Комбуча Хранителни факти

Калории и ползи за здравето

Комбуча може да се опише като "ферментирал чай" и понякога се нарича чай от гъби, въпреки че няма гъби. Хората, които пият kombucha, често го правят, защото вярват, че има ползи за здравето. Възможно е kombucha да има някои антибактериални свойства, но освен това, няма много научни доказателства в подкрепа на здравните претенции.

Комбуча Хранителни факти

Комбуча Хранителни факти
Сервиращ размер 6 унции (177 мл)
На порция % Дневна стойност *
Калории 0
Калории от мазнини 0
Общо мазнини 0g 0%
Наситена мазнина 0 g 0%
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 5 mg
Въглехидрати 3g
Диетични фибри 0g 0%
Захар 3g
Протеин 0 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 0% · Желязо 0%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Kombucha, подобно на всеки друг чай, няма много хранителна стойност, но има някои витамини от вида B-комплекс като тиамин и ниацин. Освен това има ниско съдържание на калории. Обикновеният чай kombucha има по-малко от 10 калории за сервиране от 6 унции.

Важно е да се отбележи, че тази информация за храненето е за обикновени kombucha и търговски сортове, които съдържат други съставки като плодове или плодове могат да имат повече калории. Все пак, те също са склонни да бъдат нискокалорични напитки.

Тъй като kombucha се произвежда с чай, той обикновено съдържа кофеин, но количеството може да варира. Kombucha може да има и следи от алкохол в резултат на процеса на ферментация (това е една от причините да се съхранява в хладилник) и съдържа разнообразни фитохимични съединения, които идват от чая, използван за приготвяне на напитката.

Ползи за здравето

Повечето изследвания на kombucha се извършват в лабораторни условия, а не върху хора, така че не е известно дали ферментационните продукти или бактериите имат какво да предложат. Освен това, всички ползи за здравето могат да се дължат на какъвто и да е вид чай, използван за производството на комбуча. Например, kombucha със зелен чай може да предложи някое от ползите за здравето на зеления чай .

Има няколко възможни ползи за здравето, които не се дължат единствено на основния чай, използван за приготвянето на напитката. Суровият kombucha е добър източник на пробиотици, които могат да бъдат от полза за вашето храносмилателно здраве, но някои търговски сортове са пастьоризирани, което по същество убива полезните бактерии, както и лошите. Прочетете етикета, за да видите дали купувате сурови или пастьоризирани комбуча.

Kombucha може да съдържа съединения като катехини (от чая), наречени isorhamnetin (което обикновено не се среща в чая), което може да има антибактериални и антивирусни свойства. Възможно е питейната комбуча да може да се бори с някои от организмите, които причиняват гастроентерит. Необходими са повече проучвания, за да знаете със сигурност.

Общи въпроси

Откъде дойде комуча?

Чаят Kombucha е с произход от Китай преди повече от 2000 години.

Защо се нарича чай за гъби?

Това е добър въпрос. Това може да се дължи на дрождите, които се използват за ферментацията (дрожди и гъби са гъбички) и чай за гъби звучи много по-добре от гъбичките или дрождите чай.

Как се прави комбуча?

Колонията от бактерии и дрожди, оформена в петна, се комбинира със студен подсладен чай, след което се оставя за около седмица или две, за да ферментира. След това течността се източва и бутилира.

Естествени аромати могат да се добавят и за тези, които не се интересуват от земния вкус.

Можеш ли да пиеш твърде много kombucha?

Възможно е, но не е ясно колко е твърде много. Има съобщения за увреждане на черния дроб и метаболитна ацидоза, когато участващите хора пият големи количества (като един литър за една вечер). Една сервиса или две комбуча трябва да е безопасна, но ако имате някакви здравословни проблеми или ако сте бременна, трябва да говорите с Вашия лекар за това дали пиенето на kombucha е безопасно или не.

Също така е възможно пиенето на kombucha, което не е съхранено правилно, да доведе до хранителен тип заболяване.

Е суровата kombucha безопасна за пиене?

Докато комбуча се обработва правилно при санитарни условия и се съхранява в хладилник, това трябва да е наред. Пастьоризираният комбуча е по-сигурен избор, защото пастьоризацията разрушава и лошите бактерии. Разбира се, пастьоризацията също разрушава добрите пробиотични бактерии.

Друго нещо, което трябва да се има предвид е възможно алкохолно съдържание. Ако суровата kombucha е оставена да ферментира, количеството алкохол може да се увеличи почти до нивата, които се намират в някои бутилки бира. Това може да е проблем за всеки, който трябва да избягва да пие алкохол.

Купуване и съхранение

Ще намерите бутилиран чай kombucha в секцията за естествени храни на повечето магазини за хранителни стоки, както и във всички магазини за здравословни храни. Суровите kombucha трябва да се съхраняват в хладилник, за да се предотврати развитието на бактериите и да се спре процесът на ферментация.

Как се прави Kombucha

За да направите kombucha, ще ви е необходима майка kombucha, известна още като SCOBY (симбиотична култура на бактерии и мая), черен, зелен или бял чай, както и малко захар и вода. Поръсете чай, добавете захарта и го охладете. Изсипете чая в буркан и добавете SCOBY. Дръжте го на безопасно място и изчакайте да ферментира. Ето няколко рецепти за правене на kombucha:

Чаят, водата и захарта са лесни за намиране, но какво ще кажете за SCOBY? Може да ги намерите в магазините за здравословни храни и онлайн и можете също да направите свой собствен SCOBY от бутилка kombucha.

> Източници:

> Gedela M, Potu KC, Gali VL, Alyamany K, Jha LK. "Причина за хепатотоксичност, свързана с поглъщането на чай Kombucha." SD Med. 2016 Jan; 69 (1): 26-8.

> Bhattacharya, D., Bhattacharya, S., Patra, ММ et al. "Антибактериалната активност на полифенолната фракция на Kombucha срещу ентералните бактериални патогени". Curr Microbiol (2016) 73: 885. doi: 10.1007 / s00284-016-1136-3.

> Естествени лекарства. "Монография на чай Kombucha."

> Министерство на земеделието на Съединените американски щати Служба за изследване на селскостопанските продукти на USDA. " Пълен доклад (всички хранителни вещества): 45137020, GT'S, KOMBUCHA, UPC: 722430000169."

> Vīna Ilmāra, Semjonovs Pāvels, Linde Raimonds и Deniņa Ilze. "Текущо доказателство за физиологичната активност и очакваните ефекти върху здравето на ферментиралата напитка Kombucha". Journal of Medicinal Food. Февруари 2014 г., 17 (2): 179-188. Дой: 10.1089 / jmf.2013.0031.