Глюконеогенезата и защо тя има значение при диета с ниско съдържание на въглехидрати

Глюконеогенезата е процесът на синтезиране на глюкоза в организма от източници, които не са въглехидрати, като лактат и пируват. Това е биосинтезата на нова глюкоза, а не от глюконеогенезата, може да се разглежда като обратния анаболен процес на гликолизата, разграждането и извличането на енергия от глюкозата.

Нормална диета срещу диета с ниско съдържание на въглехидрати

Всички клетки на тялото ни могат да използват глюкоза, а няколко от тях са зависими от нея.

Ако сте били консумират нормална диета, тялото ви получава много глюкоза от средната американска храна, която консумирате. Например, нишестета (изобилни в зърната, включително брашно, картофи и т.н.) са по същество дълги вериги на глюкоза. В допълнение, естествено срещащите се захари като добавени захари са изобилни в диетите на повечето хора. Ако обаче въглехидратите не се консумират, тялото ще направи глюкоза от други източници. Въпреки, че процесът използва прекомерна енергия и буквално е обратният процес на това как тялото обикновено получава енергия, глюкозеногенезата е работа за метаболизма на организма ви, за да получите и поддържате енергията, която му е необходима, за да изпълнявате нормални телесни функции.

Глюконеогенеза и черния дроб

Процесът на глюконеогенеза се осъществява предимно в черния дроб, където глюкозата е направена от аминокиселини (протеин), глицерол (гръбнакът на триглицеридите , първичната молекула за съхранение на мазнини) и междинни продукти на метаболизма на глюкозата като лактат и пируват.

Лактатът се произвежда чрез разграждане на мускулната тъкан и се изпраща в черния дроб чрез кръвообращението. През нощта, когато не сме яли няколко часа, тялото започва да произвежда глюкоза чрез глюконеогенеза. Ето как работи процесът.

Трите стъпки в глюконеогенезата

Значението на глюкозата за вашето тяло и вашият мозък

Глюкозата е основният източник на енергия за тялото и мозъка. Глюконеогенезата гарантира, че при отсъствието на глюкоза от гликолиза те се поддържат критичните граници на глюкозата, когато липсва въглехидрати. Само мозъкът използва до 100 грама глюкоза на ден. Тялото може бързо да използва глюкозата за енергия.

Източници:

Диетични референтни количества за енергийни, въглехидрати, фибри, мазнини, мастни киселини, холестерол, протеини и аминокиселини (Macronutrients) (2005 г.), Институт по медицина, хранене и хранене, Национална академия на науките.

Медицинската биохимия страница.com януари 2016.

UC Davis. Глюконеогенезата. ChemWiki 2016.