Зехтинът и здравето на сърцето

Зехтинът е основен компонент на средиземноморската диета , която е свързана със здравето на сърцето и дълголетието. Всъщност, Американската агенция по храните и лекарствата се съгласява, че зехтинът може да бъде здрав. Когато купувате бутилка зехтин, може да забележите следното изявление на етикета:

Ограничените и неоспорими научни данни показват, че храненето на около 2 супени лъжици (23 грама) зехтин дневно може да намали риска от коронарна болест на сърцето поради мононенаситените мазнини в зехтина. За да се постигне това възможно предимство, зехтинът трябва да замени подобно количество наситени мазнини и да не увеличава общия брой калории, които ядете в един ден.

Коронарните артерии осигуряват кръв на сърдечния мускул. Мононенаситените мазнини в зехтина помагат да се запазят тези артерии, за да може сърцето ви да получи достатъчно кислород и хранителни вещества, за да продължи да изпомпва.

Но е важно да знаете, че много от проучванията, които изследват ефектите от маслиновото масло, са предназначени да гледат на средиземноморската диета като цяло, което затруднява да се знае със сигурност колко от ползите за здравето се дължат специално на маслиновото масло. Някои здравни ползи могат да идват от цялото зърно, ядки, семена, зеленчуци, плодове или риба.

Едно проучване, публикувано през 2011 г. в областта на храненето, метаболизма и сърдечно-съдовите заболявания, заключи, че маслиновото масло понижава холестерола, очевидно поради съединения, различни от мононенаситените мазнини. Маслиновото масло е богато на полифеноли, които действат като антиоксиданти за защита на клетките в тялото ви, а някои имат и други благоприятни ефекти - може би намаляването на холестерола е един от тях.

Също така е възможно тези полифеноли да помогнат за предотвратяването на някои форми на рак - друго изследване, публикувано през 2011 г. в " Липиди и здраве и болести", установи, че хората, които консумират повече зехтин, са имали по-ниски нива на рак. Това обаче са данни от наблюдения и може да има други причини, поради които хората, които ядат повече зехтин, са по-малко склонни да имат рак.

Вземете повече зехтин в диетата си

Съхранявайте зехтина на тъмно, прохладно място в плътно покрит контейнер. Можете да държите зехтина в хладилника; обаче, тя ще стане дебела и облачна. Това е добре - зехтина ще се върне към нормалното, когато е на стайна температура.

Имайте предвид, че докато маслиновото масло е богато на мононенаситени мазнини, все още има високи калории. Гледайте размера на обслужването си - една порция е две супени лъжици и това е всичко, от което се нуждаете на ден.

Източници

Covas MI, Nyyssonen K, Poulsen HE, Kaikkonen J, Zunft HJ, Kiesewetter H, Gaddi A, de la Torre R, Мурсу J, Baumler H, Nascetti S, Salonen JT, Fito М, Virtanen J, Marrugat J, , "Ефектът на полифенолите в зехтина върху рисковите фактори на сърдечните заболявания: рандомизирано проучване". Ann Intern Med. 2006 Sep 5; 145 (5): 333-41. http://annals.org/article.aspx?articleid=727945.

Damasceno NR1, Pérez-Heras A, Serra M, Cofán M, Sala-Vila A, Salas-Salvadó J, Ros E. "Кръстосано изследване на диети, обогатени с необработено маслиново масло, орехи или бадеми. . " Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Jun; 21 Suppl 1: S14-20. doi: 10.1016 / j.numecd.2010.12.006. http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(10)00297-8/abstract.

Psaltopoulou T1, Кости РИ, Хайдопулос Д, Димопулос М, Панайотакос ДБ. "Приемът на маслиново масло е обратно свързан с разпространението на рака: систематичен преглед и метаанализ на 13,800 пациенти и 23,340 контрола в 19 наблюдателни проучвания." Lipids Health Dis. 2011 Юли 30; 10: 127. doi: 10.1186 / 1476-511Х-10-127. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199852/.