справянето с придирчиви ядене може да бъде нещастно както за децата, така и за техните родители. Понякога децата просто мразят вкуса или текстурата на определени храни и абсолютно отказват да ядат. Някои деца не искат да опитат нещо ново. След това отново, за някои деца, може просто да се чувстват като да яде или да не яде храна е едно нещо, което те могат да контролират в своя постоянно променящ се малък живот. Каквато и да е причината, ето някои съвети, които да помогнат на изтънченото ви ядене.

1 - Не започвайте борба с храната

Крис Фъртниг / Гети изображения

Това е стресиращо и изтощително и ти си разочарован.Той ти дариш хубава здравословна закуска и ти се надяваш, моля, само веднъж, твоето дете ще я изяде с усмивка, през цялото време ще излъчва с благодарност за твоята усилие.

Но това никога не се случва, нали? И вие чувствате, че познатият гняв се натрупва вътре и следващото нещо, което знаете, че викате към вашето дете. Тя крещи, плаче и вика назад към вас.

Лесното нещо, което трябва да направите, е да влезете и да позволите на малкия ви да яде каквото иска. Но това не може да бъде правилно, нали?

Може би, в рамките на ограниченията, това е най-доброто нещо, което трябва да направите. Ако мислите, че цялото това здравословно хранене и опитването на нови храни е нещо, което си струва да се биете, може би детето ви научава, че кутията му с макаронени изделия и сирене за вечеря си струва да се защитава. Така започва битката и никой не печели.

Така че не влезте в битка с вашия придирчив яденец. Поемете дълбоко въздух, предайте мака и сиренето (за сега) и опитайте друг начин да обучите децата си да се хранят по-добре.

2 - бъди модел на ролите

REB изображения / Гети изображения

Децата ни слушат това, което казваме, и гледат какво правим, включително как и какво да ядем.

Така че, ако искате малкият ви човек да яде грах и моркови , това означава, че е добре да ги изядете и вие. Обърнете внимание на диетата си и как ядете. Хранете ли много плодове, зеленчуци и висококачествени храни с фибри на ден? Избирате ли пилето на скара вместо пърженото пиле, когато вечеряте като семейство? Оплаквате ли се за теглото си пред децата си, а след това вземете най-близкия бонбон?

Направете здравословен избор и бъдете пример за вашите деца.

3 - Опитайте дребни вкусове

Джудит Хауслер / Гети изображения

Един от начините да привлечете вниманието на избора си е малко по-авантюристично е да предложите малко възнаграждение за това да вземете такъв кулинарен риск. Направете игра от него или проверете малките вкусове.

Малкият вкус е дегустационна игра, в която децата се опитват да разкъсат малки ухапвания на храни, които обикновено не харесват и получават стикери, когато ядат храната. Ключът е да предложите отново и отново малко непознати храни, докато детето ви свикне. После, след многобройни гнусотии, тя наистина ще започне да я харесва. Но бъдете търпеливи, поне средно десет опитате, преди детето да хареса нова храна.

Пакетът Tiny Tastes се предлага с инструкции, диаграма и стикери. Имат изследвания, за да покажат, че и тя работи.

4 - Започнете със скорбяла зеленчуци

Източник на изображения / Гети изображения

Всяка диета ще бъде подобрена чрез добавяне на повече зеленчуци. Както децата, така и възрастните се нуждаят от повече, защото са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри и обикновено имат по-ниски калории.

Разбира се, повечето изявени яденици мразят зеленчуци, така как да ги накараме да ядат повече?

Опитайте да започнете със скорбяла и сладка зеленчуци, които са малко по-лесни за младите вкусови пъпки. Картофи , царевица , моркови, грах, сладки картофи са добри кандидати. Можете да опитате нещо като метода Tiny Gusts или можете да предложите само малка порция от новия зеленчук заедно с редовното хранене. С достатъчно излагане на храна, повечето деца ще започнат да ядат неизвестната храна.

Причината, която започва със скорхеровите или сладките зеленчуци, е добра идея, че децата често ги приемат бързо, а след това да се научат да ядат здравословно се превръща в положително преживяване. По този начин, надяваме се, идеята да опитате някои от тези леко горчиви зеленчуци няма да изглежда толкова страшно.

