Ползите от тирозин

Тирозинът е аминокиселина, която тялото ви произвежда от фенилаланин (друг вид аминокиселина). Също така се срещат в редица храни (включително месо, риба, яйца, млечни продукти, яйца, ядки, бобови растения и овес), като тирозинът се предлага под формата на хранителна добавка.

Тирозинът е от съществено значение за производството на меланин (вид пигмент) на организма и няколко ключови мозъчни химикала (включително допамин и норепинефрин).

Той също играе важна роля във функцията на надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и хипофизата, които участват в производството и регулирането на вашите хормони.

Използва за тирозин

Едно от най-честите приложения на тирозин добавки е лечението на генетично заболяване, известно като фенилкетонурия. При хора с фенилкетонурия организмът не може да преработва фенилаланина правилно и в резултат на това не може да произвежда тирозин, който трябва да функционира.

В алтернативната медицина тирозиновите добавки често се предлагат като естествено лекарство за редица здравословни проблеми, включително:

Някои поддръжници на алтернативната медицина твърдят, че добавките на тирозин могат също да помогнат за потискане на апетита, насърчаване на загуба на тегло , повишаване на умствената бдителност, подобряване на паметта и подобряване на атлетичното представяне .

Предимства на тирозин

Въпреки, че сравнително малко проучвания са изследвали ефекта от приемането на тирозинови добавки, има някои доказателства, че тирозинът може да предложи определени ползи за здравето. Ето няколко основни констатации от наличните изследвания:

1) Фенилкетонурия

За доклад, публикуван в базата данни за систематичните прегледи на Cochrane през 2010 г., изследователите са анализирали наличните клинични изпитвания за употребата на тирозинови добавки при хора с фенилкетонурия.

Отчитайки данните от шест клинични проучвания с общо 56 пациенти с фенилкетонурия, авторите на доклада установиха, че кръвните нива на тирозин са значително по-високи при участниците, получаващи тирозин добавки (в сравнение с тези, получаващи плацебо). Въпреки това, авторите отбелязват, че са необходими повече проучвания, преди да се препоръчат тирозинови добавки за лечение на фенилкетонурия.

2) Функция на мозъка

Някои изследвания показват, че използването на тирозин добавки може да увеличи мозъчната функция при определени условия. Например, проучване от 2010 г., публикувано в списанието на Международното дружество по спортно хранене, установи, че добавянето на тирозин води до значително по-голямо подобрение на фокуса и бдителността след изчерпателно упражнение. Проучването включваше 19 здрави студенти, всеки от които получаваше добавка на тирозин или плацебо за период от четири седмици.

В допълнение, проучване от 19 души (публикувано във Physiology & Behavior ) от 2007 г. установи, че употребата на тирозинови добавки спомага за предпазването от вредните ефекти от тежката студена експозиция върху когнитивните ефекти и паметта.

3) Упражнение

Досега проучванията, изследващи ефекта на тирозин върху упражненията за упражнения, доведоха до смесени резултати.

В изследване от 2011 г. от Европейския вестник за приложна физиология , тестовете на осем здрави доброволци от мъжки пол откриват, че консумирането на обогатена с тирозин напитка спомага за повишаване на издръжливостта при упражняване на топлина. Изследване през 2012 г., публикувано в Международния дневник за спортно хранене и упражнения метаболизъм (включващо също осем доброволци от мъжки пол), установи, че суплементацията на тирозин не е успяла да предпази от изтощение при упражняване в топла среда.

Необходими са повече изследвания, преди да се препоръчат добавките на тирозин за подобряване на физическата активност.

Уговорки

Тъй като има известна загриженост, че тирозинът може да предизвика мигренозно главоболие, хората склонни към мигрена трябва да избягват употребата на тирозин добавки.

В допълнение, тирозин добавки могат да причинят странични ефекти като умора, киселини и гадене.

Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани. В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Къде да го намерите

Широко достъпни за покупка онлайн, тирозин добавки могат да бъдат намерени в много магазини за природни храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използване на тирозин за здравето

Поради ограничените изследвания, е твърде рано да се препоръча тирозин за всяко състояние. Също така е важно да се отбележи, че самолечението на едно състояние и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици. Ако смятате да използвате тирозин за някаква здравна цел, първо се консултирайте с вашия лекар.

Източници

Хофман JR, Ratamess NA, Гонзалес А., Beller NA, Hoffman MW, Olson M, Purpura M, Jäger R. "Ефектите от остри и продължителни CRAM допълнения върху реакционното време и субективни мерки за фокус и бдителност в здрави студенти. J Int Soc Спорт Nutr. 2010 декември 15; 7: 39.

Махони КР, Кастелани Й, Крамер ФМ, Млад А, Либерман ЧР. "Добавянето на тирозин намалява намаляването на работната памет по време на студено излагане." Physiol Behav. 2007 Nov 23; 92 (4): 575-82.

Tumilty L, Дейвис Г, Бекман М, Тачър Р. "Добавянето на орален тирозин подобрява способността за физически упражнения в жегата." Eur J Appl Physiol. 2011 Dec; 111 (12): 2941-50.

Watson P, Either S, Page A, Stockwell J, Maughan RJ. "Добавянето на тирозин не повлиява способността за продължително упражнение в топла среда." Int J Спорт Nutr Exerc Metab. 2012 Oct; 22 (5): 363-73.

Webster D, Wildgoose J. "Добавяне на тирозин за фенилкетонурия". Cochrane Database Syst Rev. 2010 Aug 4; (8): CD001507.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.