Жасмин чай Ползи и странични ефекти

Има ли жасмин чай кофеинът?

Ясминът чай е ароматен чай, традиционно направен от смесване на листа зелен чай с цветове от жасмин растение. Ароматният чай може да се консумира горещ или студен, който се е възхищавал в Китай от хиляди години, датиращ от династията Минг. Неговата популярност както в Азия, така и в чужбина има много общо с ползите за здравето на чая от жасмин и ароматния аромат на напитката.

Какво е жасмин чай?

Чаят от жасмин е ароматен или ароматизиран чай . Когато се правят ароматизирани чайове, традиционните чаени листа от храста Camellia sinensis се вливат с цветя, плодове, подправки, масла, екстракти или други съставки, за да осигурят допълнителен вкус. Жасминът чай обикновено се прави от листа зелен чай или листа, които не са били ферментирали. Но чаят може да бъде направен от листа от черен чай (напълно окислени), чаени листа (частично окислени) или бял чай, направени от нови растежни пъпки и млади листа.

В резултат на добавения аромат жасмин чай има вкус, който повечето хора описват като деликатно и сладко. Според някои източници най-известният традиционен жасмин чай излиза от региона на Фуджиан в Китай, където е направен с цветя на жасмин. Търговски произведени жасмин чайове могат да бъдат направени с жасминово масло или друг ароматизатор.

Ще видите различни типове жасмин чай рекламирани онлайн.

Те включват чай от жасминов перли , който е ръчно валцуван чай, смесен с цъфтеж на жасмин или чай от мляко от жасмин, приготвен с жасминов чай, смесен с мляко.

Кофеинът в чашата "Жасмин"

Много хора, които се наслаждават на тази напитка, искат да разберат дали ще получат енергия, след като са изпили чаша. Има ли жасмин чай кофеинът?

В повечето случаи това е така. Но количеството кофеин в чая от жасмин зависи от листата, които са били използвани за приготвянето му.

Действителното количество кофеин в чашата ви с чай от жасмин ще зависи от няколко фактора, като например начина на обработка на чаени листа, откъде идват листата от чай и как подготвяте чая си. Например, чайните торбички обикновено осигуряват повече кофеин, отколкото целият чаен лист. Също така, накисването на чая по-дълго ще ви даде по-кофеинова напитка.

Жасмин чай ползи за здравето

В допълнение към вкуса и аромата на напитката, какво е жасмин чай? Ползите от жасмин чай идват главно от чаени листа, от които се прави напитката.

Кофеинът в чая осигурява леко временно увеличение на метаболизма и умствената бдителност.

Чай от жасмин, направен със зелен чай, може да осигури определени ползи за здравето. Някои ограничени данни показват, че зеленият чай може да има противоракови свойства в съответствие с базата данни за интегриращата медицина в Мемориал Слоун Кетъринг за ракови заболявания. Някои проучвания показват, че зеленият чай може да има положителни ефекти върху холестерола и сърдечните заболявания.

Черен чай и зелен чай съдържат полифеноли, включително катехини, флавоноиди и танини. Полифенолите са растителни химикали, които могат да осигурят ползи за здравето.

Изследователите са свързвали консумацията на флавоноиди с важни резултати за здравето, но учените съветват, че е необходимо да се направят повече изследвания, за да се каже със сигурност дали чайът може значително да стимулира вашето здраве.

Има ограничени проучвания, които предполагат други ползи за здравето на чая жасмин.

Някои пиячи на чай вярват, че жасминът помага за намаляване на стреса и може да помогне да се успокои преди сън. Тези ползи обаче не са документирани в клиничните проучвания.

Жасмин чай странични ефекти

Жасмин като цяло е признат за безопасен (GRAS) от Американската администрация по храните и лекарствата. Въпреки това, когато пиете всяка кофеинова напитка, може да получите някои странични ефекти - особено ако консумирате напитката в големи количества. Възможно е да имате главоболие, тревога, треперене или проблеми при сън, след като сте пили прекалено много чай. За да намалите този страничен ефект, пийте по-малко чай или пийте чай, който не е силен.

> Източници:

> Chen Z, Li Y, Zhao LC, et al. Изследване на връзката между консумацията на чай и инсулт. Zhonghua Liu Xing Бинг Xue Za Zhi. 2004; 25 (8): 666-70.

> Чен, YK, Lee, et al. Прием на храна и появата на сквамозноклетъчен карцином в различни части на хранопровода при тайвански мъже. Nutrition 2009; 25 (7-8): 753-761

> Жасмин. Център за терапевтични изследвания. База данни за естествените лекарства. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=617