5 - Добавете плодове или зеленчуци към приети ястия

Доналд Ериксон / Гети изображения

Добавянето на нови храни към сегашните любими може да работи за някои придирчиви яденици. Има няколко начина да го направите. Едното е да се пюре нещо като тиквички, карфиол или моркови и да се промъкнат в мака и сирене, спагети или каквото и да било. Подъл готвача има този метод до изкуство.

От една страна, пълзящите зеленчуци са отличен начин да получите здравословни хранителни вещества в детето си, но от друга страна може да не помогне на детето ви да се научи да приема нови храни. Всичко на всичко, обаче, това не е лоша идея и може да е добре и за придирчивите възрастни.

Друг начин да добавите нови храни към старите любими е да ги добавите към ястие, без да ги криете, или просто да промените вкуса и текстурата малко. Помислете за добавяне на тиквички или спанак към мака и сиренето.

Вероятно е най-добре да не изненадате детето си с новото творение. Говорете с тях за това и първо ги накарайте да помислят за идеята и евентуално да им позволите да намерят нова комбинация, за да се опитат сами.

6 - Използвайте вкусни топинги и пиперки

Jupiterimages / Гети изображения

Топинги, превръзки, спагети и сосове могат да превърнат "сладките" зеленчуци в сладки закуски и ястия. Сервирайте броколи с разтопено сирене или сос от сирене и топ зелен боб с бекон. Направете салата със сладки превръзки като френски или руски превръзки или използвайте превръзките като натопи за сурови зеленчуци.

Фъстъчено масло е добро допълнение за целина или ябълкови филийки и обикновените сурови моркови могат да бъдат потопени в хумус.

Добавете малък сос от карамел към ябълкови филийки, така че вкусът ви прилича повече на карамелена ябълка. Сервирайте ягоди и банани с малко шоколадов сироп или с кисело мляко или в купа с мляко.

С течение на времето вашият придирчив ядец ще се научи да се наслаждава на тези храни, без да ги покрива. Просто бъди тарпелив.

7 - Асоциирана храна със забавление

Лука / Гети изображения

Някои начини да се забавлявате с хранене включва сладки плочи и чаши, артистични аранжименти на храни, съставяне на имена за любимите ви храни или излизане на няколко пикници на открито. Можете също така да имате свой придирчив ядец да избира една храна на седмица или на месец, че той или тя иска да опита и да го превърне в забавно предизвикателство.

8 - Намери приятел

Blend Images - KidStock / Гети изображения

Понякога, колкото и да се опитваме да обясним нещо на нашите деца, те просто отказват да слушат. Може би съобщението трябва да идва от това, че е около някой друг, като надежден приятел или по-възрастен брат. Приятел или сестра, който също не се е появил като придирчив.

Поканете приятелите на придирчивите си ястия на време. Опитвайки се с нови храни с приятел може да помогне на изтънченото ядене да се отпусне и да осъзнае, че новата храна не е нещо ужасно. Ако най-добрият му приятел е готов да го изяде, не може да бъде зле.

9 - Вземете вашето дете готвене

Катрин Зиглер / Гети изображения

Друг добър начин да накарате своя примамлив ядетел да бъде мотивиран да опитате нови храни е да я включите в процеса. Децата обичат да ядат това, което им помагат, и е добре да подготвят заедно семейни ястия.

Накарайте своя придирчив помощник да избере менюто за следващата семейна вечеря или може би да пазарува с вас. Или, още по-добре, да вземете изтънчения си яденик в кухнята, за да започнете готвенето. Дори малките деца могат да помогнат при измиване, сортиране или разбъркване, но внимавайте да ги държите далеч от остри ножове и горещи печки.

Словото от

Опитвате се да помогнете на изтънчен ядец може да бъде разочароващо, но с тези съвети и много търпение, вашият придирчив ядене ще дойде накрая. Ако все още се чувствате разочаровани, не забравяйте да говорите с педиатър или диетолог, който специализира в здравето на децата.