Има ли изкуствени подсладители наистина лошо за мен?

5 Експертни становища относно използването на изкуствени подсладители

Макар тези експерти да изразяват някои различия в мнението си, те всички допринасят замислено, добре информирани гледни точки по тема, която е предизвикателна. За какво си заслужава, моят собствен поглед се свежда до три ключови съображения.

Първо, храненето на най-вече здравословни храни и водата като избор за жажда оставя малко, ако изобщо има, място за изкуствени подсладители, така че в диетата ми няма такива.

Второ, аз съм загрижен, че такива подсладители са склонни да разпространяват сладък зъб и по този начин да заговорничат срещу възможността да рехабилитират вашите вкусови пъпки и да обичат храни (и напитки), които те обичат обратно. И трето, докато повечето от нас получават прекалено много добавена захар в нашата диета, диета от здравословни храни в разумни комбинации оставя малко място за малко добавена захар, която допринася за удоволствие, минус вредата.

Майкъл Денсингер, д-р Тъфтс Университетско училище по медицина

Въпросът с изкуствения подсладител предизвиква тревожно смесено чувство за мен на три нива - медицински, научно и метафорично. От медицинска гледна точка данните са смесени и несигурни. Това е много различно положение от случаите като транс-мазнини или цигари, където са станали ясни токсичните медицински ефекти. Като учен въпросът за изкуствените подсладители е несигурен, тъй като проблемът подчертава слабостите и ограниченията в изследователските инструменти, които трябва да отговорим на прости въпроси, като например дали изкуствените подсладители са вредни.

Може да се наложи да изчакаме 20 години, за да получим яснота по този въпрос, но в бъдеще постепенно ще получим много по-пълно разбиране.

Метафорично, изкуствените подсладители са пример за "компромис в средата на земята", който едновременно предоставя практическо решение, като потенциално унищожава здравето ни по фини начини.

Например, когато използвам стевия в моето кафе, има лош послевкус, когато използвам захар, това определено е нездравословно, а когато използвам изкуствени подсладители, прегръщам средата, изпълнена с несигурност и компромис.

Така че, когато се изправим пред "изкуствения подсладител", ние сме принудени да поискаме много по-дълбоки въпроси. Как живеем най-добрия ни живот като индивиди и като общество, изправени пред несъвършен свят, изпълнен с предизвикателства и възможности? Няма лесни отговори, но съм благодарен, че нашият свят е изпълнен с много видове сладост и ние имаме свободата да избираме сред възможностите.

Gail Frank DRPH, RD, CHES, Хранителен епидемиолог и професор по хранене, Държавен университет в Калифорния Лонг Бийч

Акценти за нискокалорични подсладители и храни, подсладени с тях, исторически съдържаха повече митове от истините. Тези тактики заплашват хората и могат да възпрепятстват намирането на разумно място за нискокалорични подсладители в стремежа им да постигнат модел на здравословно хранене.

При търсенето на сладък вкус е също толкова важно да се вземат под внимание здравите изследвания, проведени от учени за качество, чиито констатации не показват никаква вреда или допълнителен риск от ограниченото използване на нискокалорични подсладители.

Изследванията с отрицателни констатации често включват животни и хора с компрометирани условия и че подробностите не са в заглавията. Всъщност има потенциална полза във времето за заместване на подсладените със захар напитки с изкуствено подсладени сортове. Замяната на диетична сода за редовно кафе или подслаждащо кафе с заместител на захарта, вместо 3 пакета сурова захар или 3 чаени лъжички мед, дава много по-голяма полза от риска и реалността на увеличеното наддаване на тегло.

Това е казано, наличието на нискокалорични подсладители не трябва да означава избор на диета сода над водата или пиене на напитки със захарни заместители, а не ниско съдържание на мазнини мляко и 100 процента плодов сок.

Но ние трябва да предложим избор на хората в съответствие с окончателното изследване, като по този начин им помагаме да ограничим общото количество калории, докато удовлетворяваме сладкия им зъб. Нека да се запознаем с хората там, където са, и да ги напътстваме, за да овладеем този сладък зъб, а не да го смущаваме и да го бъркаме с полуалисти.

Джоел Кан, д-р, FACC Клиничен професор по медицина (Кардиология), Училище по медицина на Държавен университет Уейн

Значението на избягването на всички добавени захари при деца под 2-годишна възраст и ограничаването на приема до 6 супени лъжици или по-малко при по-големи деца е било подчертано наскоро от научна декларация на American Heart Association. Бяха подчертани ролята на добавената захар в приноса към повишен риск за деца при развитие на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, ракови заболявания, свързани със затлъстяването и зъбен кариес.

Заменя ли изкуствените подсладители проблема и намалява риска? Въпреки че не знаем всички отговори, канадското проучване, свързано с приема на изкуствени пуловери при над 3 000 бременни майки и последвалото затлъстяване на бебета. Макар че този доклад е асоциация и не доказва причинно-следствената връзка, може да посочи епигенетичен риск, който е още една причина да се избегнат изкуствените подсладители. Лично аз избягвам всички изкуствени подсладители. Най-добрите места, където можете да се насладите на сладко благоволение, се намират в цели плодове, малък квадрат на тъмен шоколад и вкус на вино.

Том Рифай, MD, FACP Хенри Форд Здравен Система Регионален Медицински Директор, Метаболит Здраве & Управление на Теглото

На теория подходът за най-добър начин на живот би бил да няма добавени захари, нито свободни от калории (обикновено изкуствени) подсладители. Но пациентите очакват от лекарите най-добрите препоръки въз основа на най-добрите доказателства: контролирани проучвания.

С изобилие от контролирани доказателства - добре обобщени в мета-анализ, публикуван в Международния вестник за затлъстяване, огромното тегло (без значение) е, че никакви калорични подсладители, когато се използват на мястото на захарта, намаляват приема на калории и телесното тегло , Период.

Също така е забележително, че най-успешните поддържащи загуба на тегло, представени от Националния регистър за контрол на теглото, използват редовно използването на калорични подсладители.

Тревогите за рак, тъй като се отнася до общи подсладители, например сукралоза и аспартам, изглежда се основават на много слаби и нискокачествени доказателства, отразени в перспективата на Американското дружество за борба с рака в предоставената връзка. Слабият аргумент относно рака и изкуствените подсладители също е забележим предвид факта, че никакви калорични подсладители, когато се използват правилно, помагат за намаляване на риска от затлъстяване и инсулинова резистентност, значителни рискови фактори за рака.

Най-значимият риск, какъвто е свързан с липсата на калорийни подсладители, е, когато субективността на хората преувеличава ползите от тях и ги използва като "извинение", за да ядат други храни - форма на "здравословен ореол" ефект.

В крайна сметка, аз съветвам умереност в употреба (което е как аз лично ги използват). Но липсата на калорични подсладители има легитимна роля и полза, които значително надвишават рисковете, за които знаем понастоящем. Практическата употреба не трябва да се обезсърчава.