Дали нитратът в остатъчните зеленчуци е вредно?

За повечето от нас яденето на остатъчни зеленчуци няма да причини проблеми, стига те да не се развалят и да се затоплят правилно, което няма нищо общо с нитратите.

Има два случая, когато хората трябва да бъдат предпазливи по отношение на нитратите. Едно от тези времена е през първите четири месеца от живота - но не е вероятно бебетата, които са млади, да ядат остатъци от всичко.

Ако кърмачетата са изложени на прекомерни количества нитрати, това ще бъде от водата, която може да се използва за формулирането им.

Вторият път да мислим за нитрати е през последните 8 до 10 седмици от бременността. Но отново това се отнася до питейна вода, замърсена с наистина високи нива на нитрати - не количеството, което обикновено се среща в зеленчуците .

Изчакайте - не знаехте, че зеленчуците имат нитрати, нали?

Да, правят го. Някои повече от други. Според Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ, карфиолът, спанакът, зелените зеленчуци, броколи, цвекло и кореноплодни зеленчуци съдържат повече нитрати, отколкото други зеленчуци.

И знам какво? В количествата, открити в типичната диета, нитратите може да са добри за вас. Позволете ми да подкрепя малко и да говоря за нитрати, защо те ни плашат и защо биха могли да бъдат неразбрани.

Нитратите естествено се намират в почвата и водата. Те се образуват, когато микроорганизмите превръщат органичните отпадъци в амоняк, който реагира с кислород, за да образува нитрати и нитрити.

Какви са лошите нитрати?

Нитратите се намират в тор, някои родентициди и човешки и животински отпадъци, така че селскостопанските кладенци да могат да се замърсят от близкото просмукване от оплодената почва, от общинските или промишлени отпадъчни води, от депа за отпадъци, от животински добитък или от септични системи.

Да, това е толкова гадно, колкото звучи.

Федералната норма за нитрати в питейната вода е 10 милиграма на литър вода. Ако имате кладенец и има повече нитрати, може да се наложи да преминете през някои крайни мерки, за да използвате тази вода. Той включва филтриращи системи и големи танкове в задния двор.

Сега повечето от нас не се налага да се справят със селските кладенци и дори хората, които имат кладенци, обикновено не се притесняват за нитратите. И така, къде са намерени?

Натриевият нитрат е консервант на храната, който често се използва за лечение на месо, така че да го намерите в преработени меса като бекон, шунка и колбаси.

Ето какво става сложно.

Големи наблюдателни проучвания показват, че хората, които ядат по-големи количества преработени меса, са склонни да имат по-високи рискове от различни заболявания като сърдечни заболявания и някои форми на рак. Така естественият отговор беше да насочи пръста към нитратите в обработеното месо.

Но преработените меса също са с високо съдържание на калории, натоварени с наситени мазнини и натрий. Освен това хората, които ядат много преработени меса, също са склонни да ядат по-малко плодове и зеленчуци, да получат по-малко фибри и да консумират повече калории, да пушат повече, да пият повече и да упражняват по-малко.

В крайна сметка това е наистина лоша комбинация.

А може би обвиняването на нитратите става малко зад борда. Това може да се дължи на някои или на всички други фактори.

Във всеки случай, докато нитратите са придружени от витамин С (аскорбат или аскорбинова киселина), не е нужно да се притеснявате за това, че се образуват нездравословни вещества, които могат да ви навредят. По-голямата част от времето, когато виждате нитрити в списъка с съставки, ще видите витамин С.

Какви са добри нитрати?

Зеленчуците, които растат в почвата, ще съдържат нитрати. Всъщност, около 85% от дневния прием на нитрати - около 20 до 25 милиграма на ден - идва от зеленчуци. И зеленчуците са добри за теб.

Ако някой ви каже, че зеленчуците са лоши за вас поради нитратите или поради някаква друга причина, трябва да бягате от тях. Много бързо.

Някои учени смятат, че част от причината за доброто на зеленчуците всъщност може да се дължи на тези нитрати. Без да ставате супертехнически, може да се окаже, че нитратите са добри за вашите кръвоносни съдове и спомагат за намаляване на кръвното налягане и задържане на тромбоцитите в кръвта ви от съсирване или на неправилни места.

Идеята, че нитратите може да са добри за вас, все още е в предварителния етап. Но кой наистина го е грижа - вече знаем, че зеленчуците са добри за вас. Така че яжте повече от тях.

Какво ще кажете за подгряване на зеленчуци? Ако повторите водата, ще концентрирате количеството нитрати, докато водата се изпарява. Може би хората се страхуват, че претоплянето на зеленчуци прави същото. Въпросът е, ако претопляте зеленчуците си до точката, в която те са изсъхнали, смачкани и концентрирани в неприятна бучка, се съмнявам, че дори и да ги изядете.

Яжте зеленчуците си . Запазете остатъците. Загрейте ги и ги изядете. Ще си добре.

Източници:

Центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Портал на токсичните вещества - нитрати и нитрити" http://www.atsdr.cdc.gov/toxfaqs/tf.asp?id=1186&tid=258.

Лидер S1, Webb AJ. "Съдови ефекти на диетичния нитрат (както се намира в зелените листни зеленчуци и цвекло) през пътя на нитратно-нитрит-азотен оксид" Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar; 75 (3): 677-96. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575935/.

Machha А1, Schechter AN. "Неорганичен нитрат: основен играч в сърдечно-съдовите ползи за здравето на зеленчуците?" Nutr Rev. 2012 Jun; 70 (6): 367-72. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367800/.

Министерство на здравеопазването в Минесота. "Нитрати в питейната вода." Http://www.health.state.mn.us/divs/eh/hazardous/topics/sacnitrate.html.

Министерство на здравеопазването в Минесота. "Нитрати в кладенеца" http://www.health.state.mn.us/divs/eh/wells/waterquality/nitrate.html.